返回列表 回覆 發帖

[轉載]其實,我都曾經係一個耶撚……

大佬,唔轉教會而走去離教,係靈性上既upgrade,
抽刀斷水 發表於 2018/11/21 04:41

咁講就畀人睇出貴網其實並非如"本網的價值觀"所申述"宗教包容"、"支持每一位離教者" , 而係處心積慮想製造離教者!
人地想轉會, 您就話不如唔好踢波, 您有咩根據"唔轉教會而走去離教,係靈性上既upgrade"?  教徒認為
轉會先係靈性上既upgrade, 您有冇尊重佢嘅睇法?

本網的價值觀 Our Values
尊重宗教自由:捍衛教徒有自由離教或改變宗教信仰之權利,不強迫、誘使、教唆或反覆遊說教徒離教。
話到明係支持每一位離教者,呢個係源於「離教對自身有益」既信念,否則就無所謂支唔支持啦。

首頁都講明:

離教,一般不像信教一樣,是「受感動」(一時衝動,往往看完煽情的見證後)而草草「決志」,反而好像從夢中甦醒,是理性的抉擇。

個人醒咗,仲唔係upgrade? 你要搵根據,可以晌離教見證入面搵啦。我每篇都睇過,先講得出「離教係靈性上既upgrade」呢句。

個人想離開教會但唔離教,就唔好話自己「曾經係耶撚」啦,咁講好容易令人唔會真係做咗離教者,但其實原來仲承認呢個上帝既存在,咁究竟呃緊人定呃緊自己?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
話到明係支持每一位離教者,呢個係源於「離教對自身有益」既信念,否則就無所謂支唔支持啦。

個人想離開教會但唔離教,就唔好話自己「曾經係耶撚」啦,咁講好容易令人唔會真係做咗離教者,但其實原來仲承認呢個上帝既存在,咁究竟呃緊人定呃緊自己?

抽刀斷水 發表於 2018/11/21 23:34

咁等樓主澄清下耶撚的定義囉。
我看只是稱謂,現今人叫耶撚,耶穌年代叫法利塞人。。。
泛指講一套,做又另一套,口不對心的教徒。
回覆 22# 抽刀斷水

一講「實驗並不一定是轉教會,實驗一下離教又何妨?」就已經違反貴網自己宣稱的「不強迫、誘使、教唆或反覆遊說教徒離教」啦。

既然肯定「離教對自身有益」這立埸,而又「不強迫、誘使、教唆或反覆遊說教徒離教」, 咁就被人睇穿貴網的所謂「包容」, 其實係偽善。貴網对教徒的真正睇法係, 教徒信教係錯嘅, 係蠢嘅, 所以先會支持離教嘛;貴網根本就否定兼睇唔起基督教。因此, 貴網在结構上不可能「尊重宗教自由」, "本網的價值觀 Our Values" 中宣稱「尊重宗教自由」, 係不實嘅宣言
若果真係有心「尊重宗教自由」, 點會淨係捍衛教徒有自由離教或改變宗教信仰之權利」, 而冇捍衛教徒有自由信教或不改變宗教信仰之權

貴網宗旨中的宗教自由,同貴國憲法中的宗教自由
,好似在精神上具有相同意義。
咁係源於叫人信教既團體、網站同資訊,向來都如恆河沙數,因此本網既然係少數定位支持離教者既網站,要去捍衛教徒信教就變得好無謂,而且失卻焦點。

咩叫包容?咩叫尊重宗教自由?就係呢度可以容許教徒發聲、甚至傳教,要信教既,網站立場無話要阻止佢架,就算乜教都係。係歷史上由教會或基督徒主理既討論區,講吓反基野就會刪文ban人,咁就無包容無宗教自由喇。
咁貴網只係捍衛離教自由-- 係宗教自由的局部, 不能宣稱自己捍衛宗教自由

點解唔回應"一講「實驗並不點解唔回應"一講「實驗並不一定是轉教會,實驗一下離教又何妨?」就已經違反貴網自己宣稱的「不強迫、誘使、教唆或反覆遊說教徒離教」"?

貴網的所謂包容, 其實意思係: 信教係錯嘅, 係蠢嘅, 不過您係都要信,我都吹您唔脹, 即本畀您吹下水, 但本網一定打沉您。在貴網的宗教立場下, 揚言"尊重宗教自由", 係人都睇得出您的偽善。您只係實踐咗教徒/非教徒的言論自由, 並無尊重宗教自由。

"要信教既,網站立場無話要阻止佢架" 亦係不實宣言 -- 「實驗並不一定是轉教會,實驗一下離教又何妨?」

點先係尊重宗教自由呢?譬如,我話:我决定明日受浸了!
您就代表貴網仝人話:恭喜沙文呀,终於找到信仰啦!我一定要來觀禮幚您拍video留念呀!

