返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 看兩個教徒的做法

先看第一位教徒

"逃出魔幻紀" 終於寫出有心的作品, 很欣賞的. 那貼 "寬門與窄門 ---- 揭開“有智慧的神”的畫皮" 不完全是空說的話. 本人正想跟他一點一點討論.

"幻想" 和 "抹黑" 不是事實

看完全篇文章, 發現他完全活在 "幻想" 當中, 用自己 "幻想" 去指責人. 怎可能別人沒做用自己幻想就變成有?

以為把事情越是 "抹黑" 就對自己越有利. 因為距離事實越大, 越容易證明你說的是謊話. 對方一下子就可以證明你 "滿口謊言".

在講道理世界裡, 這種做法是一個極大的錯誤, 非常愚蠢. 因為 "幻想" 和 "抹黑" 並不是事實, 一下就會被對方證明沒這回事, 你就誠信大落了 ...

第一個試點

本人就用第一個很容易證實是假的來根他談,

"逃出魔幻紀" 說 " ... 2)他在網上經常對女網友進行文字調戲,遣詞用字極度露骨色情,屬四級成人級別語言。這肯定起碼在“思”、“言”上犯了姦淫!..." ( 原文 )

"十誡" 裡 "有一誡", "不可作假見證陷害人" 要犯這例要 "作假見證" 和 "陷害人".

如果他說是真, 這是討論區, 應該很容易證實本人 "犯姦淫" 吧! 如果沒有他就犯 "十誡". 可惜的是, 他就是找不到任何本人 "露骨色情的語言".

一下子就證明了他犯 "十誡". 最重要是他的反應, 還是死口不認. ( 原文 )

這做法實在愚蠢, 其實他用了這長時間寫了 5600 多字. 只是一段出問題, 他只要簡單認錯, 說這裡不成立, 他還有大大編文章可以用. 為何就是如此愚蠢呢?

現在他死口不認, 結果誠信都破產了. 其他還談什麼?

其實本人正想跟他一一說明他的錯處. 但想不到他如此 "不堪一擊", 實在可惜.

雙重標準

"逃出魔幻紀" 死不認錯, 還提出

"... 在閣下《禱告是有效的……是真的》一帖#178 - #182,bee用“四仔”級的語言跟你對話,你卻極力配合當時的語境去回覆。 ..." ( 原文 )

那我有沒有 "四級語言"? 當然沒有. 有的他應該直接指責我吧. 但他就直接指出 beebeechan 有 "四仔" 級的語言. 這說明了 beebeechan 犯姦淫? 這當然了, 因為他說我 "配合" 都有罪, 那主犯應該無罪?

beebeechan 做就可以, 我做就不可以? 是否雙重標準? 幸運是我根本沒做 ...

他第二次誠信破產了 ...

那段其實說 beebeechan 要打我, 我不會還手. ( 原文 )

前言不對後語

"... 我肯定全世界任何一個聽耶穌教導的基督徒,遇到這種場合必然會作出以下反應:1)指出這種話題不適合,提議轉話題;2)離開現場。 ..." ( 原文 )

而這裡更清楚說明 beebeechan 不是 "基督徒". 因為聽者不離開都不是 "基督徒", 那說者呢? 說者沒問題?

然後他說他和 beebeechan 是教徒, 都會反省, 努力改過,  ( 原文 )

那就說明 "教徒" 就可以 "名正言順" 犯罪? 只用口說 "努力改過"... 但看來看去都是死不認錯, 什麼改過? 但我沒做都要 "改過" .... ??!!

他第三次誠信破產了 ...

其實 "主耶穌" 說做錯了要認罪. 但證據如此明確, 還死口不認 ....

再看另一位教徒

另一位教徒 beebeechan 實在是比較聰明, 因為 "問東答西", "胡言亂語", "裝傻扮啞" 又實在不是罪 ...

她總是會出錯的地方就不答, 這種做法並不欣賞, 但也拿她沒辦法 ...

主耶穌說:怎分別是否基督徒?

主耶穌說, 憑著他們的果子,就可以認出他們來。 ( 馬太福音 7:16-18 )

果子是做出來的事, 這是本人解釋.
快離開教會. 地上所有 "教會" 正是 "主耶穌" 所說的 "假先知". 憑他們的果子 (所作所為) 便可以分辨. 所有 "教會" 都不是說 "主耶穌" 道理. "基督" 從來只有 "主耶穌" 本人, 不是教會. 教會並不是神. 也不代表神.

看 "問東答西", "胡言亂語", "裝傻扮啞"

再看另一位教徒

另一位教徒 beebeechan 實在是比較聰明, 因為 "問東答西", "胡言亂語", "裝傻扮啞" 又實在不是罪 ...

