返回列表 回覆 發帖

耶穌原形抄襲荷馬史詩

阿穌揾人做媒就中意揾徒弟嘅外母。
可能因為自己友有折頭

太8:14        耶穌到了彼得家裡、見彼得的岳母害熱病躺著。
可1:30        西門的岳母、正害熱病躺著.就有人告訴耶穌。
路4:38        耶穌出了會堂、進了西門的家.西門的岳母害熱病甚重.有人為他求耶穌。
Don't know where God is but the Devil is in the details
大家有冇留意,阿稣的媒,全都係外表難以分辨真病定假病。
例如,外母飲兩杯滾水,就話係熱病。
雞血浸透條底褲,就係12年血漏。
扮聾扮啞,一般無需熟練演技,求其依依哦哦都可以過骨。
扮盲只需反白眼,扮顛/鬼上身就嘔白泡,碌地沙典黎典去。
扮全身癱瘓最舒服,應該收得最平。
用火煱薄切牛肉撻上面就係長大麻瘋。
而最值得注意係跛手跛腳。
阿稣醫治的所謂跛手跛腳人,全部係有手有腳,只不過係唔郁得,而並非直情冇左隻手或腳,絕無一例係阿稣醫到佢斷咗嘅手/腳好似檐蛇尾咁斷咗都生番出來。
起死回生之人堪扮冷都無外傷全屍而且「死」咗冇幾耐,如果好似佢老表洗者约翰斬咗頭,或屍身已發臭生蟲就救唔番矣。
點解唔救洗者约翰?因為佢唔係媒,真係被斬咗頭就冇計!
Don't know where God is but the Devil is in the details
加納婚宴要備幾大缸上等紅酒;
五餅二魚要派餐俾五千多群眾;
趕豬落海要買起2000頭豬;
呢啲媒都好重皮, 投資大.....

好似「幣少爺」在深水埗撒錢咁?
孖蒸就算啦, 您估6缸Screaming Eagle Cabernet 咩?

點解係餅同魚?而唔係FOIE GRAS?
餅係猶太佬麵包, cheap嘢, 菠蘿包HK$5.00, 5000x5=$25,000, 对於一個大型佈道會開支都算係好相宜。更何況隔夜麵包半價, 去food bank或者直情免費添

何解事發地點揀Tabgha, 即係7泉咁解,大L把魚, 即是多L魚, 而門徒中有4個蜑家佬: 彼得、安德烈、雅各、約翰。
所以,點解要係2魚而唔係2乳鴿。

非洲瘟豬根本橫豎要人道毁滅。若是好豬咁樣畀佢搞, 事頭點會唔追究經濟損失?

孖蒸就算啦, 您估6缸Screaming Eagle Cabernet 咩?

沙文 發表於 2019/1/11 23:42

不過經文說班『嘅屎』就盛讚係好酒!!
(或者耶穌用咗一滴香, 成本低, 效果大)
以下可以淡化『神蹟』

餵飽五千人既餅係咁既:

五個, 幾千人應該夠食。

或者五餅二魚只係遊客區內既餐廳

嗱, 睇睇個「閔料」有乜啱食:
回覆 85# beebeechan

都唔難。
做catering嘅主人家唔會衰得咁交關派専人監察酒水的consuming
要上下其手好易, 只要打斧頭用幾個缸存起一部份, 冇耐就話飲L晒
等阿稣敕咗法, 就話缸中嘅水已变酒。其實guests飲嘅始终都係host畀錢嘅酒
banquet公司見自己同個客都冇損失, 所以只需收取極為相宜費用就肯配合
回覆 86# beebeechan

用餐廳解經太牽強唔convincing, 應該咁: 點解經文咁L得閒要記述尐酒好好飲, 但係就唔夠胆話明2魚係乜L嘢魚呢?
其實, 4萬5千磅一條, 90,000/5,000=每人食成18磅, 食到好滯

回覆  beebeechan

都唔難。
做catering嘅主人家唔會衰得咁交關派専人監察酒水的consuming
要上下其手好易 ...
沙文 發表於 2019/1/13 00:08

打咗斧頭又嘔番出黎。。。。
咁屎既編劇!
回覆  beebeechan

但係就唔夠胆話明2魚係乜L嘢魚呢?
其實, 4萬5千磅一條, 90,000/5,000=每人食成18磅, 食到好滯

沙文 發表於 2019/1/13 00:15

搵你做 catering 就死硬, 蝕到灘灘腰哩。。
你都唔知班客要食乜!

五餅二魚班客係猶太人黎, 佢地唔食無鱗既魚㗎啵
(鯊魚係無鱗)
申命紀第14章:
凡無鰭無鱗的,都不可吃;這一切對你們都是不潔的。

搬兩條大魚(每條4萬5千磅)上山, 但無人食。。。。。
回覆 89# beebeechan

殷實商號有reputation咖嘛, 不一定間間都似穿櫃桶底修女

https://www.ettoday.net/news/20181212/1328647.htm
鯊魚係無鱗
beebeechan 發表於 2019/1/12 09:40

您海洋生物知識咁L勁
不如去海洋公園見工又係咁樣講
帶些笑料畀佢地都好

https://saveourseas.com/update/a-sharks-scale/
主耶稣請嘅媒,尚有一大特色。——病徵必係肉眼可見,对於隐性疾病例如糖尿高血腎石……佢就連斷症都唔識。

绝对唔會行行下街截停途人:先生先生,您有一型糖尿,但係我摸一下您就医好咗了,平平安安的回去吧。

人地都唔知真唔真,医黎嘥氣。

亦都唔會:小姐小姐,我唔講妳唔知,妳乳癌三期呀,不過唔駛驚,妳乸高件衫等我舐幾舐就即刻好番……
您海洋生物知識咁L勁
不如去海洋公園見工又係咁樣講
帶些笑料畀佢地都好

...
沙文 發表於 2019/1/13 02:35

咁你去街市買條鱔, 然後叫賣魚佬同你打埋鱗丫!!
(佢實話磁能線, 然後你俾條鏈佢.....你睇吓丫, 有鱗㗎!)

鱔既鱗同鯊魚既鱗係同一類.
拎去海洋生物研究所嘛,成日將眼光局限在街市
https://www.hw.ac.uk/study/onlin ... 6DxHMUaAql7EALw_wcB
亦都唔會:小姐小姐,我唔講妳唔知,妳乳癌三期呀,不過唔駛驚,妳乸高件衫等我舐幾舐就即刻好番……
...
沙文 發表於 2019/1/13 03:10

小姐話: 哦......你唔好舐錯咗我粒瘡啵
拎去海洋生物研究所嘛,成日將眼光局限在街方市
沙文 發表於 2019/1/13 04:23

你同幾千年前既猶太人講『海洋生物研究所』?
不如你問耶穌個 Whatsapp 係乜
主耶稣就應該唔會咁蝕底嘅。最怕佢連斷症都斷唔到啫
你同幾千年前既猶太人講『海洋生物研究所』?
不如你問耶穌個 Whatsapp 係乜 ...
beebeechan 發表於 2019/1/13 04:27

超!耶穌連個 Whatsapp 係乜都唔知?你拜佢把鬼牙?
乜唔係成个地球都可以造倒出黎的吗?
主耶稣就應該唔會咁蝕底嘅。最怕佢連斷症都斷唔到啫
沙文 發表於 2019/1/13 04:29

主耶穌降生成人黎到世上, 本來就係為咗蝕底
高級模式 | 發新話題
換一個