返回列表 回覆 發帖

有耳可聽的就應當聽

牙擦穌話:
太11:15        有耳可聽的、就應當聽。

但係點解徒弟仔要切人地耳仔,令佢變咗做無耳可聽呢?

26:51 有跟隨耶穌的一個人、伸手拔出刀來、將大祭司的僕人砍了一刀、削掉了他一個耳朵。

會唔會係佢發現咗真相其實係, 耳仔係由魚鰓演化而成,忤逆咗經文, 所以要掩飾這件事情呢?
http://www.livescience.com/558-h ... ent-fish-gills.html
其實切耳仔仲聽到野,篤穿耳膜仲有效尐。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
佢刀法造詣未能做到咁精準卦?
Don't know where God is but the Devil is in the details
其實切耳仔仲聽到野,篤穿耳膜仲有效尐。
抽刀斷水 發表於 2017/3/11 12:17

廣東話,話人「冇耳性」
耳,除了用來聽外,
還有記憶能力架

據我嘅體驗,老公做咗虧心事 , 一般結果都係耳仔被扭住。
可見對耳仔進行攻擊, 乃是相當女性化的行為。

所以, 真正的夭主教傳統, 其實係宗徒的女性化。我睇唔到有咩理由女人唔可做夭主教priests.
Don't know where God is but the Devil is in the details

...
沙文 發表於 2017/3/12 02:51

對包二奶呢種虧心事
女人係會用咁既手段

扭耳仔? 細路玩咩

...
沙文 發表於 2017/3/12 02:51

扭耳仔係婦孺所為
執牛耳才是大丈夫
回覆 6# beebeechan
所以話gay涿教揾笨實。 連老婆都識得切J, 宗徒就切耳。

人體最要害嘅 Carotid artery 就在耳仔下面兩吋, 割一嘢即刻埋單。 反正牙擦穌嘅所謂死人醫翻生神跡, 從未试過有外傷致死。詐病醫翻生容乜易? 連業餘magicians都唔駛, 揾我表演都得啦。 外傷失血致死而醫翻生, 才算有小小難度。呢個係牙擦穌在世最後一個神跡,所謂壓軸好戲, 居然只係小兒科切耳仔, gay涿教咩料就畀我一嘢睇穿啦。
回覆  beebeechan
所以話gay涿教揾笨實。 連老婆都識得切J, 宗徒就切耳。

人體最要害嘅 Carotid artery  ...
沙文 發表於 2017/3/12 07:38

切 jer 容易, 駁 jer 難嘛。

入廚慣的女人, 手到拿來哩
唔難啫。牙擦穌學藝不精, 去印度學佛,變戲法學唔晒 :

《太平廣記·天竺胡人》
晉永嘉中,有天竺胡人來渡江南。有幻術,能斷舌吐火,所在人士聚觀。將斷舌。先吐以示衆。然後刀截,血流覆地。乃燒取置器中,傳以示人。視之,舌半猶在。既而還取,合續之,有頃如故,不知其實斷否也。嘗取絹布與人。各執一頭,中斷之。已而取兩段,合祝之,
唔難啫。牙擦穌學藝不精, 去印度學佛,變戲法學唔晒 :

《太平廣記·天竺胡人》
晉永嘉中,有天竺胡人來渡 ...
沙文 發表於 2017/3/12 09:08

自斷己舌與人斷其舌,
功力都唔同哩。
猶如打飛機同打真軍哩。

耶穌係斷人之耳,續人之耳,
喱浮高好多。
點解要係斷人之耳,續人之耳,而唔係斷人之手 ,續人之手、 斷人之J  ,續人之J、 斷人之頭  ,續人之頭?

