返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 看兩個教徒的做法

"分別善惡樹" 給了人什麼? 就是這份 "良知". 沒 "分別善惡樹",

bigmonster 發表於 2019/7/19 10:13

上主在亞當娃吃了果後, 說他們現在能"分別善惡"了,
即係食咗果便有『良知』?
有良知都要罸?

你既解經, 真係幾糨糊!
一睇就知唔係返教會正經學既。
學會 "愛人如己"

bigmonster 發表於 2019/7/19 10:13

聽你講信一成,
"愛人如己"學不會, 「害己害人」就有之
咁既話你都講得出, 又係要打尿震 唔通同你講野個「有智慧神名」又出現過係你床頭㗎??? ...
beebeechan 發表於 2019/7/19 11:55

基督徒知道主是否在這裡 ... 氣息不同 ... 這個妳要願意才會明白 ... 可惜是妳不願意 ...
十足十啲古惑仔哄靚仔吸毒咁。。。"試下哩, 食一兩支唔會上癮既"...... ...
beebeechan 發表於 2019/7/19 11:57

現在說的是算不算. 不是在說試不試和上不上癮 ...
第日你老婆為咗供樓, 買包包。。。。一個月偶爾自願出去做一兩次你都唔應該介意哩呵!part time 嚟唶 ...
beebeechan 發表於 2019/7/19 12:00

我都沒同意, 她怎去做妓女 ... ?? 我沒同意她會 "犯姦淫" ...
你有咁既道德尺度, 怪唔知叫人唔好返教會,
唔『嚟』教會「內裡文化.」囉 ...
beebeechan 發表於 2019/7/19 12:02

我一定不要「內裡文化」... 看妳怎樣說話就明白「內裡文化」的可怕 ...
睇完你呢幾帖, 你真唔知『什麼應該做, 不應該做』,個良心變咗涼心 扭羋哂 ...
beebeechan 發表於 2019/7/19 12:05

良心我有 ... 我會想別人感受, 我會講道理 ... 但妳和 "逃出魔幻紀" 就不會這些了... 為何你們總要選擇沒有??

用心明白一下別人感受, 明白一下怎 "愛人如己" ... 學會做錯事要承認不可以嗎 ... ?? 你們兩一發現做錯事就轉變話題 ... 為何不可以簡單承認 ... ??
咁叫雞又係"伴侶間的性行為"咩?你又話無問題, 可以支持既?自己摑咗自己一大巴哩! ...
beebeechan 發表於 2019/7/19 12:12

我不支持 "不是伴侶間的性行為" ... 不支持不等於反對 ... 不是黑色不等於白色 ...

妳轉數實在是可怕 ... 再這樣下去變了 "零" 就是植物人了 ...
上主在亞當娃吃了果後, 說他們現在能"分別善惡"了,即係食咗果便有『良知』?有良知都要罸?你既 ...
beebeechan 發表於 2019/7/19 12:21

是的, 食咗果便有『良知』 ... 但問題是 "有良知" 但又說 "不關我事" 並 "推卸責任" ... 女人就是 "死不認錯" 所以要受罸 ...
聽你講信一成, "愛人如己"學不會, 「害己害人」就有之
beebeechan 發表於 2019/7/19 12:37

我的確承認妳現在「害己害人」, 但我打這多的文章不只是給妳看. 希望有人看見明白世上正在發生的事. 為何教會總那般可怕 ...?? 應怎樣才正確 ... ??

認罪悔改, 愛人如己, 到底有多難明 ... ?? 奇怪是幾千年來明白的人真的那麼少 ...

基督徒知道主是否在這裡 ... 氣息不同 ... ...
bigmonster 發表於 2019/7/19 13:51

原來你想講「氣息」
你就唔好笠亂用個『見』字哩
所以我從來沒 "主耶穌" 在教會內出現 ......

你用眼來聞氣味, 用耳來嘗甜食㗎咩!
用屎忽窿嚟入, 唔係出。
(語文亂咁點, 有待改善囉)
我都沒同意, 她怎去做妓女 ... ?? ..
bigmonster 發表於 2019/7/19 13:53

自己老婆私用小
人哋老婆任你小
你真係碴中之碴
我一定不要「內裡文化」...
bigmonster 發表於 2019/7/19 13:54

邊會有教會既內裡文化認同你呢種淫亂道德既呢?

妖魔邪靈入到寺廟聖堂都周身唔聚財咁既
所以你先話:不要教會。
bigmonster 發表於
良心我有 ...

你應該係打漏咗個『屁』字
是的, 食咗果便有『良知』 ... ...
bigmonster 發表於 2019/7/19 14:07

回應唔到上邊#41指出你解得矛盾:上主係要有良知既人死?
你只係一味話你啱。
矛盾未解決, 唔收貨

唔識, 就應該向老師我討教嘛!
但我打這多的文章不只是給妳看. 希望有人看見明白世上正在發生的事. 為何 ...
bigmonster 發表於 2019/7/19 14:11

咁你打多啲哩。。。。
世人好快明白都係返教會既人醒啲,
因為有「聖神七恩」照住。
良心我有 ... 我會想別人感受,  ...
bigmonster 發表於 2019/7/19 13:56

按你上邊講,你叫雞時就無想個女既感受勒
滿以為小佢係理所當然既事, 因為佢收錢

呢啲就係你食咗知善惡樹上的果後得到既良知?
我不支持 "不是伴侶間的性行為" ...
bigmonster 發表於 2019/7/19 13:59

雞, 原來係你既性伴侶嚟。。。
所以你支持同佢小

嗯。。。。咁以手作妻呢?
女人就是 "死不認錯" 所以要受罸 ...

bigmonster 發表於 2019/7/19 14:07

乜受罸既應當係女人, 唔係亞當
亞當好無辜
你們兩一發現做錯事就轉變話題 ...

bigmonster 發表於 2019/7/19 13:56

我同夢幻話題無變啵
目標好清楚:指出你係會教壞人, 亂up, 把壞道德說成是「耶穌没有說不可以做」, 教會叫人唔好咁做係無神既氣息.......

簡直係放屁, 仲要係勁臭過種
高級模式 | 發新話題
換一個