返回列表 回覆 發帖

沉默耶穌會

沉默
Silence

導演 :馬田史高西斯
演員 :安德魯嘉菲、亞當載夫、里安納遜、淺野忠信
片長 :2小時41分級別 :IIB 級語言 :英語 (中英文字幕)
上映 : 16.3.2017 (公映)

故事簡介

金像大導演馬田史高西斯 (Martin Scorsese) 醞釀28年的心血結晶《沉默》(Silence),根據日本作家遠藤周作 (Shusaku Endo) 的1966年同名獲獎著作改編,《娛樂大亨》《華爾街狼人》金像幕後製作班底助陣,於台灣拍攝取景。由《鋼鋸嶺》《蜘蛛俠》系列金像影帝提名安德魯嘉菲(Andrew Garfield)、《星球大戰:原力覺醒》《幸福魔天倫》威尼斯影帝亞當載夫(Adam Driver)、《救參96小時》系列金像提名男星里安納遜 (Liam Neeson);聯同日本著名演員包括淺野忠信(Tadanobu Asano)、塚本晉也 (Shinya Tsukamoto)、尾形一生 (Issey Ogata)、窪塚洋介(Yosuke Kubozuka)、加瀨亮 (Ryo Kase)、小松菜奈 (Nana Komatsu)等主演。故事講述17世紀兩名葡萄牙耶穌會傳教士,遠赴當時嚴禁天主教的日本尋找失蹤了的恩師,在重重危難中面對信念與信仰的嚴峻考驗。
============

是當年那個無惡不作,跟鴉片掛鉤的耶穌會耶!

【沈默】Silence 精彩預告 ~ 2017/2/17 隆重獻映
https://www.youtube.com/watch?v=NsM6dA2xUMU

【沈默】Silence 導演專訪─故事篇 ~ 2017/2/17 隆重獻映
https://www.youtube.com/watch?v=miXItYUCY_k
丁松筠神父談沉默
https://www.youtube.com/watch?v=EjfH6YTuljI

目V{沉默}無雷心得 不要用台灣來綁架觀眾
https://www.youtube.com/watch?v=ixac7P5AZ7o
咸濕麻甩文對條女話: 我話知你日後變濫交, 生花柳, HIV....
你今夜仲係處就得勒。

日後, 潛伏期....對牛羊無意義架哩。。
因為立即就要被宰
beebeechan 發表於 2017/4/1 05:28

您呢種咁戆居嘅教徒思維咪就係累人累物累街坊咯。

神父:「小妹妺妳白璧無瑕, 咁就啱嘞, 我地顛鼠教徒全憑心口有個勇字, 唔戴袋。 我就咁屌入去就得咖啦, 嗱, 預備啦, 我屌!..... 啊....  啊....

6 weeks later, 聖教会叫神父例行檢查, 先致知乸咗嘢:

"另外,愛滋病毒感染有一個需要注意的「空窗期」問題,「空窗期」指的是「感染愛滋病毒後,到可以被檢查出來的時間」。在得到愛滋病感染的初期,可能檢驗不出來病患已經得到了愛滋病毒,這就是所謂的「空窗期」,空窗期時,病患感染者體內的愛滋病毒數量多,傳染力強,可以傳染愛滋病給其他的人。在愛滋病毒感染後,人體不會立即產生抗體,因此以一般的抗體檢測,大約要6-12週後才能被檢查出來,若以偵測愛滋病毒抗原之檢驗方式,如:1.以愛滋抗原/抗體複合型檢測  (HIV antibody and antigen combination assay)篩檢,並經中和試驗(Neutralization test, NT)確認、2.分子生物學核酸檢測 (Nucleic Acid Testing,NAT),可縮短空窗期,並提高愛滋病毒感染早期發現的機會。"

http://www.cdc.gov.tw/diseaseinf ... id=0D62EE0F6D4EBF8C
咸濕麻甩文對條女話: 我話知你日後變濫交, 生花柳, HIV....
你今夜仲係處就得勒。
beebeechan 發表於 2017/4/1 21:28

耶和華亦喜歡處女,不過是用來做燒烤:
    「耶和華曉諭摩西說:『……把所擄來的,分作兩半,一半歸與出去打仗的精兵,一半歸與全會眾。又要從出去打仗的人口、牛、驢、羊群中,每五百取一,作為貢物奉給耶和華。從他們一半之中,要取出來交給祭司以利亞撒,作為耶和華的擧祭45。從以色列人一半之
中……每五十取一,交給看守耶和華帳幕的利末人。……除了兵丁所奪的財物以外,所擄來的,羊六十七萬五千隻;牛七萬二千隻;驢六萬一千匹;女人共三萬二千口,都是沒有出嫁的。羊……其中歸耶和華為貢物的,有六百七十五隻;牛……有七十二隻;驢……六十一匹;人(處女)……三十二口。摩西把貢物,就是歸與耶和華的擧祭』。」《民數記》31:25
所以一群牛中有一隻帶菌都會全面禁售, 一個國家有一隻牛帶菌, 全國牛被禁。
求其以为奉獻一隻無瑕牛, 其實一樣乸嘢
http://www.eventsinfocus.org/issues/247
Don't know where God is but the Devil is in the details
潛伏期牛羊, 即係帶菌者,  咁就唔係無瑕啦
沙文 發表於 2017/4/1 22:38

