返回列表 回覆 發帖

[發問] 華人社會的實用宗教觀與三位一體

正因為內文缺乏所謂的「不可思議嘅證據」,所以我才「同情的理解」地為你補上。你不領情的話大可以自己補 ...
龍井樹 發表於 2019/6/17 16:18

呢啲係咪叫『狗尾續屌』?
正因為內文缺乏所謂的「不可思議嘅證據」,所以我才「同情的理解」地為你補上。你不領情的話大可以自己補上去
龍井樹 發表於 2019/6/17 16:18

人地既原句係咁寫, 你又唔好斬咗人一半。

因為連神學家以外嘅家家,都搵到大量不可思議同可思議嘅證據,去證明到不可思議嘅聖經故事嘅真實性同不可以現代科學解釋性,噉先至好玩,

我舉個可思議既証據:
中東地出土過幾款極古代既泥板:
吉爾侰美什史詩, 以伯納泥板, 拉哈西斯史詩。。。
不約而同都記下了曾經有一個大洪水。
古時刻塊泥板你估好似依家楂支筆寫字咁簡單㗎咩?
唔係一件大事, 值得記既事都唔會寫在呢泥板, 石塊上哩,
唔通你去廁所屙尿射歪咗落地都刻塊泥板咩!

不可思議既地方就係地質上又没有一個大洪水留下來的沉積層。
好比, 成山都係你「龍井樹到此一遊」的塗鴉, 但又搵唔到你留低過既腳毛

所以, 大洪水, 是真, 是假。。。。。留番你自己定勒
[quote]正因為內文缺乏所謂的「不可思議嘅證據」,所以我才「同情的理解」地為你補上。你不領情的話大可以自己補 ...

呢啲木頭只係D人搵到表面證供可能吻合但未經科學鑒證證實嘅嘢,我想舉嘅例子唔包括呢樣嘢。信則恆信唔信則恒不信,你如果有追求事實真相嘅好奇心,就會從上述家家家嘅任何一家方向,去研究並邏輯思考,譬如話,點解紅酒會變咗人血?點解面餅會變咗人嘅心臟?點解人血同心藏嘅血型都係同屬一人係AB血型?點解……
關於弗洛伊德嘅事,我承認係我大意,我唔應該諗住聚焦喺宗教討論而排除心理學嘅論述,我係喺以前粗淺噉學習佛教理論嘅時候,聽過睇過好多佛教專家用自我本我超我嚟講述佛教嘅複雜理論,同埋借用呢啲名詞去做一啲修煉方法。早知咁樣事與願違反而令你聚唔到焦,我應該噉樣講:根據佛教利用弗洛伊德心理學本我自我超我,作為佛教唯識學嘅阿賴耶識嘅不善種子或善種子,心靈自覺,轉識成智,嘅對比互助學習修煉方法,變化身(二乘凡夫所見身、應身),受用身(菩薩所見身、報身),自性身(佛所見身、法身)理論亦廣黃為中國大眾所深刻瞭解並接受……
哈哈哈!我自己都唔知自己講緊乜,你話自我本我超我一般人都不甚了了,噉呢啲古靈精怪艱澀難懂嘅名詞,大眾又怎可能清晰瞭解呢?但係大眾仲係對佛教趨之若鶩,過年過節去上頭炷香,個個心口掛個佛菩薩喎。
不過點講都係我唔啱,咁矛盾咁難明咁複雜嘅嘢,我表達唔清楚唔好意思啊!
回覆 42# beebeechan

我也有「不可思議嘅證據」證明西遊記真實。西遊記曾講述和尚吃齋菜,一天分有白晝黑夜。我本人和眾多基督徒都可以作證,這世上確是一天分有白晝黑夜,和尚亦普遍如西遊記所言是吃齋菜。
我也有「不可思議嘅證據」證明西遊記真實。西遊記曾講述和尚吃齋菜,
龍井樹 發表於 2019/6/18 08:49

不可思議既就係你只知西遊記會是真實的是和尚食齋........咁膚淺!
一啲都唔考古,

等老師又教教你:
在敦煌甘肅洞窟便有六幅玄奘取經圖
俾住兩幅你睇睇:

畫中唔見有『猴王』為玄奘牽馬嗎?
敦煌壁畫比吳承恩成書都要早
說明西遊記是依據西域的一個傳說而寫成。

為何西域有此傳說? 係咪真有其事?

你自己去考考古哩。

老師教人要收費㗎!
和尚亦普遍如西遊記所言是吃齋菜

西域和尚先至係唔食齋

你真係..............連和尚都見得少過人
井底和尚!

一天分有白晝黑夜

你係咪未聽過一天有24小時白天, 
也有一天24小時都是黑夜
回覆 21# 逃出魔幻紀

如果佛現在煉我,(罰)我,  包括將我個畢業佛果, 突然送鬼咗俾你.

