返回列表 回覆 發帖

西門落耳刀

您信心小,個山一早搬咗,您成日以為仲喺度

17:20 耶穌說、是因你們的信心小.我實在告訴你們、你們若有信心像一粒芥菜種、就是對這座山說、你從這邊挪到那邊、他也必挪去.並且你們沒有一件不能作的事了。============================
呢匀4000人食剩7籮嘢。其實根據上次數據比例,5000:12, 咁4000應該食剩9.6籮。但係10籮裝唔晒,講出黎唔好聴,所以改為猶太佬最好意頭嘅7。
這種現象在我國文化亦很常見,同數目字有關的事物要講得好聽。例如全真7子
、冮南7怪、武當7俠,竹林7賢,8府巡按、9宫飛星、金陵12釵乃至降龍18掌,99 八十一個無定飛環、77四十九日回魂、88六十四卦……等等,講出來要好聽又夠氣勢,作都要作少兩籮半畀佢

99 81個無定飛環

Don't know where God is but the Devil is in the details
八十一個無定飛環、77四十九日回魂、88六十四卦……等等,講出來要好聽又夠氣勢

沙文 發表於 2019/2/4 02:30

原來如此,
怪唔知解放軍要八一建軍

日本侵華都要揀在

“九·一八”事变
http://jishi.cntv.cn/special/zjzx/918shibian/index.shtml

七七事变
http://www.81.cn/jwsj/2017-07/07/content_7666678.htm

要在6月4日鎮壓天安門學生, 64, 64

日後在歷史中都被講起來都有氣勢
梗係。如果54運動發生早一日,咪变咗53慘案。
====
兩次大食會,除了因為食剩籮數因为意頭問题使兩幫人平均食量相差近30%,其他主要劇情基本不变,包括兩次都係在山旮旯買唔到嘢食但用來裝厨餘嘅籮卻要幾多有幾多。
而關於這兩個大食會古仔,在各位信耶稣之前要搞清楚的問题仲有兩個。

平時出街食飯,如果叫咗嘢食唔晒,就算我覺得費L事,我老婆一般都insists唔畀我嘥嘢,要打包拎番屋企。我地中産尚且如此,我唔係睇唔起人,但我相當肯定當日與會群眾的手停口停指數應該高過我。
點解佢地食剩唔打包?佢地3日冇開工專職聽道理,返屋企又路遠,食唔晒打包在路上食又好、留返屋企開餐都好吖。
除非主耶稣下咗紅頭文件「只限堂食」!
基本上只有兩種食肆唔准人食剩打包, buffet 同eat all you can eat.佢地為咗控制成本,主耶稣係經營邊様呢?

主耶稣唔准佢地打包攞走厨餘,以便收集、統計數量,主耶稣收集這些big data係為咗畀羅馬食物及衛生局訂立健康飮食指南,定係為咗show off以便寫入經文呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
兩次大食會,除了因為食剩籮數因为意頭問题使兩幫人平均食量相差近30%,其他主要劇情基本不变,包括兩次都係在山旮旯買唔到嘢食但用來裝厨餘嘅籮卻要幾多有幾多。

沙文 發表於 2019/2/6 12:07

你諗野又真係好唔科學。
經文又無講用嚟盛打包的籮係同一種籮, 容量係一樣。
唔同既籮裝唔同數量既野, 7 籃唔一定少過12筐既野。

英文經文:
第一餐 all u can eat:
They all ate and were satisfied, and they picked up the fragments left over*—twelve wicker baskets full.

第二餐 all u can eat 食唔哂既:
They all ate and were satisfied. They picked up the fragments left over—seven baskets full.

basket 同 wicker basket 有咩唔同你又識唔識?

天星小輪, 皇家加勒比海遊輪又係輪
前者坐百幾人, 後者可以坐萬幾人
您諗嘢又夠天真。第一次同第二次連帶咗乜嘢種都一樣。menu都費L事轉唔嫌悶,唔通唔轉魚、餅卻轉籮,唔會咁嘥錢特登買過第種籮嘅,加個wicker字就唔駛本啫
您諗嘢又夠天真。第一次同第二次連帶咗乜嘢種都一樣。menu都費L事轉唔嫌悶,唔通唔轉魚、餅卻轉籮 ...
沙文 發表於 2019/2/6 14:08

