返回列表 回覆 發帖

[轉載]其實,我都曾經係一個耶撚……

至今我都不反對上帝的存在,和聖經的道理
Guest from 14.0.157.x 發表於 2018/11/13 13:23

咁就慘啦,仲話自己清醒過來。
以本網的立場看來,樓主不算被稱為清醒,離開教會而沒有離教,極其量只能算是從睡夢中到達半睡半醒的中途階段。

你後面果句「有啲似唔愛共產黨就係唔愛國既思維」,麻煩定義番「愛」、「共產黨」、「國」先再討論。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
咁你又使唔使對『離教』,「清醒」定義一下先討論?
beebeechan 發表於 2018/11/16 21:56

https://exchristian.hk/home/article/show/20
呢堆定義,又真係無包括「不滿教會而離開,而心中仍信耶穌」的一類。 ...
beebeechan 發表於 2018/11/18 07:34

呢堆係不同名稱,不算是定義。
世間充斥呢尐人:

唔鍾意份工,但又唔辭職
唔鍾意老婆,但又唔離婚
唔鍾意教會,但又唔離教
……

好多形容詞形容呢尐人既,裡外不是人、黃皮白心、中陰身、到喉唔到肺……
回覆 14# 沙文

我都明白離婚唔可以咁簡單睇,仲有好多考慮因素既。

好多人離教都係要諗既,但正如離教之路ABC所講:

Q: 不如先轉另一間教會,轉換一下環境後再看看如何?

A: 假如教徒仍對基督教有希望的話,轉換教會也無可厚非。問題是據一些離教者的經驗,轉換教會也只是帶來另一次的失望,究竟要轉多少間才死心?或者有些人認為不應只轉了一兩次而放棄,這缺乏實驗精神,應不斷嘗試,直至找到合適教會為止。雖然,這種精神看來不錯,但以自己為實驗品,用自己的時間、青春來做實驗,到頭來實驗失敗,損失最大的人只是你自己。另外,實驗並不一定是轉教會,實驗一下離教又何妨?
回覆  抽刀斷水
譬如,有條細路返學畀同學仔hup,想轉校,咁您係咪問佢轉幾多間學校至死心?不如輟學出黎做乞兒。
沙文 發表於 2018/11/20 16:04

適齡學童唔返學可以做乜?而如果果位唔係細路,而係Bill Gates, Steve Jobs或Zuckerberg呢?

回覆  抽刀斷水
又例如我性生活唔滿足,要離婚換partner,您就叫我不如出家做和尚。
沙文 發表於 2018/11/20 16:04

我都係覺得閹割比較適合你個case。
大佬,唔轉教會而走去離教,係靈性上既upgrade,你啲cases都係downgrade,等我改改啦:

咁在公司做得唔開心想轉工,您係咪叫我咪嘥氣啦不如索性攞綜援?
沙文 發表於 2018/11/21 01:33

唔開心想轉工,不如索性創業自己搞生意?

如果我住東涌,想轉環境換樓, 本網係咪叫我瞓街?

想轉環境換樓,不如移民加拿大仲好啦。

西裝款式過時要買過套, 本網係咪叫我剝光豬返工?

西裝要買過套,創業做咗老闆,仲駛著西裝馬騮衣咩?等尐下屬著飽佢啦。
話到明係支持每一位離教者,呢個係源於「離教對自身有益」既信念,否則就無所謂支唔支持啦。

首頁都講明:

離教,一般不像信教一樣,是「受感動」(一時衝動,往往看完煽情的見證後)而草草「決志」,反而好像從夢中甦醒,是理性的抉擇。

個人醒咗,仲唔係upgrade? 你要搵根據,可以晌離教見證入面搵啦。我每篇都睇過,先講得出「離教係靈性上既upgrade」呢句。

個人想離開教會但唔離教,就唔好話自己「曾經係耶撚」啦,咁講好容易令人唔會真係做咗離教者,但其實原來仲承認呢個上帝既存在,咁究竟呃緊人定呃緊自己?
咁係源於叫人信教既團體、網站同資訊,向來都如恆河沙數,因此本網既然係少數定位支持離教者既網站,要去捍衛教徒信教就變得好無謂,而且失卻焦點。

咩叫包容?咩叫尊重宗教自由?就係呢度可以容許教徒發聲、甚至傳教,要信教既,網站立場無話要阻止佢架,就算乜教都係。係歷史上由教會或基督徒主理既討論區,講吓反基野就會刪文ban人,咁就無包容無宗教自由喇。
回覆 26# 沙文

講「實驗一下離教又何妨?」只係提供準離教者可以有這個option,提下都叫「強迫、誘使、教唆或反覆遊說教徒離教」咩?你咁嚴格既標準,就真係似本國既法律喇。

所謂包容,其實應該講話係「寬容」(tolerance),原意係離教後可以有自由投身其他宗教,更有表達意願和分享既自由,呢個自由晌基督教係好難出現既。一個討論區除咗實踐言論自由之外,你認為仲可以實踐邊方面既自由?至於教徒與非教徒之間互相想打沉對方,或者我個人不同意教徒既言論而作出反駁,咁就叫唔尊重宗教自由咩?如果你覺得本網就religious tolerance方面可以改善,歡迎提出一起研究。

至於關於你明日受浸,你想收到我代表本網仝人既恭喜,咁先晌你心目中叫包容,咁我同你對包容既理解真係相當唔一樣。屆時真係有呢一日出現,我就可以話:你要浸我唔會阻止你,對你已經好包容喇,因為呢度係支持鼓勵離教者,而唔係支持鼓勵教徒既。
提就係誘使、教唆咖啦。
沙文 發表於 2018/11/26 06:19

咁樣,「離教」呢個詞語一提就令教徒知道有呢樣野,所以都唔提得呀?

版主/網主自己講埋一份, 點都有些騎哩

好多討論區都係咁架啦。

咁若果我有朝一日決定信教而又健康和快樂地走將來的日子,創造自己美麗的人生, 都好符合貴網的理想, 您有咩理據唔支持鼓励我呢?

個理由係,你到時大把教會勢力支持鼓勵你(及準備收你的奉獻),我可以留返尐精力去支持鼓勵比較少人支持既離教者。
那個「離教IG」,極醜化信教的人,又是事實。
不知那是你(抽刀斷水)個人意見,還是代表本網立場? ...
beebeechan 發表於 2018/11/26 16:44

我只收集網上圖片,邊幅圖你覺得極醜化咁呢?
本來嗰尐相並唔係為本網收集,只係我多年來上網覺得有關基督教而又有趣的圖片而已。

因為咁:
https://exchristian.hk/forum/red ... 3094&pid=123985

所以先開呢個IG而已。
咁鬼麻煩~
高級模式 | 發新話題
換一個