然後我對佛說:"你煉我罰我,仍可以,  但係你係支持修行的佛哇, 為什麼將我的沙紙俾
了個 x徒, yeah徒, zeal徒(燒異端個燒), 人地都逃魔幻喇,
你條佛想我修行不執著這畢業沙紙佛果果位, 但修行是為咗佛果, 你仲將我的突然俾了佢?".

然後佛對我說:"為咗你要繼續修行, 所以俾了佢.
啊逃魔幻又不是我的學生, 佢係別派的, 所以無所謂".

不偏心到偏心, 偏心到不偏心,

[因為耶徒忽然得到的嘢(真係就係忽得),其實係遠在某處近在某處的另一個人甩咗俾佢,不是神賜].

唯一辦法, 就係要請你, 逃出魔幻紀, 自發地還張佛畢業沙紙俾我, 咁你就是真的超過佛喇... 因為佛不俾我,  但你俾我.

基於(gay菸)你係耶徒, 又鬧佛, 佛果對你係無用, 你可說"還返這張佛嘅畢業沙紙你".
然後我笑"佛呀, 連逃出魔幻紀也還返張佛畢業沙紙我, 等你佛仲..."

但就算你, 逃出魔幻紀, 這樣回答, 我仍不信,  我仍知任何人都會暗中想:
'有更多的畢業沙紙, 就多樣嘢撈, 係佢自己學後在最後關頭甩嘅, 我現在拿這沙紙的話, 就可以直接用埋佛法, 不需要煉, 仍可奪回之前失的佛嘢, 佢自己甩咗從頭煉過, 佢戇居,哈'.

斷末魔對瀕臨死亡嘅人就應似係咁.

要我以閪遊比喻這個俾沙紙咁嘅事, 我可:

閪遊最後幾個人拿完經後, 被撻回去之前救回的祭品兩男女孩的地,甩咗咁.
再次遇隻龜, 然後隻龜(龜公)帶佢地回唐,  又似 李小龍最後關頭找到 '生是一個等待死亡的歷程' 的纸. 上面幾句沙紙比喻亦可小型超渡李小龍.

係發生成咁, 我又比喻到,  要我找宗教故事比喻都可以, 但無端端又係耶徒鬧其他故事.

這時候,任何時候, 我可以運用任何嘢, 包括閪遊去比喻,  不過係十幾年前世界的人起初有某些嘢時, 好多組呀, 好多人呀, 都突然唔知點解, 略過真髓, 略過污點, 略過弱點, 為擴大業務, 一味這個什麼新版, 這個牌, 只是用, 只是利用, 世界的教都係咁喇. 能像我能運用任何嘢去比喻,  不計我, 這世界可能只得幾個. 唔知在這裡寫嘢的某些, 是不是其中之一喇,     啊逃出魔幻點逃仍然沒見到, 所以踩住之前的教的背上. 算係假引力,

亦看出我上面句子亦有運用近期附近幾個threads的元素:

-(gay菸,燒異端個燒)-------發明火藥

-(真係就係忽得)---------發明製毒

-(x徒, yeah徒, zeal徒)-------------- xyz座標,  你說方向.死人十字.

-(佛(罰)同音)--------- 世事,刑罰犯問題

-(閪遊祭品兩男女孩的)-----------雙胞threads, 你在兩個threads發兩個相同帖子,
有投機成份, 別人回答你, 答這不答那, schism, 要回答兩個帖子才齊 ,否則變成畫鬼腳, 不如 all threads all categories 發相同帖, 即變成傳銷.  然後, 抽水真係像名字抽刀斷 bisect 二 threads, 斬半咁, 好似斷末魔,斬半呀.

-(龜公帶佢地)-----------做什麼後歸功誰神, 做什麼後龜公誰神, 好似有Impostor syndrome咁樣.    我也不用你逃出魔幻紀的列車,你的列車運吉, 又空又吉, 甚至因我不是悟空悟吉那派, 我是八戒學生.  一日到黑宰死死死...oh...

道行騎呢的,不要過度投入這文 ,只看.  因為好似有點寫到: 落空,走火入魔,性瘁死嘅現場壓迫感嘅嘢.
回覆 48# Guest from 60.246.53.x
請問你係玩緊定係認真講緊道理?因為你話不要過分投入這文聽咁話。不過寫咁多嘢嚟玩都幾嘥心機。如果你係認真嘅,我真係好努力都睇唔明你嘅意思,係咪因為佛教道理太深奧難明呢?
回覆  Guest from 60.246.53.x

我真係好努力都睇唔明你嘅意思,係咪因為佛教道理太深奧難明呢?
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/19 22:59

可能上周送中事件,港人精神都拉緊了
所以說起話來,行為都「短短」地。
(連人地話叫耶穌出嚟見我都話要入稟法院)
就嚟屙尿射唔正都要俾人告
高級模式 | 發新話題
換一個