返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 主說: 當寬恕和孝敬父母

妖酋曾怒批梵蒂岡18宗罪
旁觀者 發表於 2019/6/21 00:17

https://kknews.cc/world/qey56g.html
原本只係15條 ,去到你到就加碼。。。。?
三條係利息?
忠告:借錢梗要還, 咪俾錢中介
呢到都要加呢種忠告:
轉載梗要查, 咪俾人呃哂
咁2047年一到, 又根本唔使逃犯條例, 
送中無得反。
今日點撐, 最多俾你玩多28年。

咁204 ...
beebeechan 發表於 2019/6/20 23:36

你噉諗都冇錯,不過螻蟻尚且偷生之類嘅人性就係噉,好多人生癌都繼續醫,捱得幾耐得幾耐兼希望有奇跡出現,事實上世事難料奇跡常在,羅家英生癌都存活咁耐好精神啦。我隨時可以移民,但係鍾意呢度就好似唔捨得自己個身體一樣,我好多謝嗰兩百萬零一人,畀我可以喺呢度留耐啲,我希望可以喺度終老。
閣下能否告訴我,「今次送中條例亦都係撒旦教徒背後操縱」,那些「撒旦教徒」是誰﹖
    由此又引出理 ...
旁觀者 發表於 2019/6/21 00:17

我咪講左撒旦教徒係馬克思囉,如果你唔明你認真再諗下就會明架啦,我唔想同你喺度畫公仔畫出腸,我都唔想坐洗頭艇或者第日比人引渡。你都想喺度自由吹水吹得耐啲嘅係咪?至於你講強姦雞姦嗰啲轉移焦點嘅話題我曾經搭過好多,唔想再重複喇。
我都唔想坐洗頭艇或者第日比人引渡。
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/21 12:23

呢個星期, 睇班憤青既暴行, 泛民的咀臉。。。。
真係比送中更可怕囉
其實高呼賀珊娜賀珊娜, 又係咪同要釘死耶穌, 係同一班百姓呢?

耶穌背負十字架時, 路加福音中有此 ...
beebeechan 發表於 2019/6/20 23:52

我哋唔喺現場,認唔到啲人樣,所以衹能用邏輯分析,我估計係噉樣嘅:

人群之中有耶穌嘅信徒,亦有只係渴望默西亞打救嘅普通人(呢種人應該係除咗既得利益嘅法利塞人之外嘅幾乎全部猶太人,所以佢哋高呼“快來拯救我們”(賀珊娜)),高呼賀珊娜嘅人包括咗以上兩種。城外高呼嗰個moment 嘅社會情況,有D似大部份人投票比保皇黨希望社會穩定大家有飯食兼打殘美英帝國及其走狗噉樣。

入城之後的復國主義者睇見唔對路,覺得耶穌係掃把星,所以就附和法利塞人話要釘死佢以免惹禍上身,可能仲有得畀耶穌呃咗要大報復嘅心理。呢個moment 釘死派已佔多數。耶穌被捕之後好多信徒都走咗佬,但係走佬可能只係因為怕死,並唔一定代表背叛,呢班少數派極有可能就係捶胸痛哭嗰班。

如果情況唔係噉樣,就好難解釋萬人空巷迎接耶穌入城,之後又有壓倒性多數比例嘅人群向總督施壓釘死耶穌呢兩個moment 之間嘅大矛盾。唔通千千萬萬嘅耶穌門徒住喺城外,千千萬萬反耶穌嘅百姓住喺城內?而且根據聖經,反耶穌嘅基本上係既得利益者法利塞人。

[quote]“呢個星期, 睇班憤青既暴行, 泛民的咀臉。。。。
真係比送中更可怕囉 ...”

各人有各人睇法啦,後生仔社會經驗少,血氣方剛感性思維多D,好正常,我自己都後生過,好理解佢哋。
我唔贊成暴力,但係一個銀有兩面,如果12號淨係好多斯文人圍住立法會,警察一喝一放催淚彈就就開左條路,噉12號咪即刻開會通過咗囉。
D後生仔好可憐,我哋呢啲老嘢喺搵到食嘅年代上左岸,而家為左自己個飯碗票投保皇黨以求社會和諧安居樂業。但係而家啲後生仔要喺社會上向上爬仲難過中六合彩,佢哋乜都冇,連希望都冇,就剩返喺高登連登呢啲地方自由吹水發洩二次創作閙下689777,這種僅餘嘅自由基夫就係佢哋人生嘅全部,呢20年嚟睇住這種自由小啲小啲再少啲,今次睇怕都滅頂啦,你諗下,佢哋做人仲有乜嘢意思?佢哋係咪嘈得有啲道理?
呢20年嚟睇住這種自由小啲小啲再少啲

