返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 主說: 當寬恕和孝敬父母

談起言論自由,之前本網畀祖國封鎖,我以為是容許太多談keyword的言論。作為網站admin,我需要考慮的是,面 ...
抽刀斷水 發表於 2019/6/22 23:23

咁查實係現在祖國鎖少咗, 空間大咗丫,
定係你跪低咗?
仰或堅持自己的信念,捍衛言論自由

捍衛言論自由, 也不等如無法又無天, 無規無矩既..
這點, 你是應該認同罷

看:

網主註:因樓主在基督宗教區也有相同貼文,相關討論請移步至該區。

網主你封鎖咗我篇文章《人生列車的方向與燃料》,我心有不服,但係又唔知點樣上訴,所以喺呢度向你表達我嘅 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/17 15:29

本人裁定樓主文章《人生列車的方向與燃料》按版規總則第F5條應移往適當版區(即基督宗教區),因該區亦發現 ...
抽刀斷水 發表於 2019/6/17 19:58
你在執法, 捍衛版規
但人地就話你濫用權力, 打壓自由發表喎
呢個, 有待你具體地, 用書中既內容對比下香港呢21年發生嘅每件事幹, 同大家講下『盞鬼』「有趣」既地方係 ...
beebeechan 發表於 2019/6/22 23:26

呢個亦都係事實,係我心入邊對你嘅睇法(希望唔屬於論斷):我哋每個人接收知識都係選擇性嘅,大家睇同一張報紙同一篇文章,A君睇到佢有興趣嘅abc內容而忽視def,B君就相反,佢嘅興趣係def,所以佢直接無視abc,呢種原理可以解釋到點解你同埋同你證件相同嘅人,對好多人認為香港這20年來各種自由縮下縮下就嚟渣都冇得剩嘅現像毫無感覺視而不見,就等於我睇報紙嘅時候,對於今年蛇齋餅粽嘅質量遜於去年,中學生去井岡山參拜革命先烈嘅報導完全唔會睇入眼記入腦。不過唔睇唔等於我唔知,因爲我同拿破崙係各種場合相處過好多時間,佢趷起條尾我就知佢想點,。譬如講: 嗰篇乜乜林鄭的十字架,同埋近來喺網上流行嘅《港兒,你媽到底欠了你什麼?8問香港》,都帶住非常詭異嘅統戰氣氛,大陸人執筆嘅痕跡非常明顯,分分鐘係收工男嗰班人掟出嚟嘅。
談起言論自由,之前本網畀祖國封鎖,我以為是容許太多談keyword的言論。作為網站admin,我需要考慮的是,面 ...

認同!雖然前景好悲觀。
分分鐘係收工男嗰班人掟出嚟嘅。
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/23 00:14

那論壇上, youtube 瘋傳的反送中, 警察柒樣, 為年青人心痛, 好同情.....又有無收工男代筆,掟出嚟呢?

五毛黨, 網絡宣傳.....係今日鬥爭必備, 必爭之地

所以, 我睇網, 係更加要小心, 用多啲智慧, 唔好隨便俾人亂點

例如:
真正的基督徒林鄭與她的十字架
同埋近來喺網上流行嘅《港兒,你媽到底欠了你什麼?8問香港》,都帶住非常詭異嘅統戰氣氛,大陸人執筆嘅痕跡非常明顯,分分鐘係收工男嗰班人掟出嚟嘅。

咁又唔好因為係大陸人執筆就唔啱聽,
呢啲都係由大陸人既角度嚟睇香港

你覺得佢講既唔啱,
你仲有僅餘既言論自由, 寫番篇《8答老媽》㗎喎
呢個亦都係事實,係我心入邊對你嘅睇法(希望唔屬於論斷):我哋每個人接收知識都係選擇性嘅,大家睇同一 ...

呢個亦都係事實,係我心入邊對你嘅睇法(希望唔屬於論斷):我哋每個人接收知識都係選擇性嘅,大家睇同一張報紙同一篇文章,A君睇到佢有興趣嘅abc內容而忽視def,B君就相反,佢嘅興趣係def,所以佢直接無視abc,呢種原理可以解釋到點解你同埋同你證件相同嘅人,對好多人認為香港這20年來各種自由縮下縮下就嚟渣都冇得剩嘅現像毫無感覺視而不見,

所以我先至請你講清楚, 你睇到乜野.....
唔好淨係叫我去睇乜書物書, 睇咗就明....呢啲話係無用既

因為你睇到既, 你放到焦點既野,
唔一定係同我既焦點一樣.
譬如講: 嗰篇乜乜林鄭的十字架,同埋近來喺網上流行嘅《港兒,你媽到底欠了你什麼?8問香港》,都帶住非常詭異嘅統戰氣氛,大陸人執筆嘅痕跡非常明顯,分分鐘係收工男嗰班人掟出嚟嘅。
...

