返回列表 回覆 發帖

無啦啦,浸SPA

5:2        在耶路撒冷、靠近羊門有一個池子、希伯來話叫作畢士大、旁邊有五個廊子。
5:3        裡面躺著瞎眼的、瘸腿的、血氣枯乾的、許多病人。〔有古卷在此有等候水動〕
5:4        〔因為有天使按時下池子攪動那水水動之後誰先下去無論害甚麼病就痊愈了〕
5:5        在那裡有一個人、病了三十八年。
5:6        耶穌看見他躺著、知道他病了許久、就問他說、你要痊愈麼。
5:7        病人回答說、先生、水動的時候、沒有人把我放在池子裡.我正去的時候、就有別人比我先下去。
5:8        耶穌對他說、起來、拿你的褥子走罷

其實,真係有心求醫,在天使攪水之前浸定响水中, 好似浸SPA 都係有排浸啦。
等天使一攪水,就gut起身揈乾水走人,咁咪掂咯。有幾多人浸緊SPA都一齊醫好, 駛L鬥快咩。有咁多人,冇理由咁都諗唔到。净係作古仔嗰個諗唔到
回覆 3# beebeechan

唔笨7就唔做善信, 無論乜教都係咁

幾早裝香都输畀纽西蘭、湯加、基里巴斯
耶穌嚟, 就係為咗要俾人釘十字架

beebeechan 發表於 2019/3/24 05:32

呢亭「出世就係為咗食屎」philosophy真係可以為losers提供鼓勵
譬如, 炒嘢燶咗破產,就咁諗「我嚟,就係為咗要失敗」。
又或者去厠所叉錯腳跌落屎坑, 驚呼時擘大口食咗一啖。
一般人會frustrated, 但教友就咁諗:「我嚟,就係為咗要食屎」。
咁就舒服晒啦, 仲好好味添
呢個世界上冇一間酒庒唔識水變酒奇蹟,所以咁多人信CHETEAU PéTRUS
Don't know where God is but the Devil is in the details
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 15# beebeechan

水溝酒乃為古已有之, 有識之士自然知道發思古之幽情,點會您以為咁冇文化
https://www.ancient.eu/article/9 ... ient-mediterranean/
在這個文化背景下, 所以阿稣的水溝酒戲法有機會過骨
古仔下半部,簡直係尋釁滋事。

5:8  耶穌對他說、起來、拿你的走罷。
5:9   那人立刻痊愈、就拿起褥子來褥子走了。
5:10  那天是安息日、所以猶太人對那醫好的人說、今天是安息日、你拿褥子是不可的。
5:11  他卻回答說、那使我痊愈的、對我說、拿你的褥子走罷。
5:12  他們問他說、對你說拿褥子走的、是甚麼人。
5:13  那醫好的人不知道是誰.因為那裡的人多、耶穌已經躲開了。
5:14  後來耶穌在殿裡遇見他、對他說、你已經痊愈了.不要再犯罪、恐怕你遭遇的更加利害。
5:15  那人就去告訴猶太人、使他痊愈的是耶穌。
5:16  所以猶太人逼迫耶穌、因為他在安息日作了這事。

條友留低褥子起身返屋企, 就係將褥子留畀有需要嘅人, 符合阿稣教訓「安息日做善事」。
拎番屋企自用,就唔係善事矣。明顯地阿稣叫佢咁做,係為咗特登激猶太佬。點知門徒請咗一個記唔熟對白的臨記,話唔知佢係边位。
以至事後要特登刮佢,畀佢點相。點解喺poolside唔同佢講「恐怕你遭遇的更加利害」, 而要靠事後補飛?
有冇手尾就睇環境啫, 若果現場冇其他傷健人士,應該拎番褥子返屋企之時,阿稣就費L事care about褥子

9:1        耶穌上了船、渡過海、來到自己的城裡。
9:2        有人用褥子抬著一個癱子、到耶穌跟前來.耶穌見他們的信心、就對癱子說、小子、放心罷.你的罪赦了。

有第尐傷健人士在場就唔好益人。呢尐就係所謂「安息日做善事」。我都好心過佢
安息日賣紙巾得款都可以賙濟窮人, 好過不常有我嗰位,孤寒度從來冇捐過錢
高級模式 | 發新話題
換一個