返回列表 回覆 發帖

耶穌原形抄襲荷馬史詩

超!耶穌連個 Whatsapp 係乜都唔知?你拜佢把鬼牙?
乜唔係成个地球都可以造倒出黎的吗? ...
leefeng 發表於 2019/1/13 05:17

超.....你十年前又知乜係屈屎鴨咩?
咁又未必。條女同佢推油,徒弟話大唔大嘥尐呀?

主耶稣就認為佢受得起有突: 窮鬼死極都有咖啦,班契弟不常有我嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁又未必。條女同佢推油,徒弟話大唔大嘥尐呀?

主耶稣就認為佢受得起有突: 窮鬼死極都有咖啦,班契弟不常有 ...
沙文 發表於 2019/1/13 05:32

唔係㗎, 路加福音說:
7:37
那時,有個婦人,是城中的罪人

當時習俗, 俾個罪人摸身摸細, 真係蝕底野黎㗎,
唔係個個猶太人都受得起

我去完大便憫完屎無洗手就拎粒$320一百克既頂級岡山晴王香印提子提子餵你食, 你受唔受咁呢?
當時習俗, 俾個罪人摸身摸細, 真係蝕底野黎㗎, ...
beebeechan 發表於 2019/1/12 14:01

猶太佬習俗您真係識咩, 咪老作啦

你餵就洗唔洗手都梗唔制。以下事但一位就幾大罪都唔拘

愈大罪愈好,最好100個一齊摸我
Don't know where God is but the Devil is in the details
仲有個個BB仔都被希律剁晒,佢就著草執番條命,净係咁都著數啦。
我返工揸車過海底隧道塞車塞到便秘,阿稣條粉腸行過去中環就得嘞,加價又唔關佢事,咁L方便,真係特首都冇咁著數做醫生起碼讀10年8年,醫館又要交租。佢求其喺街邊開檔唔駛本,咁都話蝕底?
超.....你十年前又知乜係屈屎鴨咩?
beebeechan 發表於 2019/1/13 05:25

超,咁即係你踩你个耶稣冇Q用牙?要分古代今代?十年前十年後?
你想証明你个上帝過時?或係你个上帝係癈咁呢?
超,咁即係你踩你个耶稣冇Q用牙?要分古代今代?十年前十年後?
你想証明你个上帝過時?或係你个上 ...
leefeng 發表於 2019/1/13 07:56

係証明你腦袋實在與眾不同:
仲有個個BB仔都被希律剁晒,佢就著草執番條命,净係咁都著數啦。
我返工揸車過海底隧道塞車塞到便秘,
沙文 發表於 2019/1/13 07:09

你唔知有成人屎片㗎咩?
唔好忍呀, 傷身
果尐BB仔就連嬰兒尿片都未著穏,邊有阿稣咁著數有得大個仔著住成人尿片上10架。一出世就攞著數,契弟走得魔,一尐都唔蝕底。
果尐BB仔 (仲有個個BB仔都被希律剁晒)

沙文 發表於 2019/1/13 16:34

希律屠殺二歲下孩童,是否一件真實歷史先??
(1)耶穌個老表若翰洗者,當時都係兩歲以下啵,點解又會生吽吽,活到30幾歲,同人洗,跟他綁鞋帶。。。
(2)另外,若瑟夫既猶太古史,對希律王的惡行都一一記下,殺老母,殺老婆,殺親生仔。。。。殺異己。但就是没有記下屠殺兩歲下孩童這一筆。
您係咪想話我聴經書的記述係流嘢先?
先知耶利米都係狗噏

2:16  希律見自己被博士愚弄、就大大發怒、差人將伯利恆城裡、並四境所有的男孩、照著他向博士仔細查問的時候、凡兩歲以裡的、都殺盡了。
2:17  這就應了先知耶利米的話、說、
2:18  『在拉瑪聽見號咷大哭的聲音、是拉結哭他兒女、不肯受安慰、因為他們都不在了。』
而主的使者就唔知係屎窟痕定得閒過頭報夢畀约蝨:

他們去後、有主的使者向約瑟夢中顯現、說、起來、帶著小孩子同他母親、逃往埃及、住在那裡、等我吩咐你.因為希律必尋找小孩子要除滅他。

6合彩又唔見咁靈
您係咪想話我聴經書的記述係流嘢先?
先知耶利米都係狗噏

2:16  希律見自己被博士愚弄、就大大發 ...
沙文 發表於 2019/1/13 23:08

突然間你就變咗聖經擁躉, 聖經無誤.....比基基更甚

聖經講好野時就係老作
講衰野時就百份百真確?
回覆 113# beebeechan

「聖經廢噏」4字由我講出來就
唔會特令人驚喜。
但由您講出來,就寧舍有公信力。

不過,我又會好似您咁老作猶太習俗, 其實,稍為識dit咁dur猶太史都唔會問這個問題
施洗約翰個老豆係祭司, 喺聖殿返工,前舖後居:

