返回列表 回覆 發帖

God bless you

回復 1# 的帖子

中國乞兒就有品好多,施主絕少聽到「願主保佑您」,通常都係「多謝,好心有好報。」同宗教無必然關係。

或者唱定D美金,然後蓋個印在適當位置,睇下有無幫助?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 沙文 於 2007-12-10 14:59 發表
我讀書不多,您不要騙我。
呢個網教唆人犯法茄?塗污銀紙係非法行為黎,您咪hup我唔識律法呀

犯左美國律法,定係加拿大律法呀?假如你確定你身在加拿大境內,塗污美國銀紙係犯法,因而會遭受懲罰、或者引渡至美國受審,咁樣我出個公仔向你嗑頭道歉又點話丫。
原帖由 沙文 於 2007-12-10 15:20 發表
緊係要啦。美元紙幣的擁有權係屬美國政府,持有人只係有行使該張紙幣的權利。我俾人知道咁樣做,一入境即刻拉我.....至多我夠騾氣,唔督您教唆我呢件事 ...

咁我註明呢個方法只能用於美國境外,切勿在美國境內使用這個方法,咁OK喇掛?
原帖由 沙文 於 2007-12-10 16:36 發表
留意佢係話:any bank note, 包括美元

李天命教落要睇埋定義架!

In this Act, unless the context otherwise requires,—
The expression “the Bank” means the Bank of England:

The expression “issue department” means the issue department of the Bank:

The expression “bank note” means a note of the Bank

http://www.statutelaw.gov.uk/content.aspx?LegType=All+Primary&PageNumber=81&NavFrom=2&parentActiveTextDocId=1080361&ActiveTextDocId=1080361&filesize=25936
原帖由 沙文 於 2007-12-11 01:05 發表
都係唔好啫。收款人見紙幣被塗汚,係有權拒收嘅
http://www.tyhp.gov.tw/info/other-index2-1.jsp?newsid=1629

咁即係俾冇用嘅錢乞兒啫,都係違背良心喎

你不如引孟加拉律法丫笨。h:
原帖由 沙文 於 2007-12-11 11:00 發表
其實,我仲有一個想問咗好耐嘅問題想請教呢位乞兒,卦住諗以後点樣避免同樣情況,所以唔記得咗。

Gos bless you, 係third-person singular simple present  tense, 咁,bless 嘅third-person singular應該係 blesses.

而bl ...

省略了前面的"May"。

http://forum.wordreference.com/showthread.php?t=322533

回復 14# 的帖子

有更加省略的,連「主」都唔要,就咁 "Bless You"/保佑您,咁好似反而順耳一點。
原帖由 沙文 於 2007-12-11 23:47 發表
可惜呢句只係乞噴時用,唔係乞兒用
http://en.wikipedia.org/wiki/Bless_you
要流行性感冒先会听到

所以介紹你呢個好方法囉,你又嫌三嫌四,又怕犯法又乞兒旅行又乜又物,麻鬼煩。

原帖由 沙文 於 2007-12-12 11:26 發表
您先前介紹此劃花銀紙的方法,確係唔多好嘛。反而後來的bless you就有水準嘞:我俾錢時特登打乞嗤,咁佢就會話:bless you",唔会講埋果個衰字啦!

你呢個方法都未能杜絕
In English-speaking countries, a common response to a sneeze by those around it is "God bless you", or more commonly just "Bless you".

http://en.wikipedia.org/wiki/Sneeze

原帖由 沙文 於 2007-12-12 12:06 發表
呢段已經過時。我從未聽過打乞嗤之後啲人講God bless you, 個個都取消咗果個衰字。您試過打完乞嗤後人地同您講God bless you咩?

小弟身處炎黃子孫既疆土,無人用過鬼話同我講呢D野既。乞兒都係講「善有善報」,乞嗤就會話「大吉利是」,中國人根本唔需要外國既神既祝福。

回復 22# 的帖子

你召喚到M2出場都係咁話。中國點睇都無5%人口被基督化,香港有我就信。

我生活圈子窄,你唔好呃我。中國人同中國人溝通,點都輪唔到番文既。
英文我唔多掂,無辦法答到你,XOX我都見過面,佢都係同我講廣東話,溝通無乜問題。網上被逼用英文,可能只係中文輸入法難學而已。

呢首Joy to the world 我都好有感情,因為我彈果D玩具琴既時候,最容易就係開頭果句:
d' t l s f m r d

成個scale 咁順咁彈出黎,並唔係好多歌可以做得到。

回復 28# 的帖子

無錯,學好英語,貫徹四個現代化既最高指示,在本土與國內人訓練英語確有幫助。然而只是限時限刻限地方,並唔係普遍地放棄連中文都唔用既。

XOX似乎暫時淡出了宗教界,係自由派個壇果度寫完下文,然後就沒再留言:

Narrow Escape and unknown future

I thought I could help, but now comes a time when I think it is beyond help.

I'm talking about church and the sheep-like church goers, of course.

Why should I waste my energy, in trying to challenge church going thinking, and hope to see a sign of independent thinking from church goers.

I should have given up hope long ago, if not for Liberale and his friends who are open minded enough to know that the world has a very different opinion about church and people who attend these churches, and the opinions are mostly negative.

Thanks Liberale, for providing the space.

XOX 2007/11/13
原帖由 沙文 於 2007-12-14 12:21 發表
車,而家冇人叫您放棄連中文都唔用,只係去限時限刻限地方的聖神不可分割中国領土上用鬼話跟同胞們溝通下啫。
用番文同佢地講:中國人同中國人溝通,點都輪唔到番文既。

如果您講得啱,佢地就會同意 ...

都可以既,咁如果係果D限時限刻限地方的英語角內俾錢乞兒,同一時間,隔籬個亞嬸打乞嗤,猛話"Excuse me"之際,如果要佢用英文回應,咁生活圈子比小弟大的沙文會點教佢呢?兩者回應的分別又是如何?
高級模式 | 發新話題
換一個