返回列表 回覆 發帖

[轉載] 宗教與科學,水火不容?記中文大學「思托邦」討論會

神父牧師都係咁啦, 揾食啫
沙文 2017/2/9 01:06 提交

咁和尚,尼姑,道士呢?
神父牧師都係咁啦, 揾食啫
沙文 2017/2/9 01:06 提交

咁醫生都有黃祿,有庸醫既
搵食唶

咁做科學研究既又有無呃飯食既偽科學發表呢?
科學與宗教相不相容,首先得看係啥宗教,若是Gay督教,就肯定唔相容。
    科學講嘅係實證,Gay督教講嘅係盲信。
    在科學實驗室內,你擰氫同氧溝埋,做一萬次試驗,一萬次都變成水,這是科學。
假如一萬個生花柳嘅「神父」或「牧師」去祈禱,一萬個都好番,呢個係科學,若統統都冇好,就係偽科學。
科學與宗教相不相容,首先得看係啥宗教,若是Gay督教,就肯定唔相容。
    科學講嘅係實證,Gay督教講嘅係 ...
旁觀者 2017/2/9 01:55 提交

科學同佛教又相容否?
有人搞針對
...
在科學實驗室內,你擰氫同氧溝埋,做一萬次試驗,一萬次都變成水,這是科學。
旁觀者 發表於 2017/2/9 01:55

咁一萬個四期驚灑既病人,
用同一種醫療方法, 同一種藥,
又不是一萬個都會被醫好, 有d得, 有時又唔得, 有時唔使醫又話得....
撞彩咁
咁醫術, 藥物學, 豈非不是科學黎囉???
...
假如一萬個生花柳嘅「神父」或「牧師」去祈禱,一萬個都好番,呢個係科學,若統統都冇好,就係偽科學。
旁觀者 發表於 2017/2/9 01:55

和尚有無生花柳既呢?
回覆 20# beebeechan
咁又唔止呢個版。
成個顛鼠教嘅立教原則都係狗噏當秘笈, G點摷到濕。
回覆  beebeechan
咁又唔止呢個版。
成個顛鼠教嘅立教原則都係狗噏當秘笈, G點摷到濕。 ...
沙文 2017/2/9 04:42 提交

會唔會
秘笈當狗翕,
出汁當尿急
若果您有verified 而 confirmed:
「在起初天主創造了天地。」咁就會。

before that, 仍然係:
神父愛兒童
爆菊唔用笠
Don't know where God is but the Devil is in the details

before that, 仍然係:
神父愛兒童
...
沙文 2017/2/9 05:17 提交

咁你一日未死都唔可以confirm,verify
「末期癌症係無得醫」呢句係真既。

...
爆菊唔用笠
沙文 發表於 2017/2/9 05:17

爆菊又時都會用笠架

...
沙文 發表於 2017/2/9 05:17

不可以 verify, 不可以confirm 的話, 不會一定是假的, 無發生的。
假若, 我告訴你「我這亞伯昨晚睡覺時失禁了」,
你一樣是不可以 verify, confirm, 我諗你馬上就信哩。
或是因你不能 confirm, verify ...所以, 我一定不會失禁了?

「在起初天主創造了天地。」
『昨晚我大便失禁』
那一句會是真?

在本版既貼文, 一早証明了 能夠"verify", "confirm" 不是『信』的唯一要素。
我諗你馬上就信哩
beebeechan 發表於 2017/2/8 15:25

您諗錯啦, 您連出示底橫都悭番,我點解要信哩?
我話您聽, 其實天地連同天主係我窟痕嘅時候創造黎遣興嘅, 您冇得verify + confirm, 不會一定是假的,我諗你馬上就信哩
我話您聽, 其實天地連同天主係我屎窟痕嘅時候創造黎遣 ...
沙文 發表於 2017/2/9 08:48

你個屎窟一定俾人轏到大哂, 連天地都放得入
我話您聽, 其實天地連同天主係我屎窟痕嘅時候創造黎遣 ...
沙文 發表於 2017/2/9 08:48

屎窟痕可能係生虫

咁我會信你成日屎窟痕既
回覆 35# beebeechan
又生蟲又有天地, 正是:

寄蜉蝣於天地,渺滄海之一粟
回覆  beebeechan
又生蟲又有天地, 正是:

寄蜉蝣於天地,渺滄海之一粟
沙文 發表於 2017/2/9 09:51

你既屎窟, 直頭係幾億條虫既天地宇宙添哩
所以痕痕地就創造個天主出黎玩下
Don't know where God is but the Devil is in the details
所以痕痕地就創造個天主出黎玩下
沙文 發表於 2017/2/9 10:06

創造不成, 創傷就有
高級模式 | 發新話題
換一個