逃出魔幻紀 發表於 2019/6/21 15:56

講真, 又真係唔覺喎
20年來, 亂翕亂港既人愈嚟愈勁就真, 
啲人鐘意翕乜就乜, 
(好似呢個壇上既人咁。。。。好自由喎)
但係而家啲後生仔要喺社會上向上爬仲難過中六合彩,佢哋乜都冇,連希望都冇,

係咪呢個先係主角嚟呢?
依家出埸勒
各人有各人睇法啦,後生仔社會經驗少,血氣方剛感性思維多D,好正常,。

就係咁先至好煽
但係一個銀有兩面

依家班在警總, 入境處大樓既憤青, 
只係準擲銀時開公, 唔要字。
只睇一面
呢個moment 釘死派已佔多數。

逃出魔幻紀 發表於 2019/6/21 13:42

猶如依家反送中咁?
唔通千千萬萬嘅耶穌門徒住喺城外,千千萬萬反耶穌嘅百姓住喺城內?

逃出魔幻紀 發表於 2019/6/21 13:42

都有理據㗎。
古代城市人口分佈不同今日的都會。
古代城市, 是窮人住在城周邊, 麻瘋病者更要住到武雷公咁遠
社會上的上層人仕, 經師, 祭司就住城內中心, 愈近大殿, 總督府, 皇宮就愈有體面。
呢班人係在羅馬統治下的既得利益者。
當然反對默西亞, 司祭又反對耶穌稱天主子, 拉走佢既客。

猶如送中, 反送中, 一時呢邊把聲大聲咗啲咁囉
耶穌死後,
有人拎出家族的一個新墓
有人唔怕, 向比拉多要攞番耶穌條屍
有人帶沒藥及沉香調和的香料,約有一百斤來殮葬耶穌
說明耶穌都有上層社會既支持者既, 只係唔夠人多勢兇, 無圍堵癱瘓總督府
講真, 又真係唔覺喎
20年來, 亂翕亂港既人愈嚟愈勁就真, 
啲人鐘意翕乜就乜, 
(好似呢個壇上 ...
beebeechan 發表於 2019/6/21 17:34

你冇嘢吖嘛?睇嚟你都好鍾意閱讀個喎,點解冇留意呢20年嚟一張張噉全部轉曬去一邊,剩返一張係第二邊,重俾689胸佢啲廣告商添,仲有以前書店嗰啲五花八門嘅政治書而家都剩返幾本冇嚟文味嘅嘢,林榮基都著咗出去臺灣,仲有啲大政治議題嘅研討會、唔啱阿爺口味嘅演唱會等等都冇人夠膽租場畀佢哋,你有政治立場唔緊要,個個都有嘅啦唔係左就右,但係你觀察唔倒呢啲嘢我就覺得比較奇怪。
都係唔好講政治話題喇,對立嘅政治立場比對立嘅宗教立場更加難溝通,而且而家冇咗免於恐懼嘅自由,我唔想講太多。
我睇咗林鄭的乜乜十字架嗰篇文章,我同作者嘅立場大纜都扯唔埋,講唔到。
有一樣輕程啲嘅政治話題,如果你知道可以賜教一下:我用咗多年時間,費盡九牛二虎之力,問咗好多人,可唔可以明白左派同liberal 係乜嘢人,佢哋個心諗啲乜嘢。佢哋係我喺呢個地球上唯一唔明白嘅兩類人。
我同作者嘅立場大纜都扯唔埋,講唔到。
.
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/21 23:08

唔需要扯埋既,
各抒己見
唔啱阿爺口味嘅演唱會等等都冇人夠膽租場畀佢哋

逃出魔幻紀 發表於 2019/6/21 23:08

有邊個藝人租唔到埸地, 係因為『唔啱阿爺口味』既呢?
具體啲得唔得?
依家中有28年一個兩制,逃犯條例又『暫你老母』了。
(一國一制時你都『終老』咗哩。。唔驚喎) 
如果上邊係因說咗反話而郁你。。。。
真係有排都未輪到你。

上邊既制度係未完善, 
不過亦唔好太妖魔化

好似版上有啲人為了揚佛而踩基
有邊個藝人租唔到埸地, 係因為『唔啱阿爺口味』既呢?
具體啲得唔得?
依家中有28年一個兩制,逃犯條 ...
beebeechan 發表於 2019/6/21 23:45

你成好似有好多資料來同人哋討論,但係好似對社會狀況唔係好瞭解噉嘅。你啲資料係咪因應話題喺維基度臨時搵返嚟架?同你嘅資訊量好矛盾喎。
關於政治話題,點解扯唔埋而唔係討論嘅問題,建議你睇《動物農莊》。民主嘅美國同共產中國各抒己見又有乜嘢後果呢?就係睇下對方有乜虛位趙佢囉,最後睇下邊個食咗對方囉,唔通傾到佢合意嘅共識出嚟咩?!
高級模式 | 發新話題
換一個