返回列表 回覆 發帖

受洗都有飲筒黨同白手套黨

牧師申索案 涉助打尖受洗被炒
【東方日報專訊】【本報訊】中國基督教播道會恩福堂前牧師何錦除入稟勞資審裁處,控告教會無理即時解僱,追討十六萬六千元代通知金,案件昨日在勞資審裁處續審。有恩福堂職員指何在任職牧師期間涉嫌運用職權,協助教友「打尖」受洗,惹來其他牧師不滿,及後向教會投訴,何終被即時解僱。
教會一方的證人、特許詐騙審查師張尤忠昨早繼續作供;表示恩福堂認為何錦除涉嫌有貪腐行為,但何則認為在一筆協助內地孤兒院項目的匯款中,財務部其實有權決定批核與否,質疑張為何未有調查,而張表示財務部只是執行角色,所以未有調查財務部。
其他牧師不滿 向教會投訴
恩福堂行政職員何麗歡於昨午作供,她指於一三年十一月底,一次「水禮」安排教友受洗時,何錦除涉嫌利用職權,幫助兩名盼趕及受洗而於教會行婚禮的教友「打尖」,引起其他牧師不滿,向教會投訴。至一四年二月,恩福堂成立獨立調查小組處理相關投訴,報告認為何錦除於處理「水禮」手法不恰當,工作表現不稱職,提議不予何錦除續約。
至同年九月初,人事小組兩次約見何錦除並提出關注,之後同工執事會先後兩次延長其合約半年,予他機會查看其他合適崗位。何又指「水禮」事件造成的混亂是以往未見,一五年四月初有不少曾與何錦除合作或曾服務過的機構及資深牧者等主動向教會反映不滿,表明不會跟他合作,又提醒恩福堂堂主任蘇牧師「要小心」何錦除;同年五月,恩福堂決定即時解僱何錦除。
https://hk.news.yahoo.com/%E7%89 ... 2%92-220024480.html
又有過疑問
若有人重病, 快死了,
想受洗, 又係咪要排隊, 唔可以『打尖』呢?
點解醫院又成日有基督徒向就黎斷氣既亞伯, 雞啄唔斷咁既
(亞伯斷咗氣都仲要繼續講埋佢咁)

受洗, 又係咪每次只限10名, 
名額有限, 所以要『排隊』?
洗10個同洗12個時間差好多架咩?
或是唔夠水洗?
牧師申索案 涉助打尖受洗被炒
【東方日報專訊】【本報訊】中國基督教播道會恩福堂前牧師何錦除入稟勞資審裁 ...
沙文 發表於 2017/2/3 16:59

其實教會與牧師是勞資關係,
勞資審裁法庭也不會理會解僱理由,
是否有合理理由, 解僱金就不用付?
(我見教會的証人, 不斷地抹黑牧師的人格,。。。。多餘!)
這教會也變相認了請個牧師如請個sales一樣。。可悲!
不是真心事奉的牧者。
回覆 2# beebeechan

又有過疑問
若有人唔係快死了,

你點知佢唔係快死了呢?
回覆  beebeechan

又有過疑問
若有人唔係快死了,

你點 ...
沙文 發表於 2017/2/7 10:55

坐地鐵都有關愛座哩,有需要既人就有優先架哩
唔通你又要對佢地講: 坐位係先到先得架咩

天才兒童,11歲就同大人一齊大學畢業哩,又係「打尖」哩喎?

有特別需要既人洗先,有乜咁大件事哩?

又唔係因為佢洗咗,就少咗兩個名額,使你無得洗
你點知邊個先係快死, 有特別需要呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
高級模式 | 發新話題
換一個