返回列表 回覆 發帖

西門落耳刀

其實過嗰僕人係聖殿海豹特擊隊黎,Temple Seal
天生無耳既
點解阿穌臨刑都安排一場告別演出呢?
佢緊係諗住壓軸好戲要最高潮,今次我们苦練多時终於有嶄新技術突破,蚊 ...
沙文 發表於 2019/1/21 07:06

你上邊都識講哩, 耶穌神蹟, 醫埋啲跛手跛腳, 斷肢既就唔識醫。
依家咪做個示範, 甩咗既野都可以黐番上去㗎, 無做, 唔係等如唔曉做,神能係多元化。
他日你條野俾老婆剪甩咗, 無Q用, 或者改短咗。。。。。。你都搵穌哥接駁丫。
https://ctext.org/wiki.pl?if=gb&chapter=437125
.

文言文, 唔曉睇喎,
你睇明咗先哩
點解阿穌臨刑都安排一場告別演出呢?

呢個都唔係最後演出, 仲有幾個 encore 㗎喎
蚊飯都流埋,唔到沙文呢條粉腸唔信啦啩?
..

神蹟, 幾神, 都唔可以令局外人信既, 只有受者先知厲害!
要做在你身上先得, 諗要切咗你碌野, 跟住又同你銲番埋。。。。。
若要表現阿稣法力之高,who cares切嘅係左耳定右耳?

沙文 發表於 2019/1/21 12:21

本來就係 who cares.....
不過依家係你去咖
由criminal law層面,西門彼得犯了傷人罪,冇理由唔拉,由civic law層面,馬勒古痛咗一嘢,冇理由唔追封賠償。
咁點解放過西門彼得?唯一合理解釋係:人人都睇出這只不過係细路仔玩泥沙馬骝戲,根本冇得提控。

沙文 發表於 2019/1/21 23:49

用今日法例黎睇,
警察拉人時, 都要首先表明身份:
我係西九重案組。。。。乜乜沙展, 依家拉你。。。
我係FBI,
我係 NYPD。。。。

條友黎拉耶穌時, 無講明佢係聖殿特警, 大內待衛。。。
一班人帶火把, 帶棍咁兇你,
好驚呀, 受威脅喎!
呢啲係自衛黎。

警司都要俾人攞委任証出黎睇睇先哩

https://www.youtube.com/watch?v=Z3brdVcRyYc
請大家先設想以下scenario.
抽刀斷水在公厠痾尿.突然被人一刀切咗條J。
沙文用纸袋裝住條J加冰
.

路不拾遺喎
,駁番之後幸無大礙揮洒自如。
..

佢老婆投訴:有雪味
抽刀斷水在公厠痾尿.突然被人一刀切咗條J。

軟奶奶既野,好難一刀切斷,用手執住要鋸下鋸下先得
你估係一碌蔗咩
冇法律常識鄉下仔就以為一定要官差先拉得人, 佢地唔知世上有citizen's arrest, 連大佬阿稣都拉得, 何況彼得 ...
沙文 2019/1/23 03:25 提交

你睇多啲警訊哩。
你發現身懷條炮既悍匪,都唔係上去行使 citizen arrest 係嘛。
俾人轟一鎗都因你無腦。
警訊係教你馬上報警咋。唔好呈英雄。
X你媽的!永合老闆勇擒持槍匪狠罵 還搶不搶劫?
一周10華人食肆被竊 另2間遭劫
[2019.01.21] 發表

...
沙文 發表於 2019/1/23 05:16

嗱,麻煩話俾「貴伯母」知,全世界既警察都係咁教既:

唔好懶醒以為自己係葉問
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
再補充踢爆一件事。既然在客西馬泥現場都將使徒放生, even though彼得造假傷害他人身體都冇事, 咁事後所謂3次不認主係,根本纯屬整色整水,夾硬作多個古仔等人以為阿穌真係能知過去未來。至於點様做到被人點3次相,見到人熟口熟面就専登擂埋去就得啦。喂喂若然一不小心畀人點相多一次变咗4次不認主咁咪又蝦碌咯?
冇人叫您寫經寫得咁忠直,寫少一次會死嘅咩?
.
沙文 發表於 2019/1/23 03:25

就好似港警檢控旺角騷亂既憤青咁,影哂相証明佢係現埸,
佢都唔夠膽話係去示威,話當時係去購物喎。
不敢認。。。。係人之常情嚟既

你又點知亞伯唔認亞穌唔止三次咁呢?
無人楂機影低條片放上 youtube 咩?
温馨提示貴教事先諗定若然遇到意料之外㸃算啫
世上有murphy's law, 人算不如天算 ...
沙文 發表於 2019/1/23 08:02

