返回列表 回覆 發帖

舊約迦南地種族滅絕話題的思考

翻開舊約經書,上主多次告訴以色列人為何要敬拜祂,
不是說因為上主殺了埃及長子,不是上主能分開紅 ...
beebeechan 發表於 2019/6/11 20:53

地上的獨裁者縱使智慧不及全能上帝,亦未至於蠢到要對人民喊話說:「你看我有多強大?來拜我吧!」事實上,獨裁者只要對座下的軍頭財閥設限,不去縱容他們姦淫擄掠,而是有秩序有系統地去奴僕剝削人民,人民就已經感謝獨裁者的"大恩大惠"了,你看中國大陸的人民不正是如此嗎?
地上的獨裁者縱使智慧不及全能上帝,亦未至於蠢到要對人民喊話說:「你看我有多強大?來拜我吧!」事實上 ...
龍井樹 發表於 2019/6/12 16:44

你是在亂噴, 有多少成數是事實?

古時埃及法魯, 羅馬皇都自稱是神, 太陽之子來地上管治人. 要人拜他。
中國皇帝也是以天子之居。
正一就是拜『我』, 因為我有「威能」。
事實上,獨裁者只要對座下的軍頭財閥設限,不去縱容他們姦淫擄掠,而是有秩序有系統地去奴僕剝削人民,人民就已經感謝獨裁者的"大恩大惠"了,你看中國大陸的人民不正是如此嗎?

在你眼中, 只要月薪比人少1000元, 便是給『奴僕剝削』了, 
全個社會都是欠了你。。。。。。好憤青囉!
事實上,獨裁者只要對座下的軍頭財閥設限,不去縱容他們姦淫擄掠,而是有秩序有系統地去奴僕剝削人民,人民就已經感謝獨裁者的"大恩大惠"了

天主只是叫人『不要』做這樣, 不要做那樣
你就『不許』人做這個, 不許人做那個, 
(例如叫亞當不要吃那果, 没有不許亞當吃果)
誰是真正的獨裁者?

你正是民主在口, 獨裁在心
無權無力你就喊民主
有權有力時你就變獨
而且, 會係好獨過種!
一神教開口要殺不信者、埋口要劏異見人,是種極權宗教是無可非議的了。

逃出魔幻紀先生:記得閣下曾說過「天主」對你說如何如何。這種情況,以前已有人經歷過。加拿大巴士殺人案案犯李偉光弟兄,就曾聽到「上帝」(天誅教稱「天主」)對他說旁邊的青年是魔鬼,叫他將青年殺死,李弟兄就聽從「上帝」吩咐,將青年殺死,並吞食其肉和內臟。加州禁室少女案,案犯是「牧師」,他將少女囚禁18年,將她強姦,生下一雙子女。「牧師」被捕後供稱擄刦少女,是因少女可擴大他耳內聲音,他相信「上帝」是派他來「拯救世人」。
        很明顯,聽到「上帝」說話都是精神病病癥。
        本人是衷心建議閣下去看看精神病醫生。
閣下是無神論者?你有睇過聖經?
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/12 10:01

洗腦的垃圾【性經】是用来訓練畜生和奴才的,唔啱「人」睇!
喺香港生死存亡嘅關頭,你仲攞呢啲嘢嚟貪口爽,我真係難過到爭啲飆眼淚,真係無言! ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/12 10:47

無謂假仁假義扮痛心香港囉,一日有基督教在香港存在,香港都是在災難之中!
開口埋口,「主」「僕人」,不折不扣一副奴才相!
爭取民主?死遠啲啦!
加拿大巴士殺人案案犯李偉光弟兄,
旁觀者 發表於 2019/6/13 01:28

李偉光的精神病就醫好了。,
你的病情卻没有進展
有些人受到刺激,可能是被刺中心中痛處,即時就變成惡狗般的在亂吠亂叫,蠢話連篇,這令我想起德國神學家潘霍華在他的《獄中書簡》上的一席話:「愚蠢是一種道德上的缺陷,而不是一種理智上的缺陷。有些人智力高超,卻是蠢人,有些人智力低下,但絕非蠢人。愚蠢是養成的,而不是天生的。」
你是想說過位「你瘋」還是那位「旁觀者」?
逃出魔幻紀先生:記得閣下曾說過「天主」對你說如何如何。這種情況,以前已有人經歷過。加拿大巴士殺人案案 ...
旁觀者 發表於 2019/6/13 01:28