耳仔, 係最輕星星嘅器官, 切咗耳仔出來, 求其用膠水黐住先,  表面上睇都可以令人以為係續人之耳, 到僕人發覺原來隻耳仔只係用膠水黐住, 根本冇好番, 基督都已經話「成了」, 連條鹹魚都畁人偷埋, 根本冇仇報。
經文亦都唔敢提, 僕人第3日同老婆去街, 对一位索女望多一眼, 隻耳仔被老婆輕輕一扭 - 即刻甩番出來。   

J、頭、手都大碌得滯 , 無法用膠水黐, 達到咁嘅果效, 所以「神跡」祇可以係耳仔。
點解要係斷人之耳,續人之耳,而唔係斷人之手 ,續人之手、 斷人之J  ,續人之J、 斷人之頭  ,續人之頭?

...
沙文 發表於 2017/3/12 15:57

用左沙文牌硬能膠就唔會甩

...

乜都整斷哂, 
就係叫免治
耳仔, 係最輕星星嘅器官
...

唔好睇少對耳仔
唔少女仔失身
都係由耳珠仔開始
若果人子真係有料到, 免治都救得番啦, 駛L耍埋尐耳仔小把戲, 而且耍得咁 L 失敗

其實, 聰明嘅讀者, 由經文的字裡行間, 都可以睇出牙擦穌嘅表演係失敗嘅。

譬如, 我代入角色做僕人,  若是續耳有效, 我都會當場被人子的法術鎮懾: 「咦, 我地搞L錯咗, 原來佢真係默西亞黎, 等我鳴金收兵, 回營話畀大祭司聽, 唔好拉佢, 仲要禪讓埋個位畁佢先至得。」

但係,僕人並唔係咁樣做,即係其實根本佢自己都覺得隻耳仔祇係黐住, 並冇好到, 所以先繼續 carry out 拘捕任務啦。
譬如, 我代入角色做僕人,  若是續耳有效, 我都會當場被人子的法術鎮懾: 「咦, 我地搞L錯咗, 原來佢真係默西亞黎, 等我鳴金收兵, 回營話畀大祭司聽, 唔好拉佢, 仲要禪讓埋個位畁佢先至得。」

但係,僕人並唔係咁樣做,即係其實根本佢自己都覺得隻耳仔祇係黐住, 並冇好到, 所以先繼續 carry out 拘捕任務啦。
沙文 發表於 2017/3/13 04:15

所以話你無耳性
話明甩耳過個係僕人, 唔係襟掹打, 點有權話鳴金收兵
而襟掹打又好似你咁諗, 懶係洞悉一切咁: 耶穌係拎隻豬耳出黎耍魔法之嘛,我岩岩睇過太平廣記天竺胡人幻術,呃唔到我既! 照樣搭佢哩!

由經文的字裡行間, 都知有人信耶穌係堅料既
若望福音:有大司祭的一個僕役,是伯多祿削下耳朵的那人的親戚,對他說:「我不是在山園中看見你同他在一起嗎?」
伯多祿明明俾人點左相, 都無人大嗌: 『有奸細呀!!』, 保住佢。
說明有人明白耶穌來頭唔少野
所以話你冇悟性
當時, 佢嘅 ranking, 係叫做 field 襟掹打
https://en.wikipedia.org/wiki/Field_officer
完全有權決定如何處理現場 番去報告: 佢有一位高足刀法通神, 我都唔係佢手腳, 我地民兵搞唔掂, 若聖座真係要拉佢, 都要出正規軍先得

至於親戚,根本冇收過order話要拉宗徒。若然有,佢地就唔会公開送牙擦穌上山啦。
19:27        又對那門徒說、看你的母親。從此那門徒就接他到自己家裡去了。
所以話你冇悟性
當時, 佢嘅 ranking, 係叫做 field 襟掹打

完全有權決定如何處理現場 番去報告: 佢有一位 ...
沙文 發表於 2017/3/13 10:22

唔使跟聖經劇情既話
你話佢係耶穌放在大司祭既臥底,
帶定隻豬耳,
夾埋做埸魔術表演都得哩

反正都係你既亂膠翕
我冇咁様講, 即係唔係亂膠翕啦
高級模式 | 發新話題
換一個