返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 其實可以分開教會和耶穌來說嗎?

你對我#50帖的理解真強差人意。

1911年大英百科全書所說與近代史料不符,
耶和華見証人更將不準確的史 ...
beebeechan 發表於 2018/12/4 00:18

即係依家唔係話大英百科全書唔會出錯,只係你淨係拎啲來自支持三位一體團體既資料,而無一尐比較中立既資料甚至來自反對三位一體既資料,咁偏聽就好難做到客觀既歷史研究討論,你同意嗎?
即係依家唔係話大英百科全書唔會出錯,只係你淨係拎啲來自支持三位一體團體既資料,而無一尐比較中 ...
抽刀斷水 發表於 2018/12/4 00:50

你拎耶和華見証人既野出嚟,
依家你又同我講要中立團體?!!!
大英百科全書中立嗎?

耶證係反三位一體。

全面聆聽它們的聲音,唔好未睇就預設咗佢地唔啱,咁先係正確既研究態度丫嘛。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
大英百科全書中立嗎?

耶證係反三位一體。

全面聆聽它們的聲音,唔好未睇就預設咗佢地唔啱,咁先係正確既 ...
抽刀斷水 發表於 2018/12/4 08:43

咁你又有無聆聽人地既聲音先? 一見係 Catholic Online 就起哂槓,預設咗係一面倒既野啵
其實你舉個Catholic Online來源的資料,係咪想....
即係依家唔係話大英百科全書唔會出錯,只係你淨係拎啲來自支持三位一體團體既資料,而無一尐比較中立既資料甚至來自反對三位一體既資料,咁偏聽就好難做到客觀既歷史研究討論,你同意嗎?
抽刀斷水 發表於 2018/12/4 00:50

其實,若不是宗教界的人,有誰會有興趣去為三無一體研究思考和著書,有誰會有興趣去寫教會歷史?
唔通搵個物理,生物學家去寫教會史咩!!!

「而無一尐比較中立既資料」--- 係你見資料唔啱聽,於是就賴講既人唔係中立,係偏幫教會。。。。(你同意嗎??)
大英百科全書中立嗎?

..
抽刀斷水 發表於 2018/12/4 08:43

大英百科全書不中立

有學者(唔好意思,又係天主教既人嚟,係咪又唔中立咁呢)就研究過不科全書中宗教文章,說大英百科全書持反天主教的立埸:
http://www.therealpresence.org/a ... otestantism_061.htm

劈頭一句就指出:The anti-Catholic bias of the Encyclopaedia Britannica has been noticeably decreasing in the last twenty years.

撰文的編輯都是偏向新教旳觀點,見文中第4, 5.。。9, 10 段
咁你又有無聆聽人地既聲音先? 一見係 Catholic Online 就起哂槓,預設咗係一面倒既野啵
...
beebeechan 2018/12/4 08:51 提交

之前係討論緊耶證有冇加鹽加醋,你就立亂引述其他資料擾亂討論,仲好意思話我唔聆聽。
支持三位一體既資料來源,有冇話唱衰過尼西亞會議既呢?

你我都明白,歷史係由勝利者撰寫的,所以更應仔細聆聽跟主流相反既聲音。

歷來被打為異端既,係聲都無得出既,你同我都好清楚啦。
之前係討論緊耶證有冇加鹽加醋,你就立亂引述其他資料擾亂討論,仲好意思話我唔聆聽。 ...
抽刀斷水 發表於 2018/12/4 10:25

在法庭上, 要說証人甲的供詞不可信, 作假。。。
就唔可以召來証人乙, 証人丙來作供架咩?

咁就叫擾亂法庭呀?????

抽刀斷水 發表於 2018/12/4 10:30

呢方面, 係你方既責任去搵料嚟勒。。。
唔關我事。

我一早知屎係臭既, 無理由要我去搵一篤香既屎嚟明我講錯。
你我都明白,歷史係由勝利者撰寫的,所以更應仔細聆聽跟主流相反既聲音。

89天安門, 主流聲音是軍隊屠殺學生平民,
當年, 唔知你出世未, 有無去聽聽主流相反既聲音: 『天安門上無死一個人』
呢方面, 係你方既責任去搵料嚟勒。。。
唔關我事。

我一早知屎係臭既, 無理由要我去搵一篤香既 ...
beebeechan 2018/12/4 10:54 提交

你一早知?你既結論來自信心,定係客觀研究呢?
89天安門, 主流聲音是軍隊屠殺學生平民,
當年, 唔知你出世未, 有無去聽聽主流相反既聲音: 『 ...
beebeechan 2018/12/4 10:57 提交

如果要真正研究六四,你唔聽某啲聲音,就係唔夠客觀。

歷來被打為異端既,係聲都無得出既

耶和華見証人寫好多野, 出好多聲。。。。。
大聲到你淨係聽到佢地把聲喎
如果要真正研究六四,你唔聽某啲聲音,就係唔夠客觀。
抽刀斷水 發表於 2018/12/4 11:05

聽咗就一定係要認同架?
聽咗就一定係要認同架?
beebeechan 2018/12/4 11:07 提交

聽完,明白,不一定要認同。

依家咪幾好,確認咗耶證無加鹽加醋,矛頭現轉向大英百科全書編輯偏頗了。

不過即使佢係偏幫新教,都唔係倒三位一體既米架喎。
聽完,明白,不一定要認同。

依家咪幾好,確認咗耶證無加鹽加醋,矛頭現轉向大英百科全書編輯偏頗了 ...
抽刀斷水 發表於 2018/12/4 11:13

又係打回到帖#56。。。。

耶和華見証人網頁原文係咁寫:
在皇帝的威懾下,除了兩個主教以外,其他主教都簽署了信經,但很多主教都是迫不得已的

大英百科全書文字有邊粒英文字是有 『威懾』;『迫不得已簽署』既意思先!

你唔好笠亂歸立, 作結論。
抽刀斷水 發表於 2018/12/4 20:27

亞洲電視咁?
再無新製作,日日「昔日重溫」
咁唔捱得樂耐囉.........等摺
有觀眾想重溫節目,唯有叫佢自己㩒myTVSuper囉。
高級模式 | 發新話題
換一個