她總是會出錯的地方就不答, 這種做法並不欣賞, 但也拿她沒辦法 ...

bigmonster 發表於 2019/7/17 12:16

耶穌被問及在騷亂中被羅馬兵砍死的加里肋亞人, 被倒下的史羅亞塔壓死的人, 是否罪債大。
耶穌答「我告訴你們:如果你們不悔改,你們都要同樣喪亡。」

耶穌被問那天生瞎子, 誰犯了罪?是他,還是他的父母,竟使他生來瞎眼。
耶穌答『而是為叫天主的工作,在他身上顯揚出來』

人問他應王應向凱撒納丁稅,
耶穌就叫人看一個『德納』肖像和字號是誰的?

初讀到這些經文時都覺得耶穌 "問東答西", "胡言亂語", "裝傻扮啞" 。
其實是耶穌轉數高,說了更深的道理, 旁邊者跟不上。

你話我  "問東答西", "胡言亂語", "裝傻扮啞",
我不自大, 不與耶穌轉數比,
只是你的轉數低, 跟不上我罷。
看 "問東答西", "胡言亂語", "裝傻扮啞" 耶穌被問及在騷亂中被羅馬兵砍死的加里肋亞人, 被倒下的史羅 ...
beebeechan 發表於 2019/7/17 16:27

大姐 ... 真想不到妳是如此轉數 ... 想不到 ... 實在難以想像 ...
先看第一位教徒

"逃出魔幻紀" 終於寫出有心的作品, 很欣賞的. 那貼 "寬門與窄門 ---- 揭開“有智慧的神” ...
bigmonster 發表於 2019/7/17 12:16

既然你如此堅持,我想想辦法幫助你,你等我。
既然你如此堅持,我想想辦法幫助你,你等我。
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/17 19:33

想幫自己就認一下罪. 說了這麼多, 有證有據. 就是死口不認.

主耶穌就是叫人認罪, 人來來去去都是這樣. 二千年了, 就是不明白, 人總心硬.

不要又想找什麼文來寫 ... 不要總想報復, 想一下自己做了什麼事 ...
想幫自己就認一下罪. 說了這麼多, 有證有據. 就是死口不認.

主耶穌就是叫人認罪, 人來來去去都是這樣. 二 ...
bigmonster 發表於 2019/7/17 20:18

你嘅理解力真係渣到唔知點形容好,我三番四次同你解釋,教會中眾教徒嘅信望愛德千差萬別,因受魔鬼誘惑而跌倒、離開教會以及反基督的亦大有人在,幡然悔悟重返教會的亦不在少數,呢啲都係天主聖三與帶有原罪性嘅人類嘅互動狀態,對待教徒,我根據耶穌基督嘅登山寶訓,唔會隨便指出其眼中有木屑,因爲我眼中亦有大樑,呢個就是我唔評論bee教友嘅原因。但你話你唔係教徒(而且你嘅行為證實你實在唔係教徒),我喺《寬門與窄門……》一文已證明你喺一個鬼徒(撒旦魔鬼嘅爪牙),我嘅目標係攻擊你背後嘅惡魔,希望你醒悟回頭,免遭沒頂之災,我唔係“雙重標準”而係三重標準。就算係如你所講的雙重標準,請問你喺對待你家中有缺點嘅家人,及對待喺你家中害人索命嘅鬼魂惡魔嘅時候,係咪會有雙重標準的做法呢?噉都唔明白,仲花咁多心思去寫一篇顛三倒四嘅文章去證明自己真係唔明白,你噉樣唔係侮辱自己的智商咩?

你硬系死口咬住唔放噉要我道歉,衹能夠進一步證明你真係完全理解唔到福音中耶穌基督教導嘅意思,而且缺乏基本智商去反省自己,噉就請你唔好再講自己係信耶穌,咁樣唔單止影衰信耶穌嘅人,而且影衰曬有正常智商嘅任何人。

既然你話信福音中嘅耶穌教導,但係我俾曬資料俾曬軒史你,極力建議你唔好再向魔鬼祈禱,淨係睇福音中嘅耶穌點講,但係你仍然唔明白自己點樣淫邪法,噉我就開始懷疑你係文盲唔識字,你對福音嘅理解可能係透過你背後嘅魔鬼嘅錯誤教導,噉就棘手啦。唔怪得bee話你咪以為三級半未到四級就唔係淫邪啦。

既然你咁堅持,我再幫幫你,俾多啲提示你,等你明白你自己真係淫邪:

請你睇返你自己嘅貼文 “《魔鬼目擊者》的讀後感”#10,你勸leefeng話:“如果你有強烈性須要,可考慮以妓女為主的性服務作為解決。 但請留意安全性行為。”  如果呢段嘢唔係你嗰隻“智慧神明”魔鬼上你身玩神打噉寫出嚟(因爲我講過有啲懷疑你係文盲),而係你自己親自所寫,即係話你有自主意識噉寫出嚟,噉算唔算係淫邪呢?算唔算係教唆leefeng姦淫呢?如果你有能力睇得明福音嘅文字,噉樣請你解釋下福音中嘅耶穌點樣形容你呢個行為呢?

