返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 主說: 當寬恕和孝敬父母

習sir上場後,言論空間只會愈來愈小,不會存在空間大咗呢回事。
據身在祖國的本網網友報告,翻牆已 ...
抽刀斷水 發表於 2019/6/23 21:17

空間愈來愈小
    而點解宜家內地又可以上到離教者之家?

我好似曾經在廣州上過
(唔係記得咁清楚)
我唔同你,我仲成日上大陸架
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/23 15:45

咁要捉呢類人,
更加唔需要逃犯條例
你自動送中
空間愈來愈小
    而點解宜家內地又可以上到離教者之家?

我好似曾經在廣州上過
(唔係記得咁清楚) ...
beebeechan 發表於 2019/6/24 00:00

你依家試下再講。
我就呢個「真人真事」有兩個問題
你強調這查手機一事,係發生在新薑,
大家都知新薑東藏搞緊乜政治行動, ...
beebeechan 發表於 2019/6/23 23:45

真係俾你吹漲,你好似中文都睇唔明噉,邏輯仲好奇怪添。
1)我個漢人樣嘅漢人朋友飲茶嘅時候繼續講:“噉樣搞法,當地嘅漢人都好有意見。”
2)如果你唔係邏輯混亂,我就開始明白多啲你諗緊乜嘢:你係想槍斃曬香港D資本家地主富農,所有大企業由保皇黨掌管,內設黨組織(或者由你做書記),香港從此變成同廣州上海武漢毫無分別嘅城市。我估到你又想駁啲乜, 如果你想我答你, 你必須讀歷史而唔係喺google維基度搵的係人都可以編寫嘅快餐材料。
3)我好想知道你喺“沒完沒了”入邊得到嘅快感,係點樣嘅?呢樣嘢對我係一個謎。
真係俾你吹漲,你好似中文都睇唔明噉,邏輯仲好奇怪添
1)我個漢人樣嘅漢人朋友飲茶嘅時候繼續講:“噉樣搞法,當地嘅漢人都好有意見。”
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/24 16:32

唔係我中文同邏輯有問題,
係你既記性有問題。

漢人朋友飲茶嘅時候繼續講:“噉樣搞法,當地嘅漢人都好有意見。

呢句話,在你上邊#70, #75 從未提及過。
在#80 經我質疑下,你才作出的修補。

你個飲茶新彊朋友講咗乜,不如你一次過講哂出嚟。
唔好事後又後加: 佢「繼續講........」
2)如果你唔係邏輯混亂,我就開始明白多啲你諗緊乜嘢:你係想槍斃曬香港D資本家地主富農,所有大企業由保皇黨掌管,內設黨組織(或者由你做書記),香港從此變成同廣州上海武漢毫無分別嘅城市。我估到你又想駁啲乜, 如果你想我答你, 你必須讀歷史而唔係喺google維基度搵的係人都可以編寫嘅快餐材料。

呢啲係你既幻想嚟,唔係 「(beebeechan)想。。。」
你必須讀歷史而唔係喺google維基度搵的係人都可以編寫嘅快餐材料。
...

我既分析,全部基於是你所提供的資料。

點樣維基google ,都冇「身薑漢族飲茶朋友」
    對有爭議大既話題,
能睇在言論自由下,「係人都可以編寫嘅快餐材料」
總好過只係睇「一種材料」。

你說的話是有對的地方,
但不等如「係人都可以編寫嘅快餐材料」(其實係與你意見不同既材料)就是全錯,一無是處既
真係俾你吹漲,你好似中文都睇唔明噉,邏輯仲好奇怪添。
3)我好想知道你喺“沒完沒了”入邊得到嘅快感,係點樣嘅?呢樣嘢對我係一個謎。

你吹漲我既地方,係你不是就我的提問質疑反辯來回應,
只是話我:
「中文都睇唔明」;「邏輯仲好奇怪」;「邏輯混亂」;「“沒完沒了”」....
這些對弄清楚事一點也没有幫助的話。
唔係我中文同邏輯有問題,
係你既記性有問題。

