返回列表 回覆 發帖

[搞笑] 基督邪教邪在那裡?

美國傳教士伯駕(Peter Park er)甚至鼓吹“只有戰爭能開放中國給基督”。
孔雀 發表於 2018/12/14 19:15

點解呢到啲人咁鐘意使用被扭曲了的資料來反基既呢?

Peter Parker 只是被譽為
"opened China to the gospel at the point of a lancet."
https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Parker_(physician)
為甚麼 lancet 就變作了鎗炮, 戰爭?

若老兄不知甚麼是 lancet, 可以先去查查英漢字典

不過, 唔知呢位 Peter Parker 有没有參與『挖眼珠』

唔排除當年會有鼓吹動武的傳教士,
但唔係 Peter Parker, 你做多啲功課先
英國傳教士馬禮遜(Robert Morrison),美國傳教士伯駕、裨治文和衛三畏(S.Wells Williams)等知名傳教士,都是免費乘坐販運鴉片的船并接受其資助來華的。法國傳教士郎懷仁(Adrien Lanquillat.S.J.)等五位耶穌會修士是乘法國軍艦來華的。
孔雀 發表於 2018/12/14 19:15

咁要問問呢位孔雀版友,
當年傳教士要來中國, 不坐軍艦, 商船, 難道可以坐中國國航, 東方航空, 哥斯達遊輪咩?

坐軍艦唔等如同意用軍事侵略開放中國。
坐商船唔等如同意對中國販賣鴉片。

《辟邪紀實》咁講:
兄弟及戚友久不相見,見則互相奸狎,曰合初。」《辟邪紀實.學聾居士跋》

晚清時係咁, 今日都仲係咁!
死性不改?

『合初』, 唔知係咪 hug, hugging 既諧音嚟勒。
除非你有禮貎地向我請教
beebeechan 發表於 2018/12/14 03:08

BB仔,你在爺爺面前,永遠是孫子!
不是只有一個寫史的William Howitt,
有表揚傳教士對中國貢獻的史家寫的東西, 你看過了未有? ...
beebeechan 發表於 2018/12/14 03:11

William Howitt只是其中一個,俾多幾個「表揚」基督妖教的:
房龍:「新教徒也和天主教徒一樣視科學和醫學為敵人。他們視探究事物本質的人為人類最危險的敵人,在這方面,他們和天主教徒表現了同樣的愚昩和不寬容。」《人類的故事・宗教戰爭》
美國第二任總統亞當斯:「一想起十字架,這個人類有史以來妄用苦難的最要命的象徵,我就幾乎要渾身發抖。想想這個苦難的器具所帶來的災難!」《美國不以基督教立國》
伏爾泰:「基督教就是建立在最下流的無賴編造出來的最卑鄙的謊言基礎上的,是卑劣的人做出的卑劣的欺騙的產物。……《聖經》和福音書充滿了胡說八道,所謂原罪、方舟、神蹟等等都是滑稽可笑、荒唐透頂的神話故事,宣傳這些東西是對人類理性的侮辱。」《伏爾泰》李鳳鳴 東大圖書公司1995
屍骸七十餘具,血肉淋灕。。。。就一定係天主教神父殺人架咩!
beebeechan 發表於 2018/12/14 10:11

幾十條血肉淋漓嘅死屍在教堂內,你如何解釋﹖當局不敢動妖堂,是因妖堂背後有外國勢力的洋槍洋炮撐腰,只能「民咸抱怨」。
係教會墳地係咁掘, 當然會掘出『幼孩屍身無數』, 有咩出奇?
beebeechan 發表於 2018/12/14 10:26

無眼無心的兒童在「地窖內」,不是埋在土裏。BB仔,你不是理解力差就係生安白造。
唔知呢位 Peter Parker 有没有參與『挖眼珠』
"opened China to the go ...
beebeechan 發表於 2018/12/14 21:19

人家指伯駕支持侵略,並無說挖眼珠。BB仔你莫顛三倒四。
當年傳教士要來中國, 不坐軍艦, 商船, 難道可以坐中國國航, 東方航空, 哥斯達遊輪咩?
坐軍艦唔等如同意用軍事侵略開放中國。
坐商船唔等如同意對中國販賣鴉片。
beebeechan 發表於 2018/12/14 21:19

