返回列表 回覆 發帖

請飲洗腳水

各位去飲宴,食蝦時會見到waiter拎一盅茶上枱,若然您大鄉里飲咗佢,實畀人笑到面黃。
https://v.qq.com/x/page/j0707haqu57.html

在經書中亦有咁嘅笑料:
2:6 照猶太人潔淨的規矩、有六口石缸擺在那裡、每口可以盛兩三桶水。
2:7耶穌對用人說、把缸倒滿了水.他們就倒滿了、直到缸口。
2:8耶穌又說、現在可以舀出來、送給管筵席的.他們就送了去。
2:9管筵席的嘗了那水變的酒、並不知道是那裡來的、只有舀水的用人知道.管筵席的便叫新郎來、
2:11這是耶穌所行的頭一件神蹟、是在加利利的迦拿行的、顯出他的榮耀來.他的門徒就信他了。

在此事件中,飲酒嘅guests係唔知尐酒喺點黎嘅。點解阿穌唔敢畀人知呢?
其實,嗰六個缸嘅水,係用來咁様做的:

At a wedding were set vessels of various sizes to wash hands and feet in; there was one vessel called which the gloss says was a large pitcher, or basin, out of which the whole company washed their hands and their feet; and there was another called which was a lesser and beautiful basin, which was set alone for the more honourable persons, as for the bride, and for any gentlewoman (w); and such might be these six stone jars, or pots:
https://biblehub.com/commentaries/john/2-6.htm

所以,飲咗用這些缸水變嘅酒,仲衰過飲以上講的洗手水,因為仲要洗埋腳。
各位去飲宴,食蝦時會見到waiter拎一盅茶上枱,若然您大鄉里飲咗佢,實畀人笑到面黃。

在經書中亦有咁嘅笑料: ...
沙文 發表於 2019/2/24 02:44

你唔識哩
上等紅酒, 係用腳踩到出汁先好味

靚女玉足踩出來就好啫,
https://kknews.cc/food/vaa2kg2.html

去飲嘅3山5嶽,我就唔制
Don't know where God is but the Devil is in the details
as usual, 經書古仔充滿破绽, 大家有否發覺這古仔衰邊度呢?
管筵席的便叫新郎來、對他說、人都是先擺上好酒.等客喝足了、纔擺上次的.你倒把好酒留到如今。

其實,猶太傳統, wedding banquet嘅planning 同畀錢都係女家負責嘅, 這個傳統甚至延續到今日的基督教文化:
"Since it was usual for the bride’s parents to pay for the wedding, they often took charge of planning the occasion according to their taste and budget. "
https://www.myjewishlearning.com ... ituals-for-parents/
https://www.theknot.com/content/wedding-budget-who-pays-for-what
https://www.cnn.com/2013/10/18/living/matrimony-who-pays-for-what/index.html

寫經人顯然冇留意這個傳统, 作古仔都唔識作, 唔怪得之猶太佬唔信新约
Don't know where God is but the Devil is in the details
as usual, 經書古仔充滿破绽, 大家有否發覺這古仔衰邊度呢?
管筵席的便叫新郎來、對他說、人都是先擺上好酒 ...

管筵席的便叫新郎來、對他說、人都是先擺上好酒.等客喝足了、纔擺上次的.你倒把好酒留到如今。

其實,猶太傳統, wedding banquet嘅planning 同畀錢都係女家負責嘅, 這個傳統甚至延續到今日的基督教文化
沙文 發表於 2019/2/24 04:40

你係咪飲醉咗玉女腳踩出嚟既女兒紅?
耶穌年代, 婚宴係係男家開席, 主家係男家
有乜理由你屋企擺酒我來俾錢
梗係唔係啦。耶稣時代邊個負奏畀酒席就係猶太佬自己最清楚,唔通猫猶太佬唔知要您至知。若然佢寫得個古仔咁啱, 後世嘅猫太佬就唔會咁抗拒新约啦。

其實經書情節所寫的Interpersonal relationship一貫地係好幼稚的。
"耶穌又說、現在可以舀出來、送給管筵席的.他們就送了去。" 阿稣只不過係guest, 唔係事頭。waiters點解要聽佢支笛? 尐酒來歷不明, 若然飲死人, waiters同banquet manager咪孭晒鑊
https://www.ettoday.net/news/20190224/1385378.htm

所以, 唯一合理解釋就係: "耶穌對用人說、把缸倒滿了水.他們就倒滿了、直到缸口。" 根本佢地就收咗水串通, 倒落洗腳缸嘅係酒, 佢地先會咁肯定冇事。
梗係唔係啦。耶稣時代邊個負奏畀酒席就係猶太佬自己最清楚,唔通猫太佬唔知要您至知。
沙文 發表於 2019/2/24 17:59

哦....咁你都唔係猶太佬哩..
乜你又扮到成個猶太通咁既?

「猫太佬」充猶太佬.....通你個屁哩
"耶穌又說、現在可以舀出來、送給管筵席的.他們就送了去。" 阿稣只不過係guest, 唔係事頭。waiters點解要聽佢支笛?

