返回列表 回覆 發帖

舊約迦南地種族滅絕話題的思考

天主教有很多神學專家專務祈禱及系統地學習聖言,以求儘量正確地理解聖經,他們的理解未必盡善盡美,但都是最誠懇的態度去求得的結果,非常值得用心學習及參考。學習聖經需要聖神幇助及用智慧,而不是自己胡思亂想地按字面意思去理解。
看到很多人為迦南地多個部落被殺絕一事爭吵不休,在這裏講一個故事供各位參考參考:你是一個父親,你的兒女全部都不聽話,違反你的教導,學壞了走上了邪路,打家劫舍強姦殺人放火,甚至吸毒變異全部成了異形老鼠蟑螂屎蟲,兄弟姊妹間互姦雞姦互相噬食並合謀雞姦並烹食你這個父親,這樣下去你的兒女很快便會滅絕了。你怎麼辦?他們是你的兒女呀!因為你是一個富可敵國的超級富豪兼萬能頂尖科學家,為了救你的心愛兒女,你你擬出一個非常複雜的科技拯救改變基因計劃,並傾盡所有資源以實行之。但你的大多數兒女不配合你的計畫,並極力反抗破壞之,所以你在實行的過程中不得不兩害取其輕,消滅一些不可挽救並極力破壞計劃者,以保存有希望復原者,總比所有子孫同歸於盡好。另外,要成功實行這個計劃,必須用一雙人手及一雙人腳做藥引煎藥給他們服用,你便自斷雙手雙腳煲藥給他們吃,誰吃了這藥並遵守你的計劃規則而行,必能變回一個正常有道德有智慧且能為你繼後香燈的人。故事說到這裏算是完了,請問:在實施拯救計劃過程中,你消滅那些不可挽救並極力破壞計劃的兒女時,是什麼心情呢?你淳淳善誘百般呵護吃藥並遵守規則的兒女,是偏心嗎?是人格矛盾嗎?你是不公義的父親嗎?
在天主教會兩千多年的歷史中,天主曾透過很多聖人紀錄並傳達祂對很多問題的解釋,對於想瞭解天主的人,這些記錄是非常珍貴的資源。我雖學習得不多,在這裏極力推薦聖女加大利納口述編纂的《對話錄》。
題目所思考的主要是舊約中最惹人爭議的迦南戰爭滅族問題,基督宗教是根據本聖經新舊約及耶穌基督的教導而創立的,基督徒認為舊約是新約的預表。
閣下若非絕對無神論者或篤信六道輪迴者,你對我的這個發問才有意義。你若讀過聖經,應該可以代入上述父親的兒女的角色,明白破壞計劃者應有的結果。當然,智商及愛心比異形子女高無限倍的慈父,在實行期計劃時,必然憑著最大的愛子之心而行之,但這又豈是我們這些低B子女所能完全理解的。正如耶穌在復活前三天內,下降陰府與諾厄等以往靈魂會面,我們衹能對其目的及動機作多方面猜想。我絕對信靠天主耶穌基督精神,心諗信較高智商兼愛惜自己嘅老竇包冇撞板。我呢個低智商嘅天主兒子衹能夠答到呢個程度。
我諗旁觀者網友係唔知我有冇呢個意思所以問清楚,老實講,關於呢個問題,我認爲自己冇權作100%嘅確定性回答。
同意
回覆  逃出魔幻紀

不當類比。我這個父親並非全能,耶教卻宣稱上帝無所不能。 ...
龍井樹 發表於 2019/6/10 14:04

類比的確不完全恰當,佢唔止自斷手腳,係犧牲自己條命,或者自己變成一隻曱甴畀殺他死殺死嚟拯救仔女。人類父親做唔做得到?更何況誇口去理解無所不能嘅天主,我自認愚蠢。
回覆  逃出魔幻紀

既然不能理解,將那部爛書放到一邊就好了,怎麼說也好總不能將自己都不能理解的東西拿 ...
龍井樹 發表於 2019/6/11 09:07

唔怪得你唔瞭解基督宗教,基督徒就係唔明都要信,雖然好想明晒,祇有求聖神帶領明得幾多得幾多,天主俾幾多就收幾多,絕對唔可以再犯厄娃同阿當受毒蛇蠱惑所犯嘅罪:驕傲。
另外,我所講述嘅係喺天主嘅實驗室入邊進行嘅一場有戰略同戰術含量嘅非常複雜嘅鳳凰涅槃死而後生救世大工程,必須用戰略眼光同埋科學態度去思考同討論,如果用電章取義方式去理解或者只睇某個章節,肯定睇唔明呢本救世手冊。
回覆  逃出魔幻紀

