返回列表 回覆 發帖

Sorry咯,又係我錯

答案喺
Don't know where God is but the Devil is in the details
答案喺
沙文 發表於 2017/3/30 05:17

檔案一d都唔私掘勒,
係睇你夠唔夠秤使用唶。

http://asv.vatican.va/content/archiviosegretovaticano/en/consultazione/accesso-e-consultazione.html

蘭登教授同佢靚女助手都入到去
我係夠 quali, 但係聖教會若然真係光明正大就會3點盡露, 唔駛遮遮掩掩, 後面就睇得. 前面就唔睇得   
"Today permission is granted to consult the documents in the archives up until the end of the papacy of Pius XI (February 1939)."
Don't know where God is but the Devil is in the details
我係夠 quali, 但係聖教會若然真係光明正大就會3點盡露, 唔駛遮遮掩掩, 後面就睇得. 前面就唔睇得   
"Toda ...
沙文 發表於 2017/3/30 06:12

你真係無老
若然人人都話睇得,
有何需要列入機密檔案呢

矛盾得有如把維園叫作『私人重地, 閒人免進』
你真係無老
咁 您仲吹乜七 "檔案一d都唔私掘勒"
你真係無老
咁 您仲吹乜七 "檔案一d都唔私掘勒"
沙文 發表於 2017/3/30 10:52

過左保密期咪唔私掘甩囉。
你唔好咁蠢哩, 好無?
未過期就得一d唔私掘勒囉。
你唔好咁蠢哩, 好無?
各位聰明嘅版友由聖教會 policy 就可以睇出其居心何在。 點解要有保密期呢? 到過咗保密期, 真相披露, 當時嘅神职人員都死撚哂啦! 追乜撚嘢究? 您咬我食呀?
各位聰明嘅版友由聖教會 policy 就可以睇出其居心何在。 點解要有保密期呢? 到過咗保密期, 真相披露, 當時 ...
沙文 發表於 2017/3/30 11:37

你唔聰明唶
任何政府都有保密文件, 
保密期30-50年不等。
到期才可以向公眾公開, 
追究, 要咬。。。。唅冤。。。隨便你
所以您所謂之"檔案一d都唔私掘勒"係幾十年後, 您問嘅 「 羅馬天主教懟冧圖西族,對教會有甚麼益處?」 問得太早,主後2044年再click入黎問過啦, 到時本網 hosting 可能會比而家好小小。
..
問得太早,主後2044年再click入黎問過啦, 到時本網 hosting 可能會比而家好小小。
沙文 發表於 2017/3/30 17:05

咁又唔使。。。
一有人想出書, 就有人要『早洩』架哩
未有人想出書之前都唔係"檔案一d都唔私掘勒"
未有人想出書之前都唔係"檔案一d都唔私掘勒"
沙文 發表於 2017/3/30 23:04

出書人吹的私掘甩, 
又係咪真係私掘甩檔案庫中的料黎先?
實唔係啦。
original copy已被聖教會毀屍滅跡, 整一份假嘅畀佢出書, 跣佢一鑊甘: 嗱! 份文件係流咖, 根本件事係揑造咖咋....
畀您做館長都會咁啦。
在獲得進一步資料之前, let's go back to your question "羅馬天主教懟冧圖西族,對教會有甚麼益處?"

其實您嘅問題係typical市儈教徒思維下的產物。
人做某件事, 未必係為益處, 人係有崇高理想嘅, 純粹為咗興趣都得。   

好似佢,咁熱心懟冧猶太佬, 對黨又有甚麼益處?
實唔係啦。
original copy已被聖教會毀屍滅跡, 整一份假嘅畀佢出書, 跣佢一鑊甘: 嗱! 份文件係流咖, 根本件 ...
沙文 發表於 2017/3/31 19:34

嗱....咁既私掘甩你都話知,
咁就唔係私掘甩哩.
好似佢,咁熱心懟冧猶太佬, 對黨又有甚麼益處?
沙文 發表於 2017/4/1 20:02

打開本有點份量的歷史書, 高中, 大專程度架哩,便有討論架。
我又唔係教你歷史既
(或者你無高中, 大專程度, 未讀過這些知識)
討論懟冧猶太佬對黨嘅衰處就有
http://www.atomicheritage.org/article/scientist-refugees-and-manhattan-project
http://www.cccoe.k12.ca.us/abomb/race.htm
討論懟冧猶太佬對黨嘅衰處就有

http://www.cccoe.k12.ca.us/abomb/race.htm
沙文 發表於 2017/4/1 22:40

呢 d 馬後炮分析無銀用既。
希特拉早知愛因斯坦識造原子彈
當年就老蟹都唔俾佢離開德國哩。
回覆 39# beebeechan

打開本有點份量的歷史書, 高中, 大專程度架哩,便有討論架。
愛因斯坦在希特拉上台之前已經去咗花旗國, 老蟹都冇權 唔俾佢離開德國哩。

德國佬1939年開始研究原子彈, 同年集中營開始虐待猶太佬, 41年開始才大規模焗死。SS專職查猶太佬家宅, 上溯祖先三代,會唔知猶太佬識整原子彈。      

http://www.atomicheritage.org/history/scientific-exodus
高級模式 | 發新話題
換一個