返回列表 回覆 發帖

耶穌原形抄襲荷馬史詩

唔駛GPS, 我有考證經文speciality咖嘛。

1:39        And Mary arose in those days, and went into the hill country with haste, into a city of Juda;

hill country喺邊呢?

所以以利沙百屋企同百利恆相距20幾公里.
此所以约汗同其他山區細路咁命大
Don't know where God is but the Devil is in the details
就算您證明到,當時由於census,佢地冚家外遊。而只要唔喺該區嘅BB就命大咖啦。

您跟住落黎嘅一招係咪問聖經提到的census係咪堅咖?

沙文 發表於 2019/1/14 22:27

既然當時係, 在census 期間, "眾人各歸各城,報名上冊"
『佢地冚家外遊。』,佢要返屋企報到---咁你就說明咗撒迦利亞唔係住在耶路撒冷, 『喺聖殿返工,前舖後居』。 (廢話成立!)
就算您證明到,當時由於census,佢地冚家外遊。而只要唔喺該區嘅BB就命大咖啦。

您跟住落黎嘅一招係咪問聖經提到的census係咪堅咖?

沙文 發表於 2019/1/14 22:27

另外, 耶穌出生時是在census ,
有乜証明賢士到訪時是耶穌出生, 正在做census ?
(你俾好多聖誕咭, 聖誕馬槽裝飾呃到哩)

如希律王要殺嬰時是耶穌初生, 咁殺初生, 未擺百日宴既咪得囉,
使心刴哂「兩歲以下」的?
係咪賢士到訪距離耶穌出生已經有一段時間了?
唔駛GPS, 我有考證經文speciality咖嘛。

1:39        And Mary arose in those days, and went into the hill country with haste, into a city of Juda; ...
沙文 發表於 2019/1/15 00:05

哇,.....hill country of Judah 好大吓架喎,
撒迦利亞住哂呀?

睇你都係唔曉。
撒迦利亞係住係Ein Karem 這村內, 
無錯, 係在hill country of Judah 內既

你望下 Ein Karem 離伯利恒係咪相距幾十甚至100公里。
(使唔使我教你邊到搵到比例尺?)
根據Chronicles, 大衛appointed祭司係服事聖殿的, 所以「各歸各城」, 祭司就入耶路撒冷, hill country只係佢cottage. 好合理喎
Don't know where God is but the Devil is in the details
根據Chronicles, 大衛appointed祭司係服事聖殿的, 所以「各歸各城」, 祭司就入耶路撒冷, hill country只係 ...
沙文 發表於 2019/1/15 00:28

唔好隨便係我面前拋聖經。
根據戶藉紀35章1-8節,
肋未人是給48座城居住的, 當值時才到聖殿, 落班後就回家。
你睇睇呢城係咪全部都係在耶路撒冷內
如希律王要殺嬰時是耶穌初生, 咁殺初生, 未擺百日宴既咪得囉,
使心刴哂「兩歲以下」的?
係咪賢士到訪距離耶穌出生已經有一段時間了?
beebeechan 發表於 2019/1/14 08:23

唔會, 攤到凍晒,就算喺度都走咗路, 希律好似您咁儍的嗎?
您之所以對聖经有咁多誤解同質疑, 係因為您根本唔熟猶太習俗

祭司係住聖殿隔離嘅, 要日日開舖, 所以「各歸各城」就係邪佬晒冷
9:27                  他 們 住 在   神 殿 的 四 圍 、 是 因 委 託 他 們 守 殿 、 要 每 日 早 晨 開 門 。
唔會, 攤到凍晒,就算喺度都走咗路, 希律好似您咁儍的嗎?
沙文 發表於 2019/1/15 00:35

希律唔傻,
你睇經傻唶。

瑪竇福音2:11係咁寫:
他們走進屋內,看見嬰兒和他的母親瑪利亞,遂俯伏朝拜了他,打開自己的寶匣,給他奉獻了禮物,即黃金、乳香和沒藥。

係伯利恒, 耶穌唔係在馬糟出世㗎咩?
突然會upgrade 咗。。。。。有『屋』住既?
賢士來朝時, 耶穌不是在馬糟哩啵。
唔好隨便係我面前拋聖經。
根據戶藉紀35章1-8節,
肋未人是給48座城居住的, 當值時才到聖殿,  ...
beebeechan 發表於 2019/1/14 08:35

您又係唔熟猶太史以至老屈聖经记載失實

您舉的摩老西係曠野時代已過晒氣, 大衛對此立了基本法新安排 Chronicles 23
希律唔傻,
你睇經傻唶。

瑪竇福音2:11係咁寫:
他們走進屋內,看見嬰兒和他的母親瑪利亞,遂 ...
beebeechan 發表於 2019/1/14 08:42

您一貫地又係對猶太習俗冇認識,才對經文有此質疑。
馬糟係在house入面, 並唔係獨立建築, lobby就係馬糟, 2nd F就係guest rooms

https://www.penn.museum/sites/canaan/Home%26Family.html
您一貫地又係對猶太習俗冇認識,才對經文有此質疑。
馬糟係在house入面, 並唔係獨立建築, lobby就係馬糟,  ...
沙文 發表於 2019/1/15 01:08

在中東星相學, 一顆星是在一個偉人, 統治者出生時顯現的。
賢士在東方見粒大衛之星顯現,是耶穌出世時,
哇。。。由老遠東方, 即晚就到可以黎祝賀, 今日坐飛機都未必得
或者賢士可以超越時空, 懂移形換位大法
中東星相學嘅believes, 未必為  神所悅納。
一切世事尽在衪的算計中, 當然會將腳程took into account, 叫粒星預早小小出現啦

