返回列表 回覆 發帖

您點隱知我有冇家可歸?

每逢佳節, 教會就舉辦這類活動, 而且慌死冇人知, 出埋鱔稿:

卑詩省聯合福音教會派發免費復活節食

但係, 何謂無家可歸? 何謂「有需要人士」? 卻冇篩選機制 。 譬如, 我印身印勢行入去攞嘢食, 您點撚知我有家可歸定無家可歸? 我做錯咗事畀老婆趕出街, 我話自己無家可歸都唔算呃您啫, 但係咁隱易就佔用次咗一餐。

教會嘅資源係有限嘅, 若然畀我混吉食咗, 咁另一位真正有需要人士就冇得食。 但係教會又唔識得甄別, 搞埋尐咁嘢其實同開大食會冇分別, 根本冇理由同佢登鱔稿。
Don't know where God is but the Devil is in the details
我實順便上埋lecture, 有credit points, 再交paper
Don't know where God is but the Devil is in the details
用性工作賺錢來攻讀PhD,實在值得尊敬。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
master degree 專業人仕, 唔係煩帝肛求其上幾堂又學人頒  diploma
沙文 發表於 2017/4/18 12:08

呢隻英國雞都有PhD哩....

德國仲勁
http://www.dw.com/en/in-berlin-you-might-meet-a-prostitute-with-a-phd/a-6495833
那麼道士, 術士, 風水師, 呢?

仲有, 雲雞大師
beebeechan 發表於 2017/4/17 12:02

master degree 專業人仕, 唔係煩帝肛求其上幾堂又學人頒  diploma
擁雙碩士學位 高學歷神功師全職捉鬼
豬肉榮去到外國唔掂唶,
鬼佬豬肉榮黎到香港好受師奶歡迎喎
beebeechan 發表於 2017/4/17 05:33

係呀, 天主教國家巴西出產嘅黑心肉, 食到腸穿肚爛您都話好味, 聖教會復活節大餐您慌唔係用巴西肉 。
http://www.cattlenetwork.com/new ... ndal-63-indictments
唔緊要, 兩條魚, 五個餅, 夠食飽成萬幾人。
beebeechan 發表於 2017/4/17 05:19

難食到死。 從來冇教會聚餐嘅menu 係食呢兩味, 就知點解啦。
爺爺對「神父」、「牧師」這類騙子只有鄙視,不像BB仔你那樣無恥,為他們的欺詐行為張目。 ...
旁觀者 發表於 2017/4/18 03:09

那麼道士, 術士, 風水師, 呢?

仲有, 雲雞大師
你要坐地鐵轉綠巴, 所以眼紅了?
beebeechan 發表於 2017/4/17 02:22

爺爺對「神父」、「牧師」這類騙子只有鄙視,不像BB仔你那樣無恥,為他們的欺詐行為張目。
係呀。 好似豬肉榮喺Kensington Market開檔咁, 幾好打都冇卵用
沙文 發表於 2017/4/17 14:07

豬肉榮去到外國唔掂唶,
鬼佬豬肉榮黎到香港好受師奶歡迎喎
回覆  沙文

有千千萬萬個沙文食窮教會就好了,亡教指日可待。
抽刀斷水 發表於 2017/4/17 16:18

唔緊要, 兩條魚, 五個餅, 夠食飽成萬幾人。
回覆  沙文

抽刀斷水 發表於 2017/4/17 16:18

係沙文老荳個袋袋到, 曾經有上億萬沙文添
回覆 11# 沙文

係呀。 好似豬肉榮喺Kensington Market開檔咁, 幾好打都冇卵用
唔駛嘅, 我約埋朋友一齊去咪得咯。
我地常常都係咁。 好似今年演講, 我地班到五萬九千幾個反基入場, 令真正 ...
沙文 發表於 2017/4/17 13:53

好喎
佈道會既對象,應該係唔想信既人。
回覆  抽刀斷水

我福音冷感。
沙文 發表於 2017/4/17 13:20

唔止,
你對聖事都開始冷感哩。
唔好太勉強哩。
唔駛嘅, 我約埋朋友一齊去咪得咯。
我地常常都係咁。 好似今年演講, 我地班到五萬九千幾個反基入場, 令真正想聽演講嘅人士冇得入。

http://news.qoos.com/%E6%95%99%E ... %95%A3-2192430.html
回覆  抽刀斷水

例如, 佢有佈道會咩, 我老婆就叫我去, 仲同埋一齐去,咁就佔兩個位。
而佈道會嘅座位都係有限嘅, 畁我兩公婆佔用咗, 真正想听福音嘅慕道人士就冇得入場。
沙文 發表於 2017/4/17 13:20

咁博命食多d,一於搞大個籮友
一個人霸兩座位,
回覆 3# 抽刀斷水
我嘅 policy 係咁: 妖教嘅 resources 始終係有限嘅。

例如, 佢有佈道會咩, 我老婆就叫我去, 仲同埋一齐去,咁就佔兩個位。
而佈道會嘅座位都係有限嘅, 畁我兩公婆佔用咗, 真正想听福音嘅慕道人士就冇得入場。
我老婆已經信咗, 所以听叫人信主嘅福音對佢黎講冇用, 而我,  听咗亦唔會有任何反應。
所以寧願由我听福音, 好過其他任何人听福音。 我最能保證佢地嘅福音事工得個桔。

至於您問安唔安樂, 我係唔會唔安樂亦唔會安樂。 我對福音已經麻木咗, 我福音冷感。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
高級模式 | 發新話題
換一個