返回列表 回覆 發帖

我离教的原因

你沒有談得上的朋友嗎?如果沒有,歡迎來這裡留言聊天。

分別在於:我們不會給你虛幻的信心,說有甚麼醫 ...
抽刀斷水 2016/8/3 17:47 提交

如樓主認為多飲水休息便心安的話,
又何需要在此抱怨
我无法再相信主能保护我,这使我陷入痛苦中,我不知我以后该何去何从,我知道这样我将成为无主孤魂,我无法 ...
白佳玉 發表於 2016/8/3 03:48

在肉體上比你更痛苦的大有人在
例如:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1196755/The-astonishing-story-man-born-arms-legs--world-famous-swimmer-surfer-footballer.html

肉體上他比你慘百倍, 生活上他比你開心百倍。

為甚麼他可以活得快樂的, 開朗的, 而不是愁雲慘霧似的呢?

他與你, 有甚麼分別呢?
(由你自己慢慢去比較,思考一下罷)
回覆  beebeechan

因为上帝吩咐饮水有quota, 不可以超额
结4:11        你喝水也要按制子丶每日喝一欣六 ...
沙文 發表於 2016/8/4 00:59

要不要
4:12 「你吃那食物像吃烙的大麥餅,且用人糞在他們眼前烤。」?
回覆  beebeechan

駛q慢慢去比較咩,
廣東人有句proverb, 〝打跛腳都唔憂"。連手都跛埋, 就更加唔駛做添。 ...
沙文 發表於 2016/8/4 12:02

見你咁響往「打跛腳都唔憂。連手都跛埋, 扑野唔使郁」
我係咪應該要祝福你願望早日實現呢?
那你為何不學他,斬去手腳,豈不快樂?
旁觀者 發表於 2016/8/4 23:46

你都唔知呢到講乜, 就亂膠咁插咀
正常人當然唔知有精神病(口既)妖徒點諗。
        爺爺要幾時用擂漿棍塞你屁眼就塞你屁眼! ...
旁觀者 發表於 2016/8/5 04:29

塞完你又可以當波板糖咁舐

派呢d 受歡迎
一定有別人比自己的困難更嚴重,但不代表自己的困難不值得受到關懷重視,人與人之間作出這些比較,缺乏同理 ...

有網民批評,今次已經唔係公關災難咁簡單,「整條片根本就係講緊『你有幾慘呀?我生癌症/離婚/傷健人士都未死,我都堅持到企得返起身,你有乜理由要自殺?』」;甚至有人認為廣告係「消費」片中嘅生命鬥士:「他們在人生途上的困難處,有因為你們的掌聲而迎刃而解嗎?別再抽他們水了,幫他們做點實事才是!」
抽刀斷水 發表於 2016/8/5 21:26

不過一講到加薪事宜,
d 人就要與公務員看齊,要追上商界.....之類之類
http://hk.apple.nextmedia.com/news/first/20160520/19620138

我加得過3.7%又幾好呀!
人地加4.19%呀!!!!!
比呢個,比那個。
一定有別人比自己的困難更嚴重,但不代表自己的困難不值得受到關懷重視,人與人之間作出這些比較,缺乏同理 ...

當中講到「幾難都會過去」、「去面對」、「企返起身」、「我放棄,屋企人會好傷心」,一般人聽落或者無乜嘢,不過有網民表示「聽到都燥底」、「難聽過粗口」,有人認為「如果有人想自殺,睇完呢段片,只會覺得無人理解佢,佢連今日都未必過到,點樣等件事『過去』呀?」更叫政府「不如播返『打波先黎落雨』算」

有網民批評,今次已經唔係公關災難咁簡單,「整條片根本就係講緊『你有幾慘呀?我生癌症/離婚/傷健人士都未死,我都堅持到企得返起身,你有乜理由要自殺?』」

你批評人地咁講「聽到都燥底」
不如你示範一下如何去安慰不幸的人,
是否說: 你接受現實哩。。。
忍唔住就死鬼左佢哩。。。。咁?
有網民批評,

幾時一兩個香港網上膠民的狗翕,變成了是你理據的水泡?

今時今日香港d廢青,就黎連點解水喉水會咁清都有得鬧。
成個宇宙都欠左佢地咁。
即係咁計: 有個窮鬼complains自己窮, 於是陳版友揾会計師計一計窮鬼有幾多assets, 然後安慰佢: "挑, 您都有 ...
沙文 發表於 2016/8/6 05:28

幾百蚊既資產都要搵會計師來算,
你都幾低能。
同你拍埋, 我成個都IQ爆棚
高級模式 | 發新話題
換一個