您估上帝傻的嗎?
明史》, 星都會在事前出現, 並係short notice嘅
景清,本耿姓,訛景,真寧人。倜儻尚大節,讀書一過不忘。洪武中進士,授編修,改御史。三十年春,召見,命署左僉都御史。以奏疏字誤,懷印更改,為給事中所劾,下詔獄。尋宥之。詔巡察川、陜私茶,除金華知府。建文初,為北平參議。燕王與語,言論明晰,大稱賞。再遷御史大夫。燕師入,諸臣死者甚眾。清素預密謀,且約孝孺等同殉國,至是獨詣闕自歸,成祖命仍其官,委蛇班行者久之。一日早朝,清衣緋懷刃入。先是,日者奏異星赤色犯帝座,甚急。成祖故疑清。及朝,清獨著緋。命搜之,得所藏刃。詰責,清奮起曰:「欲為故主報仇耳!」成祖怒,磔死,族之。籍其鄉,轉相攀染,謂之「瓜蔓抄」,村裏為墟。
回覆 124# beebeechan

Ein Karem同伯利恆相距都成12km, 跑馬拉松都得啦
https://www.distancesfrom.com/ma ... story/39484255.aspx

而經文記載, slew all the children that were in Bethlehem, and in all the coasts thereof, from two years old and under. coasts一般係海岸, 但在old English解邊界, 所以最逺都只係伯利恆城的suburbs, 並無波及另一個city.

所以任您點計,约翰都命不該绝。

至於您問何解要剁2 years old and under.
有些BB仔外貌較為老積, 希律驚部下benz不力睇錯, 穏陣小小, 有殺錯冇放過
https://brightside.me/inspiratio ... er-than-you-614160/
中東星相學嘅believes, 未必為  神所悅納。
一切世事尽在衪的算計中, 當然會將腳程took into account, 叫粒 ...

據《明史》, 星都會在事前出現, 並唔係short notice嘅
景清,本耿姓,訛景,真寧人。倜儻尚大節,讀書一過不忘。洪武中進士,授編修,改御史
沙文 發表於 2019/1/15 01:47

過頭講「中東星相學嘅believes, 未必為  神所悅納。」,
呢頭就搬埋《明史》既星相。。。神又悅納既。。
自打咀, 

另外, 耶穌出生時, 中國是漢朝,
明朝既星玩法都唔同哩,
猶如玩 ICQ 同玩微信。

再另外, 吉星(大人物降生)同凶星(赤星犯帝座)係咪一樣咁睇?
你問問睇星佬先勒。
先是,日者奏異星赤色犯帝座,甚急。成祖故疑清。及朝,清獨著緋。命搜之,得所藏刃。
.
沙文 發表於 2019/1/15 01:47

嗱, 皇帝都係命當日上朝著鮮紅服既景清搜身,
無話搜前兩年內著過紅衣的官搜身和諸之喎。

所以, 賢士黎既時候耶穌先出生既話,
希律王又使乜殺前兩年內出生的孩童?
回覆  beebeechan

至於您問何解要剁2 years old and under.
有些BB仔外貌較為老積, 希律驚部下benz不力睇錯, 穏陣小小, 有殺錯冇放過

沙文 發表於 2019/1/15 03:13

一味靠吹有銀用咩。

睇睇証人既無詞哩:

「纔誕生的猶太人君王在那裡?我們在東方見到了他的星,特來朝拜他。」
3黑落德王一聽說,就驚慌起來,全耶路撒冷也同他一起驚慌。
4他便召集了眾司祭長和民間的經師,仔細考問他們:默西亞應當生在那裡。
5他們對他說:「在猶大的白冷,因為先知曾這樣記載:
6『你猶大地白冷啊!你在猶大的郡邑中,決不是最小的,因為將由你出來一位領袖,他將牧養我的百姓以色列。』」
7於是黑落德暗暗把賢士叫來,仔細詢問他們那星出現的時間;

有一君王會誔生在白冷, 猶太佬經師司祭長一早知,
只係唔知幾時。。。
所以希律盤賢士時, 係著重佢幾時睇到粒星。。。幾時。。。!!
仔細詢問他們那星出現的時間
賢士既口供, 一定唔會話過幾日, 早幾日。。。now....
問過見到大衛星既時間後,希律王屈指算算, 呢個君王今日唔會係個初生嬰黎。。。
而經文記載, slew all the children that were in Bethlehem, and in all the coasts thereof, from two years old and under. coasts一般係海岸, 但在old English解邊界, 所以最逺都只係伯利恆城的suburbs, 並無波及另一個city.

old english 中 coast 也不是解邊界,
古時, 根本無界樣野,
唔似得今日咁清楚, 過咗界就咪亂講港獨

所以最逺都只係伯利恆城的suburbs, 並無波及另一個city.

伯利恒自已已經係suburb哩啵, 仲濕?
濕濕urbs....未聽過!
https://brightside.me/inspiratio ... er-than-you-614160/

初生嬰同兩歲大孩童, 係靠個長相黎分別,
你估希律部下好似你咁硬膠咩。

邊個係部下benz? (邊個導演編劇無喇喇加個臨記, 你估製片唔使支人工呀?)
你又黎噴發膠
高級模式 | 發新話題
換一個