旁觀兄你好,我唔記得係咪同你講過,有神論者同無神論者係冇交集,好似同龍井樹先生仲有啲共集有討論嘅空間,我覺得無神論者對有神論者嘅論述係冇理解嘅能力嘅(即係話知道對方講緊乜),所以好難傾到偈,如果我睇錯咗,請你原諒。我嘗試儘量答下你:
討論問題時,應該理性邏輯同埋系統噉去思考同溝通,如果用視覺做比喻,我哋應該用全視角去瞭解我哋周圍嘅景象,而唔係捐個頭入樹窿嗰度就當睇晒成個森林。你提到我嘅文章,我係講緊我思想轉變嘅全過程,聽到神講嘢係其中好少嘅一個部分,你執住呢樣嘢嚟講神經病,證明你未曾明白瞭解成件事情,如果你掌握到成個問題,你就應該提出一啲問題去挑戰我邏輯上邊嘅錯謬,或者試圖去進一步瞭解事情嘅細節,例如問你今日嘅我打倒昨日嘅我,你究竟諗通咗一啲乜嘢問題……之類。但你唔係,你淨係用咗兩個美國嘅案例說明收到神嘅話語就係神經病,用噉嘅邏輯,就即係話林鄭月娥同郭台銘話收到神嘅指示去參選就係神經病,李嘉誠喺屋企整個禪坐室、黃志平同埋D政府高官同埋新界鄉紳每年去車公廟求籤,係想努力整到自己神經病,按照噉嘅邏輯,因為林過雲案件而可以推論到全世界嘅的士司機都係雨夜屠夫,全香港老公姓林嘅女人都係特首,保安局局長李家超應該著住葉劉淑儀條豹紋褲……,咁樣仲點討論得落去呢?
我曾經講過,我最尊重嗰啲收唔到任何啟示而去堅信耶穌嘅人,我比起佢哋真係自慚形穢,這一點你應該更加難以明白。我打到昨日嘅我嘅過程中,絕大部份唔係靠啟示,係靠邏輯嘅思考(雖然你唔認同但係我認為呢度係有聖神嘅帶領),例如我諗極都唔明,喺佛教、道教、同埋各種問米啊、甚至心理學醫生布萊恩魏斯嘅前世今生催眠見證啊,美國挍交鬼牧師凱西嘅輪迴見證,等等,大量嘅六道輪迴見證導人向善理論之類,又點樣解釋呢?直至我睇左《魔鬼目擊者-破解輪迴之說》,一切問題即刻合理解通曬。
所以討論問題嘅時候應該先將問題慢慢諗清楚,再互相慢慢理性討論,噉呢個討論先至有價值。否則,如果見到劉德華或者其他姓劉嘅或者叫做阿華嘅人,就即刻請小鳳姐出場,噉小鳳姐唔瞓覺都唱唔掂啦。係咪?
理性思維者的確與基督徒無法溝通。
        一個要殺死自己嘅惡魔,基督徒居然叫牠「慈愛的父」、「仁慈的主」。一個要信徒骨肉相殘、要天下大亂嘅人,基督徒竟然叫牠「救世主」。
        李偉光弟兄聽到「上帝」要他殺死旁邊的青年並吞食其肉和內臟,一個理性思維者的確想不通,看不透基督徒這個森林。
一個要殺死自己嘅惡魔,基督徒居然叫牠「慈愛的父」、「仁慈的主」。一個要信徒骨肉相殘、要天下大亂嘅人,基督徒竟然叫牠「救世主」。
        李偉光弟兄聽到「上帝」要他殺死旁邊的青年並吞食其肉和內臟,一個理性思維者的確想不通,看不透基督徒這個森林。

旁觀者 發表於 2019/6/15 00:29

無貨賣, 炒冷飯?

李偉光是經很科學的精神病專家鑑定了當時是患精神分裂,
你就唔信, 梗要話係上帝差佢去殺人,
你連科學也不信了?
那以後, 你不要拿甚麼科學來作反基材料囉。
(不過, 你向來都很少用, 最多都係《辟邪紀實》呢啲垃圾料)

你現在, 也有點神經質哩, 暫時無李偉光咁嚴重唶
當你睇到四周圍既人個個都係李偉光時, 就幾難醫勒

勸你病向淺中醫
地上的獨裁者縱使智慧不及全能上帝,亦未至於蠢到要對人民喊話說:「你看我有多強大?來拜我吧!」事實上 ...

呢個獨裁者就係要人對佢當神咁拜

人要說 Heil Hitler
不是說 Heil Germany, Heil Third Reign
一個理性思維者的確想不通,看不透基督徒這個森林

因為你不是『理』性, 
收起咗一劃, 變了『埋』性
你用了人的罪性, 埋没了人的天主性
的確是亞當的遺傳基因嚟!
一個要殺死自己嘅惡魔,基督徒居然叫牠「慈愛的父」、「仁慈的主」。
..

比你更惡毒, 邪惡既人, 神都仲未現身出嚟要殺咗佢
你咁驚死做乜?
係咪你身上有篤不可告人既屎。。。。真係好很臭?!
高級模式 | 發新話題
換一個