唔識野又宜無得充既

兩次所說的「籃子」,名稱都不一樣:第一餐用的名字是希臘文Kophinos,第二餐增餅後收集碎片的籃子希臘文叫Sphuris,

你去查查兩者有乜唔同, 有乜意思, 增知識哩。
增唔到值先返嚟問我, 等我教你
查到改一改名唔傷本錢。如果改乳鴿同薯仔就唔好制。不准打包嘅policy都唔改啦啦
查到改一改名唔傷本錢。如果改乳鴿同薯仔就唔好制。不准打包嘅policy都唔改啦啦 ...
沙文 發表於 2019/2/6 14:14

食乳鴿同薯仔, 係中餐館就派筷子,
係太平館食就派刀叉。。。。你咁都唔很明?
為咗控制成本,只要係buffet/all you can eat就只限堂食不准打包,唔理乜餐都係呢個原則。
因為任您食幾多,至多都係以個肚作為maximum. 一旦准订包,超出個肚的capacity,老闆就不能預計您會打包幾多,您包多一倍,成本就增多一倍。未釘十架教會就破產了。
所以,骤眼睇以為X餅Y魚法力無邊,但一加了執到幾籮食剩,就可知這個programme的食材绝非無限量供應,這個厨餘嘅detail就將仙境一下拉回現實
為咗控制成本,只要係buffet/all you can eat就只限堂食不准打包,唔理乜餐都係呢個原則。
因為任您食幾多,至 ...
沙文 發表於 2019/2/6 15:08

檯面上食唔哂既野打包, 係不浪費。
食飽哂仲特登包多幾餐返屋企就係貪心。
耶穌點會教人貪心呢?
你唔止all u can eat, 仲要 all you can 包, 真係貪到脾!

6人有得揮
所以,骤眼睇以為X餅Y魚法力無邊,但一加了執到幾籮食剩,就可知這個programme的食材绝非無限量供應

沙文 發表於 2019/2/6 15:08

點解有「食剩」, 就是「食材绝非無限量供應」?
牛頭不搭豬咀
回覆 70# beebeechan
剩番19籮唔准打包就係教人浪費啦
回覆 71# beebeechan
任何一位版友行入任何一間all you can eat/buffet餐館見到枱面食剩嘢都諗到啦
個個似您唔蠢, 開餐館都要畀您問, 阻住做生意
回覆  beebeechan
剩番19籮唔准打包就係教人浪費啦
沙文 發表於 2019/2/7 01:48

馬爾谷福音8章:
當我擘開五個餅給五千人的時候,你們收滿了幾筐碎塊?」他們回答說:「十二筐。」
20「還有,七個餅給四千人的時候,你們收滿了幾籃碎塊?」他們回答說:「七籃。」
21於是耶穌對他們說:「你們還不瞭解嗎?」

看來, 你真係不明白, 未暸解, 
(唔緊要, 班宗徒當時都未明, 要日後先開竅)
回覆  beebeechan
任何一位版友行入任何一間all you can eat/buffet餐館見到枱面食剩嘢都諗到啦
個個似您 ...
沙文 發表於 2019/2/7 01:58

老闆見客檯面食剩野, 係會收番個客錢, 斷秤。。。。
當我擘開五個餅給五千人的時候,你們收滿了幾筐碎塊?」他們回答說:「十二筐。」
20「還有,七個餅給四千人的時候,你們收滿了幾籃碎塊?」他們回答說:「七籃。」
beebeechan 發表於 2019/2/6 10:01

佢地日後開竅, 原來上次買籃買錯咗筐, 今次買筐買錯咗籃
14:20 他們都喫、並且喫飽了.把剩下的零碎收拾起來、裝滿了十二個籃子。
15:37 眾人都喫、並且喫飽了、收拾剩下的零碎、裝滿了七個筐子。
佢地日後開竅, 原來上次買籃買錯咗筐, 今次買筐買錯咗籃
14:20 他們都喫、並且喫飽了.把剩下的零碎收拾 ...
沙文 發表於 2019/2/7 02:12

經文邊到有耶穌吩咐門徒去買籃訂筐?
我為人厚道,唔話耶穌吩咐門徒去偷籃搶筐
我為人厚道,唔話耶穌吩咐門徒去偷籃搶筐
沙文 發表於 2019/2/7 13:16

不如你吹埋, 啲籃係有牌子既哩:
thank you for your proposal, 我會慎重考慮
高級模式 | 發新話題
換一個