返回列表 回覆 發帖

耶穌原形抄襲荷馬史詩

回覆  beebeechan

曾生就有命喺死前日日望彌撒,伯利恆B就有頭畀人殺
大家都得到天主嘅眷顧。真係横又係死 ...
沙文 發表於 2019/1/18 23:49

你都講無錯,
無論上主點眷顧, 都係要死。
經上上主寵愛的梅瑟, 亞巴郎,大衛, 撒羅滿....都難逃一死。
不過, 唔係橫死, 唔知算唔算係尊貴待遇勒。

曾生就有命喺死前日日望彌撒,伯利恆B就有頭畀人殺
大家都得到天主嘅眷顧。真係横又係死 ...
沙文 發表於 2019/1/18 23:49

你對『死』只係得一種意義, 係上天既懲罸黎。

死, 有時對一些人是解脫, 係好事黎。
死, 也可以是時間到了。 不論你喜歡不喜歡, 是否還忙著,是做著好事或壞事,不是償也不是罰,
就是夠鐘。
死, 是因為有人犯罪, 罪的公價便是死, 不是佢死, 就係有代罪羔羊為佢死, 你就係做咗代罪羔羊。
係好無辜。不過, 你無計既就係當你犯罪時, 會有其他人做咗你代罪羔羊唶。
(借錢梗要還嘛)
tyrants係咁咖啦
夠薑就剁埋阿稣
横掂劇情都要馬糟出世令人覺得好慘,畀希律剁埋就可以更加强調惨情,連我都感動埋
沙文 發表於 2019/1/18 23:45

剁埋阿稣, 咁釘十字架時咪要釘條鹹魚?

你以為耶穌釘十字架, 只係為咗煽情, 討讀者眼淚咁,
你唔明白耶穌的死, 在神學上義意是甚麼。
你神學意識薄弱, 呢層都唔怪得你咁多。
愈多人預料基督anytime会返黎,根據番佢條白痴仔自己批准嘅條例「料不到嘅時候先會返」, ...
沙文 發表於 2019/1/18 23:42

你講咗大半天, 都翕唔出同多印聖經COPIES與耶穌返唔返黎有乜關西。
咁多印聖經COPIES,自然就係因為教徒多咗, 教徒多,預料阿穌would be back at anytime 之人就多咗啦. 咁L多人料到佢返黎, 佢边好意思在咁多人面前表演自摑嘴呢? 若果人少少或者佢都肯制
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 263# beebeechan

一般人睇戲净睇主角
我卻對伯利恆BB之死嘅神學意義很有興趣
况且, 阿穌詐死演技麻麻, 畀我睇到破绽甚多
攞唔到oscar
死, 有時對一些人是解脫, 係好事黎。
beebeechan 發表於 2019/1/18 12:01

我求下您做好心是但揾間幼兒院入去幫小朋友解脫, 我封您做聖人又點話
我求下您做好心是但揾間幼兒院入去幫小朋友解脫, 我封您做聖人又點話
沙文 發表於 2019/1/19 04:48

咁你有無孫仔孫女,讀邊間幼稚園?

天使又啱啱救咗一班幼稚園生蘿。。。。佢警告我(都唔使去發夢)「唔好聽呢條友講,佢黐膠線㗎。」

我發覺要幫小朋友解脫,就係懟冧你先,解除危險威脅。

一般人睇戲净睇主角
我卻對伯利恆BB之死嘅神學意義很有興趣

沙文 發表於 2019/1/19 04:45

咁你曉唔曉睇到生死無常,飛來橫禍,幸福唔係必然既,要把握時機。。。。呢啲意義未有?
天使又啱啱救咗一班幼稚園生蘿。。。。佢警告我(都唔使去發夢)「唔好聽呢條友講,佢黐膠線㗎。」 ...
beebeechan 發表於 2019/1/18 14:33

天使當年唔警告伯利恆父母, 今日终於知錯在百忙中抽空警告您。(由於您成日失眠佢地報唔到夢,唯有現出真身)
回覆 271# beebeechan

本來阿穌一出世都係生死無常,飛來橫禍,幸福唔係必然既,但有天使使橫手, 咁佢就把握時機,遠走高飛。
其他BB就話知您死, 剁咗都唔送墓碑
天使當年唔警告伯利恆父母, 今日终於知錯在百忙中抽空警告您。(由於您成日失眠佢地報唔到夢,唯有現出真身 ...
沙文 發表於 2019/1/21 01:02

來我夢中來的天使, 係唔同部門既
本來阿穌一出世都係生死無常,飛來橫禍,幸福唔係必然既,但有天使使橫手, 咁佢就把握時機,遠走高飛。
其他BB就話知您死, 剁咗都唔送墓碑

沙文 發表於 2019/1/21 01:06

咁有時早刴瓜你, 都可能係使橫手, 唔係送墓碑俾班幼稚園生.
回覆 274# beebeechan

聖經同您都係成日前言不對後語,

佢警告我(都唔使去發夢)

來我夢中來的天使

聖經同您都係成日前言不對後語,

佢警告我(都唔使去發夢)

來我夢中來的天使 ...
沙文 發表於 2019/1/21 06:51

天使同人講野, 唔係鑊鑊都要人發夢㗎喎
天使同瑪利亞講要佢大肚,
在索多瑪,天使同羅特講野,
天使同撒辣依的婢女哈加爾講野。。。。。佢地都唔係在洽眼瞓
天使來到時,如事主失眠就現真形face to face.
若果事主瞓著咗,就費事嘈醒佢,用報夢方式
very considerate.
但如當時事主見緊客或正在如厠,天使係咪要等下先?
如果黎揾我,最好同我秘書make appointment
Don't know where God is but the Devil is in the details
但如當時事主見緊客或正在如厠,天使係咪要等下先?

沙文 發表於 2019/1/21 11:58

或者打緊廢機
經書中的報夢, 有很奇怪的數據

據研究, 其實大部份夢境一醒後就即刻唔記得:
https://psychology.stackexchange ... ime-after-we-awaken

http://scitechconnect.elsevier.com/forget-dreams/

所以,天使報咗夢畀您, 您很可能一瞓醒就唔記得咗。
但係成本經書, 歷幾千年,都無一案例係天使報夢, 發完後事主唔記得咗
天使只好吼佢醒時face to face同佢再講多一次。
高級模式 | 發新話題
換一個