咁經上都無講耶穌母親同主人家係乜關係唶。
不過, 劈頭第一句就咁講:
「第三天, 在加里肋亞加納有婚宴,耶穌的母親在那裏; 」

耶穌母親一早就到咗, 仲早過耶穌同門徒。。。
普通客人使唔使咁早到呢? (又無雀局打四圈)

你唔俾耶穌母親係新郎既姨媽姑姐咩?
你唔知姨媽姑姐在婚宴上通常都好多意見㗎咩?
所以, 唯一合理解釋就係: "耶穌對用人說、把缸倒滿了水.他們就倒滿了、直到缸口。" 根本佢地就收咗水串通, 倒落洗腳缸嘅係酒, 佢地先會咁肯定冇事。

你同人添啤酒,
會唔會先開支大啤,
倒落個jar到, 然後又斟俾人...咁Q麻煩....有病咩!
你同人添啤酒,
會唔會先開支大啤,
倒落個jar到, 然後又斟俾人...咁Q麻煩....有病咩! ...
beebeechan 發表於 2019/2/24 23:06

啤酒就少尐,紅酒就會。

飲雞湯都要

會咖, 通常叫pitcher beer
耶穌母親一早就到咗, 仲早過耶穌同門徒。。。
普通客人使唔使咁早到呢? (又無雀局打四圈)

beebeechan 發表於 2019/2/24 07:03

所以話雞涿徒個個充猶太佬, 其實唔識嘢, 人地结婚结成7日, 第3日其實房都洞埋, 黎嘅都係好疏堂嘅哎吔親戚或點頭之交
Marriage ceremonies – After the period of the betrothal was finished and all the agreements were at last reached and signed, the wedding could take place. Weddings typically extended over a period of five to seven days. Autumn was the best time for marriages: the harvest was in, the vintage over, minds were free, and hearts were at rest. It was a season when the evenings were cool and delightful and it was agreeable to sit up late at night. Usually the entire village gathered for a wedding.
http://blog.adw.org/2014/08/what-were-weddings-like-in-jesus-day/
大家再睇多一項waiter心路歷程分析,便知此乃鐡定騙局。

阿稣叫waiter倒「水」入洗腳缸,然後不畀經理飲。

若果倒落洗腳缸的係水,侍仔就會諗: 若果經理飲嘅係洗腳水,咁都唔炒就天冇眼。

所以,佢在不畀經理飲之前一定已肯定係酒而非洗腳水。而要肯定呢様嘢,佢必需要試飲一啖。

但係經文冇話侍仔有咁樣做喎。所以我们可以肯定,佢①早知道倒入缸嘅係酒!
所以話雞涿徒個個充猶太佬, 其實唔識嘢, 人地结婚结成7日, 第3日其實房都洞埋, 黎嘅都係好疏堂嘅哎吔親戚 ...
沙文 發表於 2019/2/25 10:59

講多兩句你就露底.....唔識野哩.

經文係話:
第三天,在加里肋亞加納有婚宴,耶穌的母親在那裡;

甚麼的『第三天』先?
係婚宴的第三日?
定係婚宴在一週的第三天舉行?
(一周的第三日, 在猶太人習俗中係大吉日, 宜婚配㗎啵 (肯定你唔曉哩))

經文無講既野, 由你斷估呀?
阿稣叫waiter倒「水」入洗腳缸,然後不畀經理飲。

沙文 發表於 2019/2/25 11:22

點解唔直接倒酒俾客人, 要先倒入缸, 
個缸又本來都唔係要嚟貯酒既

呢啲咪我上邊講既: 除條褲嚟屙屁囉
會咖, 通常叫pitcher beer
沙文 發表於 2019/2/25 10:28

唔斟落個jar到, 唔通叫個客好似飲fountain 水咁飲啤呀?
經文無講既野, 由你斷估呀?
beebeechan 發表於 2019/2/25 07:25

您都係啫, 根本冇真憑實據阿稣時代猶太佬娶老婆係同而家相反,由男家找酒席數。
或者您同大家分享下您識得邊條猶太佬咁笨7
猶太佬最中意嘅冧把亦係笨7個7, 並唔係3, 3只算普普通通, 冇7咁好。
https://www.myjewishlearning.com/article/judaism-numbers/
點解唔直接倒酒俾客人, 要先倒入缸, 
個缸又本來都唔係要嚟貯酒既
beebeechan 發表於 2019/2/25 07:28

因為直接倒酒俾客人,就畀人睇出其實佢根本只不過係serving買番黎嘅酒
先將買番黎嘅酒倒入洗腳缸, 咁就冇咁覺眼係買番黎
即是譬如我老婆買外賣呃我話佢自己煮, 都要先銷毁外賣盒transfer去屋企嘅碟
您都係啫, 根本冇真憑實據阿稣時代猶太佬娶老婆係同而家相反,由男家找酒席數。
或者您同大家分享下您識得 ...
沙文 發表於 2019/2/26 03:18

我講野唔似你, 無根又無襁....

瑪竇福音22章就講有個國王娶新袍, 同個仔擺酒請客,
僕人四圍去請賓客都無人黎....(怕係唔想做人情, 話唔得閒黎卦, 猶如90後話齋, 做唔到一千蚊人情, 不如唔好黎!)
於是在路口, 凡遇到的,無論壞人好人,都召集了來,婚宴上就滿了坐席的人
(呢餐唔知係男家俾錢定係女家出錢既呢?)
高級模式 | 發新話題
換一個