不能理解這話是你說的,我倒非常瞭解基督教,它的本質就是權力崇拜。 ...
龍井樹 發表於 2019/6/11 13:42

你説得對,基督徒絕對崇拜天主!哈利路亞!
這麼看來,你不是完全的無神論者,你衹是不服氣不甘心不認同高智商的人類要去崇拜祂的權力罷了。這樣說來,我們可能還有交流的空間,可以有神論者(非輪迴信仰者)還有交集。
回覆 28# 龍井樹
我明白你誰大誰正確的意思,而且心中极不服氣地質問天主:“你憑什麼?”
無獨有偶,我問天主的第一個問題是:“你為什麼做我出來?當我玩具嗎?為什麼把我丟在這個不能自拔無助無力的地方,讓我自生自滅?你說救我,但前題是不讓我驕傲自大貪錢叫雞講人閒話嗌交打交……,這不可能辦得到的事情,你偏要我做,你這不是恃強淩弱嗎?不是耍我是什麼?我情願你從未做我,或一秒鐘將我毀滅掉!”
一个罪恶的天堂,不上也罷!何况【冇】
leefeng 發表於 2019/6/12 07:46

閣下是無神論者?你有睇過聖經?
由此可見個個基督教徒(新教舊教)都是逃犯身有屎,否則使乜驚吖?
leefeng 發表於 2019/6/12 07:54

喺香港生死存亡嘅關頭,你仲攞呢啲嘢嚟貪口爽,我真係難過到爭啲飆眼淚,真係無言!
逃出魔幻紀先生:記得閣下曾說過「天主」對你說如何如何。這種情況,以前已有人經歷過。加拿大巴士殺人案案 ...
旁觀者 發表於 2019/6/13 01:28

旁觀兄你好,我唔記得係咪同你講過,有神論者同無神論者係冇交集,好似同龍井樹先生仲有啲共集有討論嘅空間,我覺得無神論者對有神論者嘅論述係冇理解嘅能力嘅(即係話知道對方講緊乜),所以好難傾到偈,如果我睇錯咗,請你原諒。我嘗試儘量答下你:
討論問題時,應該理性邏輯同埋系統噉去思考同溝通,如果用視覺做比喻,我哋應該用全視角去瞭解我哋周圍嘅景象,而唔係捐個頭入樹窿嗰度就當睇晒成個森林。你提到我嘅文章,我係講緊我思想轉變嘅全過程,聽到神講嘢係其中好少嘅一個部分,你執住呢樣嘢嚟講神經病,證明你未曾明白瞭解成件事情,如果你掌握到成個問題,你就應該提出一啲問題去挑戰我邏輯上邊嘅錯謬,或者試圖去進一步瞭解事情嘅細節,例如問你今日嘅我打倒昨日嘅我,你究竟諗通咗一啲乜嘢問題……之類。但你唔係,你淨係用咗兩個美國嘅案例說明收到神嘅話語就係神經病,用噉嘅邏輯,就即係話林鄭月娥同郭台銘話收到神嘅指示去參選就係神經病,李嘉誠喺屋企整個禪坐室、黃志平同埋D政府高官同埋新界鄉紳每年去車公廟求籤,係想努力整到自己神經病,按照噉嘅邏輯,因為林過雲案件而可以推論到全世界嘅的士司機都係雨夜屠夫,全香港老公姓林嘅女人都係特首,保安局局長李家超應該著住葉劉淑儀條豹紋褲……,咁樣仲點討論得落去呢?
我曾經講過,我最尊重嗰啲收唔到任何啟示而去堅信耶穌嘅人,我比起佢哋真係自慚形穢,這一點你應該更加難以明白。我打到昨日嘅我嘅過程中,絕大部份唔係靠啟示,係靠邏輯嘅思考(雖然你唔認同但係我認為呢度係有聖神嘅帶領),例如我諗極都唔明,喺佛教、道教、同埋各種問米啊、甚至心理學醫生布萊恩魏斯嘅前世今生催眠見證啊,美國挍交鬼牧師凱西嘅輪迴見證,等等,大量嘅六道輪迴見證導人向善理論之類,又點樣解釋呢?直至我睇左《魔鬼目擊者-破解輪迴之說》,一切問題即刻合理解通曬。
所以討論問題嘅時候應該先將問題慢慢諗清楚,再互相慢慢理性討論,噉呢個討論先至有價值。否則,如果見到劉德華或者其他姓劉嘅或者叫做阿華嘅人,就即刻請小鳳姐出場,噉小鳳姐唔瞓覺都唱唔掂啦。係咪?
呢個獨裁者就係要人對佢當神咁拜

人要說 Heil Hitler
不是說 Heil Germany, Heil Third Reign ...
beebeechan 發表於 2019/6/15 01:31

呢樣嘢無可置疑,聖經都有講,羅馬帝國皇帝凱撒就話佢自己係萬神之上嘅神,有異議者殺無赦,所以本來想放生耶穌嘅黑落德王,一聽到猶太人話佢唔判耶穌死刑就係反凱撒,即刻淆底判耶穌死刑。
高級模式 | 發新話題
換一個