路1:8 撒迦利亞按班次、在 神面前供祭司的職分、
1:21        百姓等候撒迦利亞、詫異他許久在殿裡。

而邪佬晒冷, 並唔係希律地頭, 係佢大佬Phasael嘅地頭, Phasael的successor係佢個仔, 唔係希律
https://en.wikipedia.org/wiki/Phasael

希律聽講個BB皇帝係在伯利恆出世,所以只係郁伯利恆附近的BB仔,郁唔到邪佬晒冷出世嘅約翰
差人將伯利恆城裡、並四境所有的男孩、照著他向博士仔細查問的時候、凡兩歲以裡的、都殺盡了。

所以约翰生勾勾, 而伯利恆附近BB就因為主耶稣一家慌死蝕底而死翹翹
回覆  beebeechan

而邪佬晒冷, 並唔係希律地頭, 係佢大佬Phasael嘅地頭, Phasael的successor係佢個仔, 唔係希律
https://en.wikipedia.org/wiki/Phasael

沙文 發表於 2019/1/13 23:52

你咪係老師面前扮識野,
無料係唔扮得既, 講多句就露野!

希律大佬 Phasael 在猶大作王, 是公元47年的事, 為羅馬將軍安東尼所立。

經過一番爭權, 篡位, 內戰後....希律王在公元37年便當了猶太的王。
耶穌出世時, 猶大的老細是希律, Phasael 和他的後人早就被希律王斬莫除根了。

路加福音一開埸, 便証實我講既係堅料黎:
1:5 在猶太王黑落德的時候,阿彼雅班中有一位司祭名叫匝加利亞,他的妻子是出於亞郎的後代,名叫依撒伯爾。

不是說當時猶太王是Phasael
回覆  beebeechan
施洗約翰個老豆係祭司, 喺聖殿返工,前舖後居:

路1:8 撒迦利亞按班次、在 神面前供祭司的職分、
1:21        百姓等候撒迦利亞、詫異他許久在殿裡。

沙文 發表於 2019/1/13 23:52

撒迦利亞輪班在耶路撒冷聖殿當值, 唔等如佢就住係耶路撒冷。
1:23 他供職的日期一滿,就回了家。

1;39說瑪利亞探訪撒迦利亞個老婆時, 是這樣寫:
瑪利亞就在那幾日起身,急速往山區去,到了猶大的一座城。

撒迦利亞是住在山區, 是猶大的「一座城」, 細到個名唔重要, 路加都翕唔出,
唔係大城耶路撒冷黎。

「邪佬晒冷出世嘅約翰」---約翰都唔係住在耶路撒冷, 你9翕24!

你唔識就亂講, 毛管棟!!
所以話您讀經唔熟, 連當時有census都唔識。
"眾人各歸各城,報名上冊"

佢老豆撒迦利亞係祭司, 老母都係阿倫嘅人
"他妻子是亞倫的後人、名叫以利沙伯。"

不論「一座城」喺邊, 都要冚家去邪佬晒冷register
所以,約翰當時係住邪佬晒冷冇錯嘅
所以話您讀經唔熟, 連當時有census都唔識。

佢老豆撒迦利亞係祭司, 老母都係阿 ...
沙文 發表於 2019/1/14 11:02

"他妻子是亞倫的後人、名叫以利沙伯。"

撒迦利亞是住在耶路撒冷,
若翰在耶路撒冷出生, 長大

能有甚麼關係???

不要亂翕當謽
關係就係剁BB期间约翰唔係喺伯利恆附近咯懵丙。希律的剁B範圍,只係百利恆及附近啫,並非猶太全境。您又證明唔到「一座城」位於百利恆附近,就算您證明到,當時由於census,佢地冚家外遊。而只要唔喺該區嘅BB就命大咖啦。

您跟住落黎嘅一招係咪問聖經提到的census係咪堅咖?
關係就係剁BB期间约翰唔係喺伯利恆附近咯懵丙。希律的剁B範圍,只係百利恆及附近啫,並非猶太全境。您又證明 ...
沙文 發表於 2019/1/14 22:27

你有若翰既地址, 又知佢在剁BB期间時的行程位置......唔通佢部手機咗GPS location? Google timeline 知你去過邊
高級模式 | 發新話題
換一個