BB仔,你又亂(口翕)無圍!這些混蛋若正正經經,可以坐商船。然而不是鴉片煙船,他們都是受鴉片煙商贊助,免費坐鴉片煙船來的。
『合初』, 唔知係咪 hug, hugg ...
beebeechan 發表於 2018/12/15 00:02

BB仔,你理解力真差,《辟邪紀實》記錄的是「見則互相奸狎」,「奸狎」即Hug﹖
BB仔,你在爺爺面前,永遠是孫子!
旁觀者 發表於 2018/12/15 02:29

俗語又說: 老人變細蚊
你老爺爺變得腦囟都未生埋。
BB仔,你理解力真差,《辟邪紀實》記錄的是「見則互相奸狎」,「奸狎」即Hug﹖ ...
旁觀者 發表於 2018/12/15 02:36

對民智未開, 腦囟未埋的愚民, 
見男男, 男女攪埋一嚿, 有時仲親咀啜面珠, 仲唔係奸狎?。
素女經裡邊都係咁畫
幾十條血肉淋漓嘅死屍在教堂內,你如何解釋﹖當局不敢動妖堂,是因妖堂背後有外國勢力的洋槍洋炮撐腰,只 ...
旁觀者 發表於 2018/12/15 02:31

這邊說不敢動妖堂, 

那邊就說了:

同年,有數千人攻打熱河一家教堂

旁觀者 發表於 2018/12/14 02:24

你真係老懵懂哩, 無記性!
伏爾泰:「基督教就是建立在最下流的無賴編造出來的最卑鄙的謊言基礎上的,是卑劣的人做出的卑劣的欺騙的產物。

旁觀者 發表於 2018/12/15 02:30

伏爾泰自己都唔係上流哩。。。
佢年青中年時與有夫之婦Emilie du Chatelet 有長達16年姦情。
後來又嗒了自己的親侄女Marie-Louise Mignot, 亞叔上侄女, 今日算唔算亂咗倫?

條友年青時仲呃咗法國彩票局一筆唔少既錢, 唔知叫聰明, 還是卑劣勒。
伏爾泰:「《聖經》和福音書充滿了胡說八道,所謂原罪、方舟、神蹟等等都是滑稽可笑、荒唐透頂的神話故事,宣傳這些東西是對人類理性的侮辱。」

旁觀者 發表於 2018/12/15 02:30

呢啲說話, 本版既反基仔(例如阿乜乜feng,) 個個都識講哩,.
咁很偉大既思想家, 哲學家,,....講起宗教, 都係一般反基仔既水平之喎.
無辦法,
人紅起嚟,五音不全都可以開演唱會
辟邪紀實咁講:

“其传教者谓之牧士,愚民被其利诱入教时,引入暗室,

孤男寡女獨處一室, 有時仲要拉埋廉。。。十幾分鐘一柱香就完事,你話搞乜丫!
潛意識地加上:『不论男女,脱其衣裳,』。。。其實係作者內心的意願, 夢想會作的事黎?
見男男, 男女攪埋一嚿, 有時仲親咀啜面珠, 仲唔係奸狎?
beebeechan 發表於 2018/12/15 06:10

奸狎與親昵都未分清楚,BB仔,你連字都未識,這也難怪。
這邊說不敢動妖堂, 
那邊就說了:
你真係老懵懂哩, 無記性! ...
beebeechan 發表於 2018/12/15 06:11

官府怕妖堂,民眾可不賣賬。官府與民眾都未分清,難怪妖徒個個有精神病。
伏爾泰自己都唔係上流哩。。。
佢年青中年時與有夫之婦Emilie du Chatelet 有長達16年姦情。
後來又嗒 ...
beebeechan 發表於 2018/12/15 06:11

個人人格是一回事,他的說話觀點又是另一回事,那就看他有没道理。
神父不是滿口仁義道德,卻雞姦幾千兒童﹖妖酋不是贊成禁慾﹖卻變成了花柳王﹖
高級模式 | 發新話題
換一個