返回列表 回覆 發帖

[轉載] 宗教與科學,水火不容?記中文大學「思托邦」討論會

佢就最容易受傷,, 創傷+憂傷
創6:6 耶和華就後悔造人在地上、心中憂傷
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁一萬個四期驚灑既病人,
用同一種醫療方法, 同一種藥,
又不是一萬個都會被醫好, 有d得, 有時又唔得,  ...
beebeechan 發表於 2017/2/9 03:18

有些疾病没能醫好,可用科學知識解釋:用藥量未够、病菌產生抗藥性。
    祈禱就能「治病」,妖酋朱理斯二世、利奧十世就唔會生梅毒生死,現時所有醫院都要關門囉。
有些疾病没能醫好,可用科學知識解釋:用藥量未够、病菌產生抗藥性。
    祈禱就能「治病」,妖酋朱理 ...
旁觀者 發表於 2017/2/10 00:17

祈禱不能每次都可以治病,
也可以用科學解釋
祈禱的量不夠: 祈禱的人少, 祈禱時間少 (每日四次, 飯前飯後....之類)
祈禱者無誠意, 被祈禱的病者本身信德不足,
痊癒不是上主的旨意.....等等
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
祈禱既人愈多愈弊:
抽刀斷水 發表於 2017/2/10 10:36

呢個已經係過時既研究, 十年前架哩! 無科學價值既結論。
而你搬來的料又簡陋一濟,
我知既比你更詳細

主持研究的 Dr. Herbert Benson 便因為這項研究成功由譚普頓基金會汲了二百四十萬美元作研究經費。
我唔係乜乜博士, 不過....睇佢既研究方法, 搵1802病人, 搵一班基督徒去為他代禱.....又不用甚麼昂貴儀器, 或人力......條數二百四十萬美元唔知點開出來。
咁既研究結論值唔值二百四十萬美元?
研究維持近十年, 起碼個經費不會令他失業十年哩. 真係長做長有。

有人講耶穌掠水, 稱為神棍,
也有人是會以科學研究為名來掠水.....我稱為科學棍
學術界一樣有污糟邋塌既做作
Herbert Benson 是否一條棍, 我不肯定, 由你自己判勒
祈禱既人愈多愈弊:
抽刀斷水 發表於 2017/2/10 10:36

科學歸科學,
整個研究最敗筆既地方就是没有考慮病人本身的信德,
又没有交代是否全部都是基督徒, 或不是基督徒。
即使全是基督徒, 也無可能1800個都是同等信德, 同一呢浮

一個博士級既研究, 竟然係設計到千瘡百孔的, 
有辱科學界哩
搵一班基督徒去為他代禱.....又不用甚麼昂貴儀器, 或人力......條數二百四十萬美元唔知點開出來。
beebeechan 發表於 2017/2/9 19:49

您即係想話稟神其實好cheap?
祈禱不能每次都可以治病,
也可以用科學解釋
祈禱的量不夠: 祈禱的人少, 祈禱時間少 (每日四次, 飯前飯後. ...
beebeechan 發表於 2017/2/9 09:11

本網出240萬經費畁您, 研究每日幾多條友禀神、禀神聲浪需若干分貝、每日幾次、禀神場所之海抜高度(您話过阿穌上山禀神係因为enjoy咁嘅環境)、禀神前15分鐘沐浴更衣、禀神人仕之誠意要幾多斤、同被稟者8字夾唔夾、被禀神者信德要幾多千米......如果痊癒不是上主的旨意, 咁就買葯食
Sorry, 漏咗講稟神時之氣溫、濕度、氣压、太陽黑子、伽瑪射线、重力波、上帝嘅心情...等factor对稟神果效的影响
Don't know where God is but the Devil is in the details
会唔會一直以來医学界都忽略咗一個factor:
可能翻查以往稟神靈驗的紀錄, 必定係果日有超新星爆炸, 其能量將稟神聲炸上去, 上達天聽
您即係想話稟神其實好cheap?
沙文 2017/2/10 13:41 提交

代禱當然、係唔使錢既。
你古係舊時搞喪禮要請哭喪女來扮悲情咩!
本網出240萬經費畁您, 研究每日幾多條友禀神、禀神聲浪需若干分貝、每日幾次、禀神場所之海抜高度(您話过 ...
沙文 2017/2/10 13:53 提交

過咗數先講哩
您寫好proposal交上黎先
回覆 51# beebeechan
您禀親都係細眉細眼場合啫, 、人地稍為有些少規模嘅稟神會有場租、航拍videography, PR, hospitality....使費咖嘛
回覆  beebeechan
您禀親都係細眉細眼場合啫, 、人地稍為有些少規模嘅祈稟神會有場租、航拍videography, P ...
沙文 發表於 2017/2/10 14:26

美索不達米亞出土的泥板記了一個蘇美神話,
說當時的人太嘈吵, 神恩利爾俾噪音煩死,
於是弄個大洪水出來淹死人類。
本網出240萬經費畁您, 研究每日幾多條友禀神、禀神聲浪需若干分貝、每日幾次、禀神場所之海抜高度(您話过 ...
沙文 發表於 2017/2/10 13:53

同意。認為學術研究有問題,就應該以學術觀點作討論,話人地方法唔好,你有本事就用更好方法去做一個更好的學術研究,話研究者點掠水,做人格謀殺容乜易。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 55# beebeechan

原來大洪水真相係咁, 唔關天主事
咁以您稟神嘅規格, 稟畀恩利爾應該靈過天主
回覆 56# 抽刀斷水

嘩乜您同意得咁疏爽?我就知本網一向為官清廉, 資金唔係好鬆動。
但好在天主教徒係出名好心, 况且陳版友一向河馬咁大個口, 今次研究reveal禀神的運作原理, 從此禀神時唔駛1516, 唔知要點先靈, 陳版友必定樂意先行墊支, 本網稍後reimburse之。如此人類可慳唔知幾多萬億医葯費, 奧巴馬医保可以完全取消, 医院執笠改建為教堂,医生揸兜乞食, 亞孟。
回覆 58# 沙文

唔知咩身份既研究員先能夠切合呢個咁需要中立既研究?無論係教徒或者非教徒都驚佢偏幫己方。不如搵個半信半疑既師侄……
回覆 59# 抽刀斷水

計起上黎240萬簡直扺到爛, 若將研究成果賣畀Donald Trump, ask for 240億佢都話扺!陳版友呢壇嘢做得過有突
高級模式 | 發新話題
換一個