返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 禱告見效的 ... 是真的

同一句話:作地上的鹽
都可以由人讀出不同意思: 作潔淨用, 要當社會上層人, 作(教會的解釋)。。。。。

所以, 讀經應讀出甚麼, 更加是要由一個有權威的來源來演繹既。
唔係自把自為。
想一想又回一次, 結論你想說什麼呢?

bigmonster 發表於 2019/7/1 15:11

是啊, 
想一想, 有野想講便回囉

結論?
有排都唔會有結論哩
本人說的不是你所說的版本.
bigmonster 發表於 2019/7/1 20:40

那就怪你從來未有交代清楚你既版本是怎樣的

我問的: #31, #43, #50 你扮睇唔到, 或係答唔到?
只答了耶穌是人子, 咁人子又可以行神蹟既?
看回 #101 , 你連表達自己的能力都沒有. 問你到底想說什麼又不回答. 問東答西, 前言不對後語. 這是簡單的 ...
bigmonster 發表於 2019/7/1 20:44

我都唔知你鬧緊我邊到前言不對後語,
又無答你邊條反問.....

所以, 唔知想說甚麼的那位.,....正是你!
你一味話我衰人, 衰人....都要講清楚我點衰㗎喎
本人早在 "談一般教徒的手法" 就說過, 教徒總喜歡把別人說的話變成另一版本

我如何將你說話變咗另一版本?
我幾時都係針對你話: 『經上無三位一體這詞就是三位一體是錯, 是人創的』是錯的思維
教徒總喜歡把別人說的話變成另一版本
.

如你係想話我說你:鹽用來潔淨, 改成用靚紅酒煮菜既話
我都說明咗呢個係比喻嚟,等你知道, 突出你既解作係如何荒謬, 無常理
移鼠就不停說要殺清不信牠的人,殺死父母、兄弟、子女和自己,甚至無辜的無花果樹、一班豬豬。
殺﹗殺 ...
旁觀者 2019/7/2 01:44 提交

中國古代,無天主教,基督教,
一樣好多殺,殺,殺
中國歷史是最少涉及宗教而動干戈的了,
但殺,殺,殺不比其他民族少。
胡亂把殺,殺,殺與宗教卦鉤,
是有鬚便是老荳的邏輯謬誤,
.
主耶穌要求用這三位名義做這件事. 沒交代祂們關係
bigmonster 發表於 2019/7/3 01:51

如果係無關係, 點解要三位名義共同做一件事?
仲難明哩。

好似亞林鄭, 李家超, 盧偉聰同共漏夜開記者會,
佢地間無關係㗎咩?
一定係共同代表了一樣野哩, 唔通三唔識七坐埋吹水咩
主耶穌要求用這三位名義做這件事. 沒交代祂們關係
bigmonster 發表於 2019/7/3 01:51

神係咪三位一體
你講來講去都係獨沽一味

三位一體既理據就多籮籮,

你既講法,好明係...........唔夠秤哩!
記得本人的立場是來反教會的. 他們不是神.

bigmonster 發表於 2019/7/3 01:23

教會當然不是神, 唔使你來反哩。

只有東方閃電教全能神先話佢自己係神, 邪到入骨
真的說不明白嗎? 還是總想像成另一毎版本 ...

1. "三位一體" 是 "主耶穌教導" 嗎? 一定不是.
2. "三位一 ...
bigmonster 發表於 2019/7/3 21:24

說基督教的神不是三位一體,
猶如 #54 所說的。
你又是還不明白嗎
6. 相反把 "三位一體" 說成 "必要相信才是信耶穌"

咁又唔講成必要相信先係信耶穌既
只係你講既, 就唔係正宗。

如去食日本菜, 不吃魚生就不是吃日本餐嗎, 只吃烏冬, 壽司都可以既。
這是你既自由,
但你唔可以話日本菜係無魚生, 
或魚生本來唔係日本菜既主打嚟

你又到底明唔明?
8. 不要再把 "教會教導" 混淆為 "主的教導". "教會" 不是 "主耶穌".

咁係咪有個富豪死咗, 
佢既遺囑執行律師都唔可以代表富豪既意願行事?
個律師唔可以代表那個死咗既人?
本人很清楚表明,

"三位一體" 不是 "主耶穌教導". 但有可能是真. 為何又變了呢? ...
bigmonster 發表於 2019/7/3 21:44

「但有可能是真」難得見你口氣軟化了。

「本人很清楚表明」
當初你是很清楚表明
不明白嗎? "三位一體" 只是 "人的規律". 主耶穌很清楚說天父是神!

信三無一體的都是假的。

現在,你說:「有可能是真」。轉軚了?
「記得本人是來反基督宗教的, 包括 天主教, 基督教 ...」

為甚麼要反一些「有可能是真」的事呢?

弄清了才反不可以嗎
我說句公道說話,big君以前曾經說過三位一體有可能是真的,
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/3 23:42

之前, 是有幾前?
在#128前我未見過他有這個表態

他說過:
三位一體本來就違反主耶穌你不知道嗎?

違反主耶穌, 但又可能是真.....你話矛不矛盾?

主耶穌的確不是三位一體.

佢好明確話唔信三位一體
那我再清楚說一次吧 ...

bigmonster 發表於 2019/7/4 01:06

不用哩。。。。

次次都是舊瓶舊酒
. 但不可能不相信這個 "神學理論" 就不是 "信耶穌".

清楚了沒?

.
bigmonster 發表於 2019/7/4 01:06

不清楚既係你,
因為#126 老早便回應過了,
高級模式 | 發新話題
換一個