呢句話,在你上邊#70, #75 從未提及過。
在#80 經 ...
beebeechan 發表於 2019/6/24 21:13

#75: ……問來自身薑嘅漢人朋友,係咪土著周街畀人查電話查到就大鑊?佢話“我都成日俾人查啦,我喺外省翻過牆嘅電話喺嗰度唔用得架,查到好大鑊架”噉話。……
係講緊佢話:“我都成日俾人查……
根據我嘅經驗, 我哋遇到嘅每件事、每個人, 都係天主嘅特別安排, 你打爛沙盤吹到BB聲, 你可能係天主派嚟扮演中醫角色, 催穀曬我啲熱毒暗瘡燥底出嚟, 等我知道自己有乜嘢病再对症下藥醫治。呢幾日我同你傾偈,犯咗好多論斷、驕傲、不愛人如己、惡屌、有些少憤怒……等等罪, 好在一直有嬲過你, 如果唔係就犯左嬲兄弟等於殺人罪嗰條, 諗返轉頭好不安好慚愧, 有排向耶穌懺悔, 亦請你原諒我, 得閒多D互相探討下天主嘅道理吖。
呢幾日我同你傾偈,犯咗好多論斷、驕傲、不愛人如己、惡屌、有些少憤怒……等等罪
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/24 21:53

討論期間,沉不住氣,
好普遍唶
討論期間,沉不住氣,
好普遍唶
beebeechan 發表於 2019/6/24 22:02

以前憎任權做特首嗰陣成日犯呢樣嘢,睇得出佢而家都好努力,但係都好唔滿意自己,唉……!呢樣嘢有排搞,忽然間覺得你係我嘅天使。
以前憎任權做特首嗰陣成日犯呢樣嘢,睇得出佢而家都好努力,但係都好唔滿意自己,唉……!呢樣嘢有排搞, ...
逃出魔幻紀 2019/6/24 22:44 提交

耶穌既門徒都會好火爆,
傳教時啲村民唔 buy 佢地,
就話要天火一把火燒哂條村,
伯多祿仲掹刀劈友。
後期就煉到馴哂
任打,任拉,任釘
呢幾日我同你傾偈,犯咗好多論斷、驕傲、不愛人如己、惡屌、有些少憤怒……等等罪
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/24 21:53

討論期間,沉不住氣,
好普遍唶

「旁觀者」我都要頂,
無理由頂你唔住既
  對有爭議大既話題,
能睇在言論自由下,「係人都可以編寫嘅快餐材料」
總好過只係睇「一種材料」。

查實都幾諷刺,
內地人想睇「係人都可以編寫嘅快餐材料」,但無得睇,只係睇到一種材料

香港地既人,尤其係呢一個禮拜既人,
明明有「係人都可以編寫嘅快餐材料」可以任睇
佢地,又係只睇一種材料
(其實,又係無好好珍惜僅有的.......言論自由)
回覆 96# beebeechan

哈!諗住講自己犯咗“惡表”,點知寫咗“惡屌“,連粗口都講埋……撞邪噉!
回覆  beebeechan

哈!諗住講自己犯咗“惡表”,點知寫咗“惡屌“,連粗口都講埋……撞邪噉! ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/25 07:54

個網站呢幾日都係撞咗邪哩

一日流量成1000000?
個網站呢幾日都係撞咗邪哩

一日流量成1000000?
beebeechan 發表於 2019/6/25 09:52

對於超自然現象,唔鍾意就話係撞邪,鍾意就話係神蹟,呢類人就係神神化化人。

非神神化化人,就會理解為:系統出現問題?國家級駭客攻擊?宗教仇視網絡打手企圖癱瘓網站,之類。
系統出現問題?國家級駭客攻擊?宗教仇視網絡打手企圖癱瘓網站
抽刀斷水 發表於 2019/6/25 20:51

日常語中的撞邪,不一定指神神怪怪,
泛指有異日常狀態而已,
所以,「系統出現問題?國家級駭客攻擊?宗教仇視網絡打手企圖癱瘓網站」都屬「撞邪」的範疇
高級模式 | 發新話題
換一個