點呀?明白曬未呀?你嗰啖冤屈僵屍屍氣噴得出嚟未呀?如果噴咗出嚟,覺得舒服曬,噉你仲有得救。你嘅淫邪係行勻全世界都講唔甩架喇!要向你道歉嘅唔係我逃出魔幻紀,係你bigmonster自己本人(改個名都成隻妖怪噉,唔怪得你要做鬼徒),你對唔住自己,對唔住你嘅父母,對唔住你嘅祖先!你應該同佢哋道歉,然後及早回頭!

我同你無仇無怨,我雙重標準好戥你難過!我如果第日有機會參觀地獄嘅時候(絕對唔想參觀,唔想見的超核突恐怖嘢),見到你同你嗰隻“智慧神明”魔鬼,同埋其他大小惡魔成為一條繩上的蚱蜢,喺硫磺湖度被串燒嘅時候,我絕對唔會開心,唔會心涼。我真心希望同你喺天堂上做兄弟。

願天主興起,使衪的仇敵四散,願仇恨衪的人,由他面前逃竄!願惡人在天主面前,滅亡消散,就像煙被風吹,蠟被火化一般。
大姐 ... 真想不到妳是如此轉數 ... 想不到 ... 實在難以想像 ...
bigmonster 發表於 2019/7/17 17:47

在我面前,你都唔係第一次無話可說,擘大個口得個窿過隻。

你抖抖。。。。又開個新題哩
主耶穌就是叫人認罪, 人來來去去都是這樣. 二千年了, 就是不明白, 人總心硬.

bigmonster 發表於 2019/7/17 20:18

乜叫人認罪, 係由耶穌先開始㗎咩???!!
舊約書卷中成日有叫人悔改認罪啵

你認識既神只由耶穌福音開始咋.?
怪唔知少咗好多野係你唔曉哩

人就是心硬 ... 回 "逃出魔幻紀" 原文

幻想不會變現實

我喺《寬門與窄門……》一文已證明你喺一個鬼徒(撒旦魔鬼嘅爪牙)

你在 "寬門與窄門……" 一文中說的都只是你個人幻想. 怎變現實? 怎樣證明了? 要證明一定要用發生了還要是我做出來的事. 單單是幻想就證實了那我可以證實你有 "七頭十角" ... 反正不用說什麼證據 ... 但幻想你變 "七頭十角" 你都不會變成 "七頭十角". 真的不明白嗎?

"三重標準" 違反 "主耶穌說話"

我根據耶穌基督嘅登山寶訓,唔會隨便指出其眼中有木屑,因爲我眼中亦有大樑,呢個就是我唔評論bee教友嘅原因。但你話你唔係教徒(而且你嘅行為證實你實在唔係教徒)

說出來了. 就是 "教徒就是正確", "不是教徒就是不正確". "登山寶訓" 運用的地方應該是在任何人. 神降雨給好人也降雨給壞人. 馬太福音 7 章 "主耶穌"清楚說不準雙重標準, 意思是公平, 你現在就更說 "三重標準", 完全違反 "主耶穌說話". (馬太福音7:1-5)

"主耶穌" 說做錯了要認罪

你硬系死口咬住唔放噉要我道歉,衹能夠進一步證明你真係完全理解唔到福音中耶穌基督教導嘅意思

做錯了要認罪是 "主耶穌" 要求. 我清楚指出你作假見證陷害我. 但你的反應就是死口不認, 完全違反 "主耶穌說話".

作假見證的話再證實

既然你咁堅持,我再幫幫你,俾多啲提示你,等你明白你自己真係淫邪:請你睇返你自己嘅貼文 “《魔鬼目擊者》的讀後感”#10,你勸leefeng話:“如果你有強烈性須要

請你再看一次本來說你作假見證陷害我的話 ...

"逃出魔幻紀" 說 " ... 2)他在網上經常對女網友進行文字調戲,遣詞用字極度露骨色情,屬四級成人級別語言。這肯定起碼在“思”、“言”上犯了姦淫!..."

但你想用 "勸 leefeng 話" 來說明我做了這個? 可惜是沒有關係, 你還是作假見證陷害我.

教徒為何如此討厭

"教徒" 行為的確令人討厭. 不講道理, 自以為是, 死不認錯, 心腸惡毒, 還自以為自己是聖人. 這裡兩個教徒都如是.

為我主做見證

我來為我主做見證. 見證 "教徒" 行為不是祂旨意. 壞人都會在那日子消滅, 不是今日. 不要以為自己是 "教徒" 就在 "生命冊". "生命冊" 上的人是合神心意的人.