講開又講,
林鄭的十字架係大陸人執筆,
大陸人好少會引到咁多經文出嚟㗎喎
呢啲唔係大陸收人工男既風格嚟
所以我先至請你講清楚, 你睇到乜野.....
唔好淨係叫我去睇乜書物書, 睇咗就明....呢啲話係無用既

因為你 ...
beebeechan 發表於 2019/6/23 01:07

我覺得討論問題,清楚講明咗自己嘅立場同理據就得喇,如果你唔同意對方嘅觀點而要求逐點詳細講清楚,唔係唔得,係要花相當相當多嘅時間同精力,每個班都要寫一篇論文咁長先解釋得清楚(甚至未必足夠),邊有咁多時間呢?你如果參加研討會,各嘉賓發表主題演講之後,通常係預返十零分鐘畀聽眾發問,國務院發言人答記者問題都係一句起兩句止以表明國家立場。研討會嘅主要功能係集思廣益啟發思考,而唔係為咗將各方意見來於一尊統一都冇雜音。

我推薦你睇乜睇物,係因為你逐點質疑我嘅立場要我詳細解釋,我就將我立場嘅理論基礎話畀你知,譬如我對香港局勢及前途嘅睇法來自對中國現代史嘅深入關注以及《動物農莊》、《血酬定律-中國歷史中的生存遊戲》同埋《潛規則-中國歷史上的進退遊戲》等書(當然唔止呢幾本),亦都來自我幾十年嘅親身經歷(我曾經喺大陸坐過監、乞過食)。你可能對中國現代史瞭解唔深,噉就更加難令你明白我講緊乜,所以,你如果想瞭解清楚我嘅立場,我覺得我已經提供咗足夠嘅資料。

相反,雖然我好多謝你俾我知道香港有啲人係噉樣睇法, 但係你嘅觀點何以形成怎樣認識我真係唔係好清楚,你亦都可以向我介紹一啲你認為超正嘅理論書或者文章,等我知道你點解噉諗,譬如話共產黨宣言、毛澤東選集或者大大嘅思想等,不過希望唔係《八問》嗰類,因為嗰啲係完全錯誤嘅嘢。

除咗時間上不可行,我唔想詳細答你嘅原因係:如果想逐點逐點詳細解釋清楚,必須要寫大量嘅敏感詞,例如地名(西廠啊身薑啊)、事件、人物、歷史文件等等,俾人開咗快佬我咪周身蟻?以你嘅立場你講得越多阿爺越高興,我唔同你,我仲成日上大陸架。

講開又講,我最近,同一個身薑朋友(漢族)飲茶,佢話我聽喺薑成日行行下街俾差人查電話,攞嚿嘢出嚟dud下你個電話,睇下有冇上過境外網站,如果有嘅話哩……水洗都唔清。鞋……,呢樣嘢第日如果喺香港發生我覺得一啲都唔奇怪,我真係好悲觀,好攰,唔好再逐條追問我喇,我滿足你唔到,唔好意思!鍾意就思考研究下,唔鍾意就得個知字算啦!
除咗時間上不可行,我唔想詳細答你嘅原因係:如果想逐點逐點詳細解釋清楚,必須要寫大量嘅敏感詞,例如地名(西廠啊身薑啊)、事件、人物、歷史文件等等,俾人開咗快佬我咪周身蟻?以你嘅立場你講得越多阿爺越高興,我唔同你,我仲成日上大陸架。

講開又講,我最近,同一個身薑朋友(漢族)飲茶,佢話我聽喺薑成日行行下街俾差人查電話,攞嚿嘢出嚟dud下你個電話,睇下有冇上過境外網站,如果有嘅話哩……水洗都唔清。鞋……,
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/23 15:45

係我哋身邊,周時都充斥唔少這類資訊

我聽朋友講。。。。(朋友又可能聽人講)。。。。。
繪形繪聲。。。。疑真疑假
又証明唔到係真有此事 (雖然,我都無資料去証明無咁既事)

細時同人講鬼故,為使更動聽,通常都例牌加句: 呢件係真人真事嚟。。。。。

早十幾年前,香港都流傳呢個消息:
在羅湖城,有人無故失踪,在廁所搵番時,
發覺已經無咗個腎!!!
(嚇到好多人,尤其係啲師奶,真係唔敢返大陸,旅行都唔敢!)