所有生物都係帶菌架哩。。。。

你都係帶菌架, 帶住基菌,
睇下幾時會發出黎唶
潛伏期牛羊, 即係帶菌者,  咁就唔係無瑕啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
至於羊方面, 有慢性传染性脑炎, 潛伏期 1-3 年
羊炭疽,  潛伏期 1-14日

以為AAA就獻畀天主, 咁就靠害嘞, ...
沙文 發表於 2017/4/1 20:12

你今夜仲係處就得勒。

日後, 潛伏期....對牛羊無意義架哩。。
因為立即就要被宰
至於羊方面, 有慢性传染性脑炎, 潛伏期 1-3 年
羊炭疽,  潛伏期 1-14日

http://www.jiuzhaikeji.gov.cn/syjs/yang/yang10.htm

以為AAA就獻畀天主, 咁就靠害嘞, 天主收貨就領嘢, 短則一日, 長則幾年,  咁就short 咗, 上帝也瘋狂
個女仔係咪無瑕就當晚則知, 但當時檢疫技術未係好掂, 瘋牛症有幾年潛伏期, 您以為隻牛無瑕, 可能其實乸咗嘢都唔知
http://www.nownews.com/n/2009/11/02/752252
天主真唔識食啫。 用上等靚牛扒供奉佢,佢都唔識貨
沙文 發表於 2017/4/1 06:53

乜唔識貨呢
指明要
若有人獻牛作全燔祭,該獻一條無瑕的公牛,牽到會幕門口,為在上主面前蒙受納悅;
若有人獻羊作全燔祭,不論是綿羊,或是山羊,該獻一頭無瑕的公羊。

AAA級先收貨
天主真唔識食啫。 用上等靚牛扒供奉佢,佢都唔識貨
回覆  beebeechan

隔夜再隔夜, 您食埋佢啦。 天主又係咁噚氣:
7:16 若所獻的、是為還願、或是甘心獻的、必在獻祭的日子喫、所剩下的第二天也可以喫。
7:17 但所剩下的祭肉、到第三天要用火焚燒.

沙文 發表於 2017/4/1 00:32

你真唔識食囉
上等靚牛扒, 要吊起風乾15-28日先至正, 好味。

祂在十字架上实在为我们尝了死味,尝了渴的味道。祂为我们成全了救恩,使我们因祂得赎,得蒙拯救,我该如何来感谢与敬拜祂?
Guest from 139.162.81.x 發表於 2017/3/31 06:41

移鼠:「我就是生命的糧,到我這裏來的,必定不餓;信我的,永遠不渴。」《約翰》6:35
    信眾都可以不用吃喝,教主卻那麼膿包會口渴?
    移鼠毫不諱言自己要做黑社會分子:「我告訴你們,經上寫著說:他被列在罪犯之中。這話必要應驗在我身上,因為那關係我的事,必然成就。」《路加》22:35
        一個黑社會大佬要造反被處死,連自己都顧不了,居然會「拯救世人」?醒醒吧!莫作夢了。
回覆 114# beebeechan
我唔會啫, 天主會。
天主係咁多膠魚。 又夠冇人會屣氣鬧聾耳陳, 佢都要吩咐
19:14不可咒罵聾子
隔夜再隔夜, 您食埋佢啦。 天主又係咁噚氣:
7:16 若所獻的、是為還願、或是甘心獻的、必在獻祭的日子喫、所剩下的第二天也可以喫。
7:17 但所剩下的祭肉、到第三天要用火焚燒.

仲噚過我阿媽。 所以佢個仔都怕撚咗佢, 寧願下凡受死
係呀。 若然您話"古時一般猶太男人唔同老婆插菊花架", 我就未必吹得您脹
您就係衰在懶, 打少“一般” 兩個字
一般猶太佬祭司著褲
一般猶太佬外勞又著褲一般猶太佬一信耶稣就水鬼升城隍,變咗一般祭司, 又著褲

咁點會係一般猶太佬唔著褲呢?
回覆  beebeechan
一般古時猶太佬唔著褲, 都係有古時猶太佬著褲

唔係"古時猶太人唔著褲架", 傻豬 ...
沙文 發表於 2017/4/1 00:09

有男人同老婆插菊花, 唔等如一般男人都同老婆插菊花
回覆 114# beebeechan
一般古時猶太佬唔著褲, 都係有古時猶太佬著褲

唔係"古時猶太人唔著褲架", 傻豬
出 28:42        要 給 他 們 作 細 麻 布 褲 子 、 遮 掩 下 體 . 褲 子 當 從 腰 達 到 大 腿

經上特別吩咐司祭值勤時要穿褲, 遮掩細佬才可上祭壇。
即是意味著平時的人都是不穿褲, 
若然人人都著了褲, 又何需要叮囑?

你會唔會吩咐你老婆出街時記得著底褲, 笈番個巴?
冇拉鍊唔知點痾尿?
唔知呢本專書有冇教?
沙文 發表於 2017/3/31 21:02

呢條奀d都無開口添哩
係咪麻甩佬就唔曉屙尿?
賴囉!
高級模式 | 發新話題
換一個