我期待那一日, 一個再沒有壞人的日子. 那日子就算不被選上, 也只是因為自己沒做好, 但那期待的心沒有變.
快離開教會. 地上所有 "教會" 正是 "主耶穌" 所說的 "假先知". 憑他們的果子 (所作所為) 便可以分辨. 所有 "教會" 都不是說 "主耶穌" 道理. "基督" 從來只有 "主耶穌" 本人, 不是教會. 教會並不是神. 也不代表神.
乜叫人認罪, 係由耶穌先開始㗎咩???!! 舊約書卷中成日有叫人悔改認罪啵 你認識既神只由耶穌福音開始咋.? ...
beebeechan 發表於 2019/7/17 23:05

不停出動 "唔用腦回覆", 點答妳呢?
不停出動 "唔用腦回覆", 點答妳呢?
bigmonster 發表於 2019/7/18 12:27

嗯......
你是用了很多腦咩.?

原來你絞盡腦汁都想唔到要點回應我既帖。
嗯......你是用了很多腦咩.? 原來你絞盡腦汁都想唔到要點回應我既帖。 ...
beebeechan 發表於 2019/7/18 12:45

妳都唔用腦又點答妳呢? ... 根本沒內容 ...
bigmonster 發表於 2019/7/18 12:49

不如話你無腦
bigmonster 發表於 2019/7/18 12:49

你依家既帖,
唔係番炒隔夜冷飯,
就係弄淫吹水,
真係搵唔到可以同你用腦既地方
你依家既帖, 唔係番炒隔夜冷飯, 就係弄淫吹水, 真係搵唔到可以同你用腦既地方 ...
beebeechan 發表於 2019/7/18 13:14

明白就最好...事實就是這樣簡單...
明白就最好...事實就是這樣簡單...
bigmonster 發表於 2019/7/18 13:17

根本無內容
唔識回。
根本無內容 唔識回。
beebeechan 發表於 2019/7/18 13:20

明白就最好...就是這樣簡單...
明白就最好...就是這樣簡單...
bigmonster 發表於 2019/7/18 13:22

開嚟例牌冷飯一碟
開嚟例牌冷飯一碟
beebeechan 發表於 2019/7/18 13:24

簡單...
人就是心硬 ... 回 "逃出魔幻紀" 原文

幻想不會變現實

你在 "寬門與窄門……" 一文中說的都只是你個人 ...
bigmonster 發表於 2019/7/18 12:26

都係嗰句啦,你噉樣嘅智商我點同你討論呢?你嘥咁多心機寫咁大篇野,但係都係嚟嚟去去講返嗰三兩句說話三幅被,叫你解釋你教唆姦淫嘅行為符唔符合聖經耶穌嘅教導?結咗好果子定壞果子?你又扮盲扮聾扮啞,不停噉話我指責你淫邪係假見證,噉即係話我因為你喺SOGO門口屙咗篤屎而指責你係隨處便溺嘅人,係做咗假見證,我再提出你喺時代廣場周街屙尿嘅例子做佐證,叫你解釋,你又側側膊扮聽唔到,不停噉講:“我明明喺SOGO門口淨係屙咗篤乾爭爭嘅屎,邊處有溺過呀?你誣衊我嘅人格,你道歉!” 唉……,你嗰隻“有智慧”嘅保姆鬼真係弱到爆,結埋啲噉嘅果子。

其實如果你有能力,認真噉重溫下你喺每篇文章度指責他人嘅不是,全部都喺你自己身上邊搵到,包括你話beebeechan 問東答西嘅回覆方式, 佢係用有關聯嘅比喻嚟答覆,而你係用胡言亂語嘅方式嚟答,性質唔同。

你篇野都有啲唔係冷飯嘅內容嘅,你針對我講“三重標準”而作出嘅評論,睇得出你真係唔明我講緊乜嘢,我話你文盲可能係誇張咗,但係你真係連基本嘅理解能力、邏輯分析能力、文字組織能力、同表達能力都完全欠奉,篇篇文章都顛三倒四唔知講乜,令人好似睇緊九龍皇帝曾灶財嘅街頭書法塗鴉,聽緊阿曾生不停噉重複講“我係九龍皇帝”,見到佢去法院入稟控告香港政府侵佔佢祖先周朝皇族嘅領地噉。

唉……,點傾嗻?!我越同你傾就越瞭解你同埋你隻奶媽鬼,我就越氣餒,我點可以令你明白你唔係九龍皇帝嗟?!(噉樣講我覺得對唔住曾先生,但係目的係為咗令你明白你幾咁混亂)。回頭啦!唔好再去食鬼奶媽啲奶喇!除咗你自己冇人救到你架。
高級模式 | 發新話題
換一個