我都聽朋友講過,就算係民主好自由既美國
如在網上發表甚麼: 塔利班,習激,怍若,艾呦艾S,AK47, 。。。隨時會有 FBI破門而入

--------

後加

https://www.theguardian.com/world/2013/aug/01/new-york-police-terrorism-pressure-cooker

https://www.pcworld.com/article/2045733/viral-story-of-google-searches-prompting-a-raid-from-the-authorities-is-not-exactly-true.html

(原來又真有其事)
講開又講,我最近,同一個身薑朋友(漢族)飲茶,佢話我聽喺薑成日行行下街俾差人查電話,攞嚿嘢出嚟dud下你個電話,睇下有冇上過境外網站,如果有嘅話哩……水洗都唔清。鞋……

就算俾呢個係真事,講者有無誇張咗呢?
係香港地,警察都周時截停某人(當然係可疑人物),查身份証
呢個係合情也合法既喎

「睇下有冇上過境外網站,如果有嘅話哩…」
翻牆,呢啲好多內地網友都曉㗎哩
咁查實係現在祖國鎖少咗, 空間大咗丫,
定係你跪低咗?
beebeechan 發表於 2019/6/22 23:31

習sir上場後,言論空間只會愈來愈小,不會存在空間大咗呢回事。
據身在祖國的本網網友報告,翻牆已是十分艱難的事情,你見到很多人可以翻牆,是因為他們有合法渠道去bypass the great wall。
係我哋身邊,周時都充斥唔少這類資訊

我聽朋友講。。。。(朋友又可能聽人講)。。。。。
繪形繪聲 ...
beebeechan 發表於 2019/6/23 20:04

我都話最近同來自身薑嘅身薑漢人朋友飲茶咯!你係要包拗頸嘅。如果你近半年嚟有留意新聞,香港同外國嘅新聞,你會聽到有關嗰度啲土著受到乜嘢對待,事件驚動國際。我喺飲茶期間,問來自身薑嘅漢人朋友,係咪土著周街畀人查電話查到就大鑊?佢話“我都成日俾人查啦,我喺外省翻過牆嘅電話喺嗰度唔用得架,查到好大鑊架”噉話。
唔緊要啦, 你有你嘅自豪, 我有我嘅悲觀同絕望, 大家知道對方係乜野人咪得囉。呢個世界冇可能得一種人嘅,。
習sir上場後,言論空間只會愈來愈小,不會存在空間大咗呢回事。
據身在祖國的本網網友報告,翻牆已 ...
抽刀斷水 發表於 2019/6/23 21:17

最近幅墻真係封實左加高咗好多,不過有啲大公司唔知用乜嘢途徑可以集體解鎖翻牆。
最近幅墻真係封實左加高咗好多,不過有啲大公司唔知用乜嘢途徑可以集體解鎖翻牆。 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/23 22:49

依家唔係講翻牆容易咗定係難咗。
係翻牆,翻過牆既就觸法,會被拉,被鎖。。。。
定係你有本事翻我度牆就係你本事,你好野!,咁唶
我都話最近同來自身薑嘅身薑漢人朋友飲茶咯!你係要包拗頸嘅。
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/23 22:45

我都無話係你講大話
我係話你朋友講時,有無誇張咗
我都無話係係講大話
我係咪你朋友講時,有無誇張咗
beebeechan 發表於 2019/6/23 23:40

我係基督徒,我基本唔講大話,唔覺意講咗小小我都會即刻向耶穌祈禱。呢個朋友係接近親戚咁好關係嘅朋友。
你會聽到有關嗰度啲土著受到乜嘢對待,事件驚動國際。我喺飲茶期間,問來自身薑嘅漢人朋友,係咪土著周街畀人查電話查到就大鑊?
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/23 22:45

我就呢個「真人真事」有兩個問題
你強調這查手機一事,係發生在新薑,
大家都知新薑東藏搞緊乜政治行動,公安明顯係要針對薑人,係咪公安連薑人漢人都唔曉分?
要對你朋友(你指明係漢族)都要玩嚴查?

或者係你朋友個樣好夠薑?

佢話我聽喺薑成日行行下街俾差人查電話,攞嚿嘢出嚟dud下你個電話,睇下有冇上過境外網站,如果有嘅話哩……水洗都唔清。

若話查手機有無上過外國網站,係全國性既監管嚟,唔係針對薑藏人
咁其它城市,廣州,上海,武漢。。。。。有無人咁講呢
(你有無朋友係過啲城市)
高級模式 | 發新話題
換一個