返回列表 回覆 發帖

無神論 vs 無鬼論

究竟無神論者是否自動當選為無鬼論者?

即是, 我都識有些朋友, 並無明顯的宗教信仰, 但又似乎並不抗拒世上有鬼

咁, 若然您唔信有神, 是否表示您亦唔應該信有鬼?

若然您唔信有神, 卻信有鬼, 是否表示您根本唔算唔信有神?

即是, logically and theoretically, 若然有鬼是否一定有神呢?
這是'deus ex machina'.

lazy writing.

如果真正解決問題,無論天外天,人界,等,都不是這樣的權宜之計去出面就可以的.

我可說二十年前, xtians是拿我去無形中做實驗後, 逐年逐一逐樣嘢對人類重做出來, 不是什麼時代變,世界變了.
係呀。粵語長片嘅編劇度唔掂
最後一律都係用"神仙打救"呢招
Don't know where God is but the Devil is in the details
90樓照片就係在冇需要嘅時候影嘅, 咁咪解釋到咯

我就解釋到嘞
阿穌點會有件衫, 您就始終解釋唔到喎:好心情 ...
沙文 2016/10/14 22:49 提交

挑。。。。
耶穌把水變酒,
五餅二魚,無過樣整到過樣,
弄件袍有幾難。
90樓照片就係在冇需要嘅時候影嘅, 咁咪解釋到咯

我就解釋到嘞
阿穌點會有件衫, 您就始終解釋唔到喎
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  beebeechan

凹入去嘅鏈頭都有, 您玩鏈頭種類唔夠我多哩。7种形態鏈頭您玩過幾多種?

...
沙文 發表於 2016/10/14 22:33

挑,
你玩得少就真

消防車條梯, 都會縮埋哩

有需要時就會突出黎

回覆 95# beebeechan

凹入去嘅鏈頭都有, 您玩鏈頭種類唔夠我多哩。7种形態鏈頭您玩過幾多種?

https://en.wikipedia.org/wiki/Inverted_nipple
回覆 94# beebeechan

本來係, 但您忽略咗阿穌的文化背景。
冇咗條J, 冇得切嘛

滿了八天、就給孩子行割禮、與他起名叫耶穌、這就是沒有成胎以前、天使所起的名。
回覆  beebeechan

有些鏈頭深色, 有些淺色, 冇人規定鏈頭一定要咩色嘛

或者鏈頭同膚色一樣, 所以睇唔到 ...
沙文 發表於 2016/10/14 08:05

話明係鏈頭, 梗係要突起先成頭哩。
講顏色咩
都話circumstantial evidence咯

根据科學, 唔用就会退化咖拉

好在佢仲要用來屙尿,若果唔係成條冇哂添呀 ...
沙文 發表於 2016/10/14 07:59

如淨係要黎屙尿, 咁好似女人咁得個窿咪得囉
你要一條托咩, 真係要黎把撚囉,
太監咁, 切忍左佢哩
回覆 90# beebeechan

有些鏈頭深色, 有些淺色, 冇人規定鏈頭一定要咩色嘛

或者鏈頭同膚色一樣, 所以睇唔到啫

鏈頭同天主一撚樣, 睇唔到唔代表冇
都話circumstantial evidence咯

根据科學, 唔用就会退化咖拉
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_vestigiality

好在佢仲要用來屙尿,若果唔係成條冇哂添呀
况且,就算瑪利亞馬加勒大係雞,您嘅推論都未必啱
或者主耶穌條賓周特別細, 細到瑪利亞馬加勒大未見識過呢?雞都可以有好奇心啫
沙文 發表於 2016/10/14 02:15

咁都無人出黎 testify
點解你又 presume 耶穌賓周細先
我知您實会拗:
挑, 一定係細嘅咩?大得滯唔得咖?

根據聖教会禮嘅theory, 主耶穌係費撚事娶老婆嘅, 咁大碌嘢 ...
沙文 發表於 2016/10/14 06:17

挑。。。。。
你都唔忍使餵人奶架哩
咁你係咪好似大叔咁唔撚使生對鏈頭呢?

要兩點野托咩?
我知您實会拗:
挑, 一定係細嘅咩?大得滯唔得咖?

根據聖教会禮嘅theory, 主耶穌係費撚事娶老婆嘅, 咁大碌嘢黎托咩?
根據circumstantial evidence咯我畀咗機会您解釋佢套衫點來咖啦, 您自己認解釋唔到嘛
咁我咪用老廉嘅logic: 您解釋唔到套衫來源, 我就accuse您喺公眾場所露械

况且,就算瑪利亞馬加勒大係雞,您嘅推論都未必啱
或者主耶穌條賓周特別細, 細到瑪利亞馬加勒大未見識過呢?雞都可以有好奇心啫
賣麥當奴既經理見到hamburguer咁細不合規格, 梗望多兩眼然後召見厨房員工: "Size does matter."

有說啫。

要證明瑪利亞馬加勒大是妓女, 要揾幾位嫖客出黎testify先得咖
be4 that都應該presume佢係處嘅
否 ...
沙文 發表於 2016/10/14 01:56

咁都無人出黎 testify
點解你又 presume 耶穌是光光豬, 吊吊揈呢
有說啫。

要證明瑪利亞馬加勒大是妓女, 要揾幾位嫖客出黎testify先得咖
be4 that都應該presume佢係處嘅
否則, 我話您阿媽是妓女都得啦
回覆  leefeng
這一點就不難理解。
由於耶穌係剝光豬嘅, 吊吊揈吸引馬利亞視線嘅器官喺下半身, 咁,馬利亞 ...
沙文 發表於 2016/10/5 05:12

推斷唔成立

有說瑪利亞馬加勒大是妓女,
有甚麼上古英武偉人的吊吊揈未見過,
你問下賣麥當奴既員工會唔會想食麥當奴飽既呢
回覆 83# leefeng
這一點就不難理解。
由於耶穌係剝光豬嘅, 吊吊揈吸引馬利亞視線嘅器官喺下半身, 咁,馬利亞冇留意abdomen以上部位, 所以唔知係耶穌
高級模式 | 發新話題
換一個