若貴網能夠做到咁包容,就係人都承認您宗教包容嘞

Don't know where God is but the Devil is in the details
本網既然係少數定位支持離教者既網站,要去捍衛教徒信教就變得好無謂
抽刀斷水 發表於 2018/11/22 22:46

污泥中一朵蓮花!
您只係實踐咗教徒/非教徒的言論自由, 並無尊重宗教自由。
沙文 發表於 2018/11/23 12:20

那要看尊重的是否邪教。
咁貴網只係捍衛離教自由-- 係宗教自由的局部, 不能宣稱自己捍衛宗教自由

貴網的所謂包容, 其實意思係: 信教係錯嘅, 係蠢嘅, 不過您係都要信,我都吹您唔脹, 即本畀您吹下水,

沙文 發表於 2018/11/23 12:20

咁又要講番句公道話,
「信教係錯嘅, 係蠢嘅,」係抽刀斷水發帖是的個人立埸, 雖然係主觀, 偏激咗一啲,
呢啲都係佢作為普通版友可以講既立埸黎。唔可以因为為佢身份係網主, 就係呢個網既立埸黎。
至少呢到係無「基督徒主理既討論區,講吓反基野就會刪文ban人」呢種陋習,
連亞旁觀者都可以亂翕24既.........真係都幾包容架哩
\離教,一般不像信教一樣,是「受感動」(一時衝動,往往看完煽情的見證後)而草草「決志」,

抽刀斷水 發表於 2018/11/21 23:34

乜你認為個個信教的都係「(一時衝動,往往看完煽情的見證後)而草草「決志」」過類架咩?
天主教徒係唔可以草草洗既.....一般的都要經過一年半的慕道班, 此(有些正統的新教教會也是如此)
一年多的時間, 幾煽情的慾火都會冷卻既
回覆 26# 沙文

講「實驗一下離教又何妨?」只係提供準離教者可以有這個option,提下都叫「強迫、誘使、教唆或反覆遊說教徒離教」咩?你咁嚴格既標準,就真係似本國既法律喇。

所謂包容,其實應該講話係「寬容」(tolerance),原意係離教後可以有自由投身其他宗教,更有表達意願和分享既自由,呢個自由晌基督教係好難出現既。一個討論區除咗實踐言論自由之外,你認為仲可以實踐邊方面既自由?至於教徒與非教徒之間互相想打沉對方,或者我個人不同意教徒既言論而作出反駁,咁就叫唔尊重宗教自由咩?如果你覺得本網就religious tolerance方面可以改善,歡迎提出一起研究。

至於關於你明日受浸,你想收到我代表本網仝人既恭喜,咁先晌你心目中叫包容,咁我同你對包容既理解真係相當唔一樣。屆時真係有呢一日出現,我就可以話:你要浸我唔會阻止你,對你已經好包容喇,因為呢度係支持鼓勵離教者,而唔係支持鼓勵教徒既。
天主教徒係唔可以草草洗既.....一般的都要經過一年半的慕道班
beebeechan 發表於 2018/11/24 17:51

一個吸毒嘅道友,吸一日係咁High, 吸十年一樣咁High。
提就係誘使、教唆咖啦。您貼一帖, 教徒反覆睇好多次, 唔可以話「挑我係咁倚講一句」顧播
版主/網主自己講埋一份, 點都有些騎哩, 本來版主應該做拳證, 但而家好似拳證又落場打埋一份咁

提下就係「誘使、教唆」咖啦, 4項您都中咗兩項
貴網宣稱"每個人都有權利去選擇適合自己的道路,健康和快樂地走將來的日子,創造自己美麗的人生。" -- 咁若果我有朝一日決定信教而又健康和快樂地走將來的日子,創造自己美麗的人生, 都好符合貴網的理想, 您有咩理據唔支持鼓励我呢?

貴網既然唔係支持鼓勵教徒既, 「每個人都有權利去選擇適合自己的道路健康和快樂地走將來的日子」此宣稱就並真心, 其實貴網認為信教後就唔會健康和快樂地走將來的日子
Don't know where God is but the Devil is in the details
你要浸我唔會阻止你

擺到明廢話喎。
您可以點樣阻止呢?

「沙文您條扑街一浸落去我抽刀断水就唔斷水, 信唔信我抽刀断㭍吖嗱」咁呀?
那個「離教IG」,極醜化信教的人,又是事實。
不知那是你(抽刀斷水)個人意見,還是代表本網立場?
一個吸毒嘅道友,吸一日係咁High, 吸十年一樣咁High。
旁觀者 2018/11/25 23:56 提交

一時慾火焚身,同條女一夜情。
與十年都係只同同一條女上床。。。。。
係咪一樣先?
提就係誘使、教唆咖啦。
沙文 發表於 2018/11/26 06:19

咁樣,「離教」呢個詞語一提就令教徒知道有呢樣野,所以都唔提得呀?

版主/網主自己講埋一份, 點都有些騎哩

好多討論區都係咁架啦。

咁若果我有朝一日決定信教而又健康和快樂地走將來的日子,創造自己美麗的人生, 都好符合貴網的理想, 您有咩理據唔支持鼓励我呢?

個理由係,你到時大把教會勢力支持鼓勵你(及準備收你的奉獻),我可以留返尐精力去支持鼓勵比較少人支持既離教者。
那個「離教IG」,極醜化信教的人,又是事實。
不知那是你(抽刀斷水)個人意見,還是代表本網立場? ...
beebeechan 發表於 2018/11/26 16:44

我只收集網上圖片,邊幅圖你覺得極醜化咁呢?
我只收集網上圖片,邊幅圖你覺得極醜化咁呢?
抽刀斷水 發表於 2018/11/26 21:12

網上也有唔少四仔相,又唔見你為本網收集既?
至少我同沙文都拍掌歡迎。
本來嗰尐相並唔係為本網收集,只係我多年來上網覺得有關基督教而又有趣的圖片而已。

因為咁:
https://exchristian.hk/forum/red ... 3094&pid=123985

所以先開呢個IG而已。
高級模式 | 發新話題
換一個