Murphy's Law 唔一定舖舖中既, 心理作用唶。
若望福音21章, 伯多祿去打漁, 成晚食白果, 俾耶穌點, 聽話到另一邊, 就起到153條大魚。

路加福音講個人俾人打劫,打到攤攤腰無人理, 又會出現個好心撒瑪黎亞人救番佢。

宗徒大事錄有個埃塞俄比亞太監黎到朝聖, 睇唔明經書, 一舊雲咁離開時, 就還上斐理伯上黎坐順風車, 解俾佢聽。
佢聽到出耳油, 要受洗時, 佢既坐駕又啱啱在沙漠中經過一個水池, 有水洗。

呢啲好反 Murphy's Law 啵, 
要說有 Murphy's Law, 不如說有God's Law。

一切如亞巴郎要獻依撒格時, 亞仔問佢祭品係邊, 老荳話:上主到時自有安排
大佬都認咗唔夠人砌, 扯晒白旗啦
26:52 耶穌對他說、收刀入鞘罷

沙文 發表於 2019/1/23 07:32

嗱, 你又唔睇經勒
瑪竇福音26章
耶穌遂對他說:「把你的劍放回原處,因為凡持劍的,必死在劍下。
53你想我不能要求我父,即刻給我調動十二軍以上的天使嗎?

一軍旅大約五千人, 12個軍旅, 60000個天使 (駐港解放軍部隊都係得6000人到咋)
(依撒爾亞書說一個天使便劈低亞述軍 185000人,
60000個, 你話唔夠砌?

穌哥係按兵不動咋喎。
大佬都認咗唔夠人砌, 扯晒白旗啦
26:52 耶穌對他說、收刀入鞘罷
...
沙文 發表於 2019/1/23 07:32

其實耶穌都唔使 call 12軍旅, 佢單拖都可以砌低哂班友,
a large crowd armed with swords and clubs ---濕濕碎哩。

若望福音 18
耶穌一對他們說了「我就是」,他們便倒退跌在地上。

佢既如來神掌練到20式, 一句三字經就冧哂班友。勁過十個葉問。
回覆  beebeechan

既然穌哥按兵不動, 失匙夾萬就幾好抽都冇L用。馬勒古可以為所欲為, 穌哥都上得孖葉啦,  ...
沙文 發表於 2019/1/23 11:03

你又係唔曉經文勒

若望福音 18
於是他又問他們說:「你們找誰?」他們說:「納匝肋人耶穌。」
8耶穌答覆說:「我已給你們說了『我就是』;你們既然找我,就讓這些人去罷!」
9這是為應驗他先前所說的話:「你賜給我的人,其中我沒有喪失一個。」

雖然係大批人馬黎拉耶穌,門徒又只得一把劍,無得砌,亦無得走。
但成個埸,成班人都係聽哂耶穌講,
耶穌話乜就乜,放邊個就放。
個導演係耶穌,楂 fit 人 唔係大司祭條靚。

所以耶穌,睇落去係弱雞,俾人鎖,實在係全埸既話事人。

梗係唔係阿穌揸fit啦。
阿穌都冇叫"郁佢!"
說時遲那時快, 手起刀落, 阿穌想喝"住手"都 ...
沙文 發表於 2019/1/23 12:04

耶穌一出聲, 亞伯叔就即刻收手,
說明一切在「奀打抗操」哩。
若真係阿稣揸fit,佢放生彼得唔賠馬勒古精神損失,咁咪又係同天使唔理伯利恒B一様。雖然冇天使咁衰格,但係始终處事都係唔perfect

沙文 發表於 2019/1/23 12:04

馬勒古既精神損失,精神打擊係見到自己因功受傷, 同行既巴打個個都唔理,當唔關佢地事,連call 聲 "MEDIC" 都無
卦住捉耶穌返去繳功。
唔係鋪鋪中,又唔係鋪鋪唔中
世事總会有機會甩漏

16:5         門徒渡到那邊去、忘了帶餅 。 ...
沙文 發表於 2019/1/23 11:49

經文說門徒以為耶穌怪責他們因為大頭蝦唔帶餅。
點知俾耶穌抦:
「小信德的人!你們為什麼竟彼此議論你們沒有帶餅呢?
9你們還不明白嗎?你們不記得五個餅分給五千人,你們收拾了幾筐?
10七個餅分給四千人,你們又收拾了幾籃?

耶穌剛做完了兩埸分餅大騷,
去trip ,仲使乜帶餅!?
高級模式 | 發新話題
換一個