返回列表 回覆 發帖

[轉載]其實,我都曾經係一個耶撚……

[quote]至今我都不反對上帝的存在,和聖經的道理
Guest from 14.0.157.x 發表於 2018/11/13 13:23

咁就慘啦,仲話自己清醒過來。
抽刀斷水 發表於 2018/11/13 18:59 [/quote]

點解唔俾人係「離教會者」, 而唔係「離教者」」?
有啲似唔愛共產黨就係唔愛國既思維
以本網的立場看來,樓主不算被稱為清醒,離開教會而沒有離教,極其量只能算是從睡夢中到達半睡半醒的中途階 ...
抽刀斷水 2018/11/16 21:17 提交

咁你又使唔使對『離教』,「清醒」定義一下先討論?
樓主寫咗成千字,焦點都係話唔喜歡教會既人,
唔係唔喜歡神
抽刀斷水 發表於 2018/11/17 17:20

離教者,這裡指離開基督教的人。英文稱為 Ex-Christian, Ex-tian, Former Christian,中文可被稱為「前度基督徒」、「前教徒」、「前基」、「原基」、「出教者」、「退教者」、「脫教者」、「背教者」、「棄教者」、甚至「叛教者」。

呢堆定義,又真係無包括「不滿教會而離開,而心中仍信耶穌」的一類。
話到明係支持每一位離教者,呢個係源於「離教對自身有益」既信念,否則就無所謂支唔支持啦。

個人想離開教會但唔離教,就唔好話自己「曾經係耶撚」啦,咁講好容易令人唔會真係做咗離教者,但其實原來仲承認呢個上帝既存在,咁究竟呃緊人定呃緊自己?

抽刀斷水 發表於 2018/11/21 23:34

咁等樓主澄清下耶撚的定義囉。
我看只是稱謂,現今人叫耶撚,耶穌年代叫法利塞人。。。
泛指講一套,做又另一套,口不對心的教徒。
咁貴網只係捍衛離教自由-- 係宗教自由的局部, 不能宣稱自己捍衛宗教自由

貴網的所謂包容, 其實意思係: 信教係錯嘅, 係蠢嘅, 不過您係都要信,我都吹您唔脹, 即本畀您吹下水,

沙文 發表於 2018/11/23 12:20

咁又要講番句公道話,
「信教係錯嘅, 係蠢嘅,」係抽刀斷水發帖是的個人立埸, 雖然係主觀, 偏激咗一啲,
呢啲都係佢作為普通版友可以講既立埸黎。唔可以因为為佢身份係網主, 就係呢個網既立埸黎。
至少呢到係無「基督徒主理既討論區,講吓反基野就會刪文ban人」呢種陋習,
連亞旁觀者都可以亂翕24既.........真係都幾包容架哩
\離教,一般不像信教一樣,是「受感動」(一時衝動,往往看完煽情的見證後)而草草「決志」,

抽刀斷水 發表於 2018/11/21 23:34

乜你認為個個信教的都係「(一時衝動,往往看完煽情的見證後)而草草「決志」」過類架咩?
天主教徒係唔可以草草洗既.....一般的都要經過一年半的慕道班, 此(有些正統的新教教會也是如此)
一年多的時間, 幾煽情的慾火都會冷卻既
那個「離教IG」,極醜化信教的人,又是事實。
不知那是你(抽刀斷水)個人意見,還是代表本網立場?
一個吸毒嘅道友,吸一日係咁High, 吸十年一樣咁High。
旁觀者 2018/11/25 23:56 提交

一時慾火焚身,同條女一夜情。
與十年都係只同同一條女上床。。。。。
係咪一樣先?
我只收集網上圖片,邊幅圖你覺得極醜化咁呢?
抽刀斷水 發表於 2018/11/26 21:12

網上也有唔少四仔相,又唔見你為本網收集既?
至少我同沙文都拍掌歡迎。
本來嗰尐相並唔係為本網收集,只係我多年來上網覺得有關基督教而又有趣的圖片而已。

因為咁:

所以先開 ...
抽刀斷水 發表於 2018/11/26 21:30

既然係你個人收集,就更不應以本網名義放在主網頁上。

濫用版主的職權。
回覆  抽刀斷水

off shore銀行户口多一個您又唔嫌煩
沙文 發表於 2018/11/27 00:38

提議兩個新ID
抽到見水;
抽刀斷鳥 (旁觀者話齋:從此不作鳥人)
「耶撚」全都係一幫鳥人!

旁觀者 發表於 2018/12/2 23:27
建議:
抽刀斷耶撚隻鳥。
leefeng 2018/12/10 08:28 提交

離教,即係「斷耶」。
抽刀斷耶撚隻鳥,
經離教之後,
變咗:抽刀撚隻鳥。。。。爽哇!
高級模式 | 發新話題
換一個