返回列表 回覆 發帖

西門落耳刀

先前教過您play safe, 咁快唔記得
得一個餅,驚途中跌咗, 咁咪變碌竹?
魚咁貴都要預多條啦, 餅平就買定多幾塊都唔拘
Don't know where God is but the Devil is in the details
餅平就買定多幾塊都唔拘...
沙文 發表於 2019/1/25 05:37

你食既野妾, 又見識少唶。。。
我食$120.73美金一條既餅

The Gold Leaf Bread – $120.73 per loaf

https://moneyinc.com/the-five-most-expensive-types-of-bread-money-can-buy/
先前教過您play safe, 咁快唔記得

咁你扑野時會唔會戴五層套
魚咁貴都要預多條啦, 餅平就買定多幾 ...

不過係無幾耐前, 你就咁講過:

RE: 耶穌原形抄襲荷馬史詩
何解事發地點揀Tabgha, 即係7泉咁解,大L把魚, 即是多L魚,

沙文 發表於 2019/1/11 23:42

既然係當地大銀把既野, 又點會貴。
漁業界常見現象, 多數export, domestic 反而缺貨
https://www.captainjacksalaska.c ... izes-Prices-d16.htm
Don't know where God is but the Devil is in the details
漁業界常見現象, 多數export, domestic 反而缺貨
沙文 發表於 2019/1/26 04:19

哦, 怪唔知去到星加坡係食唔到星洲炒米哩
沙文 發表於 2019/1/26 04:19

唔係喎, 加里利湖既鯽魚仲係當地名菜, 無缺貨。
你去到都唔識試下咩?
而家加里利湖水質差咗, 鯽魚冇1st century咁好啩
歐債危機都係因素之一

沙文 發表於 2019/1/26 04:38

一睇就知你唔係精明生意人。
你去陽澄湖食既大閘蟹都唔係係陽澄湖捉架哩。。。
咁都唔明?
我承認我做生意童叟無欺

唔係好似貴教擺到明揾七
我承認我做生意童叟無欺

唔係好似貴教擺到明揾七
沙文 發表於 2019/1/26 06:55

真正忠直既生意人係唔會供應在污染了的河,湖捉的水產給人客的。跟食環署既規章做㗎嘛

童叟無欺既你係咪係污水渠口chok泥鯭,然後賣俾大排檔煲泥鯭粥?
我承認我做生意童叟無欺

唔係好似貴教擺到明揾七
沙文 發表於 2019/1/26 06:55

童叟俾你呃得幾多,要呃就搵大戶
沙文 發表於 2019/1/26 04:38

你都唔錯得哂,俾番個credit 你,
因為鰂魚涌無咗鰂魚好耐勒。
其實這個5餅2魚古仔還有一點值得注意。
5+2=7
7係猶太佬最中意的幸運號碼,點解古仔唔係6餅2魚或3餅3魚,偏偏係5餅2魚,咁就似係堆砌出來。

天主教認為7其實係極多咁解:
"「七」這個數目字,在聖經中代表圓滿、極多"
http://www.cirs.org.hk/audio_mass_script.asp?id=421&lang=b5

咁所以實情唔係5個餅兩條魚,在釋經學中應解作好很多魚同餅。使徒其實托咗好多餅同魚辦到會,餅同魚數目的比例係5:2,寫經人見聖經揾得笨七多,一時良心發現,留低這個暗示畀我
oh, 又原來係 五籃餅 二籃魚 .

先有方舟... 但 有教主後 就不提 a basket of, five baskets of, 等 容器詞.

如是二網魚  , 即西門 三次 不承認係 他的魚網. 網係醫屍難始祖用來覆蓋山洞讓士兵認為他不在裡面的戲法.   所以沿岸城的猶人寫書時 避諱, 妒忌, 或者因為版權問題, 所以不多提是用網.

1.教主叫西門, 西門棄魚網魚業走佬.
2. 五籃餅二網魚偽鈔案件.
3. 可能就係擺魚網落水, 令阿教主走在水面, 其實在魚網上走. 在人群前不認有魚網.

至於五籃餅, 猶人教主在山魔鬼試探話變餅時, 在那座山不能遇到業內人士勾結,所以變不到餅, 扯開話題話食精神.

1變酒 x  1性血  = 1.

不變餅 x 5變餅 x  1性體 =  0 x 5 x 1 = 0.
古仔结尾亦大有竟轟:14:20 他們都喫、並且喫飽了.把剩下的零碎收拾起來、裝滿了十二個籃子。

據說,事發地點係remote area:14:15 天將晚的時候、門徒進前來說、這是野地

若非事先有預謀,曾運送大批物資到現場,何來12個籃呢
作經人以為寫多些details來增加
信度,這想法我係理解的,因為我同老婆解釋尋晚咁夜返都係要咁。但寫經人同我唔同,佢心思並不细密,往往在這些detail中露出馬腳,弄巧反拙

古仔结尾亦大有竟轟:14:20 他們都喫、並且喫飽了.把剩下的零碎收拾起來、裝滿了十二個籃子。

據說,事發 ...
沙文 2019/2/1 18:46 提交

係喎,
仲要事前搵個承建商在山腰鏟定個可以坐萬人既草坪,
訂定萬幾副藍牙耳機,唔係一個人點同萬幾人講話?
地點係事先實地考察,揀過嘅,該處地勢似飛機場,慳番承建商
x餅y魚把戲,在Matt及Mak中前後玩過兩次,上述在ch14. 後來在ch15又有一次,但這次係7個餅,冇講幾多魚。Mak在Ch6及Ch8。Luk 只有1次5餅2魚, 但地點同Tabgha相距9km.(上圖, Bethsaida)

15:33門徒說、我們在這野地、那裡有這麼多的餅、叫這許多人喫飽呢。
15:34耶穌說、你們有多少餅.他們說、有七個、還有幾條小魚。
15:35他就吩咐眾人坐在地上。
15:36拿著這七個餅和幾條魚、祝謝了、擘開、遞給門徒.門徒又遞給眾人。
15:37眾人都喫、並且喫飽了、收拾剩下的零碎、裝滿了七個筐子。
15:38
喫的人、除了婦女孩子、共有四千。

可能因為7餅唔知幾魚講出來冇咁好聽,所以教會唔提ch15的1次,只提ch15嗰次。至於點解會發生兩次,據我推断,係門徒play safe過咗龍太多。上次買的魚餅預多咗差不多double, 食唔晒,咁咪玩多次食哩佢唔好嘥咯。如果唔係點解第二次唔换menu?
而第二次嘅教務就每下愈况,只有4000人。
仲有一点要提一提,兩次的番文經都係話用basket執厨餘。但係和合本就分別用「籃」「筐」。是否為了同中存異,使人冇咁覺翻兜,就不得而知。
天主思高經都係咁,只不過次序調轉
地點係事先實地考察,揀過嘅,該處地勢似飛機場,慳番承建商
沙文 2019/2/3 09:58 提交

你係月球望落嚟丫笨,地球仲好似無山既潻
高級模式 | 發新話題
換一個