返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 看兩個教徒的做法

看 "問東答西", "胡言亂語", "裝傻扮啞"

再看另一位教徒

另一位教徒 beebeechan 實在是比較聰明, 因為 "問東答西", "胡言亂語", "裝傻扮啞" 又實在不是罪 ...

她總是會出錯的地方就不答, 這種做法並不欣賞, 但也拿她沒辦法 ...

bigmonster 發表於 2019/7/17 12:16

耶穌被問及在騷亂中被羅馬兵砍死的加里肋亞人, 被倒下的史羅亞塔壓死的人, 是否罪債大。
耶穌答「我告訴你們:如果你們不悔改,你們都要同樣喪亡。」

耶穌被問那天生瞎子, 誰犯了罪?是他,還是他的父母,竟使他生來瞎眼。
耶穌答『而是為叫天主的工作,在他身上顯揚出來』

人問他應王應向凱撒納丁稅,
耶穌就叫人看一個『德納』肖像和字號是誰的?

初讀到這些經文時都覺得耶穌 "問東答西", "胡言亂語", "裝傻扮啞" 。
其實是耶穌轉數高,說了更深的道理, 旁邊者跟不上。

你話我  "問東答西", "胡言亂語", "裝傻扮啞",
我不自大, 不與耶穌轉數比,
只是你的轉數低, 跟不上我罷。
大姐 ... 真想不到妳是如此轉數 ... 想不到 ... 實在難以想像 ...
bigmonster 發表於 2019/7/17 17:47

在我面前,你都唔係第一次無話可說,擘大個口得個窿過隻。

你抖抖。。。。又開個新題哩
主耶穌就是叫人認罪, 人來來去去都是這樣. 二千年了, 就是不明白, 人總心硬.

bigmonster 發表於 2019/7/17 20:18

乜叫人認罪, 係由耶穌先開始㗎咩???!!
舊約書卷中成日有叫人悔改認罪啵

你認識既神只由耶穌福音開始咋.?
怪唔知少咗好多野係你唔曉哩
不停出動 "唔用腦回覆", 點答妳呢?
bigmonster 發表於 2019/7/18 12:27

嗯......
你是用了很多腦咩.?

原來你絞盡腦汁都想唔到要點回應我既帖。
妳都唔用腦又點答妳呢? ... 根本沒內容 ...
bigmonster 發表於 2019/7/18 12:49

不如話你無腦
妳都唔用腦又點答妳呢? ... 根本沒內容 ...
bigmonster 發表於 2019/7/18 12:49

你依家既帖,
唔係番炒隔夜冷飯,
就係弄淫吹水,
真係搵唔到可以同你用腦既地方
明白就最好...事實就是這樣簡單...
bigmonster 發表於 2019/7/18 13:17

根本無內容
唔識回。
明白就最好...就是這樣簡單...
bigmonster 發表於 2019/7/18 13:22

開嚟例牌冷飯一碟
註: 回應一下 "逃出魔幻紀", 尋找 "性服務" 本身並不是 "犯姦淫". "犯姦淫" 是對伴侶不忠. 如果是單身或伴侶許可下做並不算 "犯姦淫"

bigmonster 發表於 2019/7/19 03:20

原來大玩 4P, 換妻不是淫亂,
因為四個人都同意, 許可.

你既說話, 愈嚟愈魔性高
選擇從來在自己手上. "不要" 再以為 "教會就是神" ... 神在這世上, 不在教會裡 ..

bigmonster 發表於 2019/7/19 03:20

你未聽過:
因為無論在哪裡,有兩三個人奉我的名聚會,那裡就有我在他們中間。

係耶穌講㗎喎!!
全文 "瘋言瘋語", 人應該了解一下自己行為. 豪無道理, 只有抵違, 誹謗. 文筆一點中心點都沒有. 胡亂指罵.

一大堆 "沒理由的話" 之後又 "以為自己勝利", 真 "自大狂奔". 可怕的是看出已經再 "沒半點良知", 也正是我想說的話.

你知唔知你係講住"&!^@&! ,,K屌。。。。。*&!︿&#撚。。*@&鳩"
嚟罵人講粗口囉
在這個情況之下, 與其被教會教壞, 不如無神論. 在那日子, "有良知的人" 是有機會在 "生命冊" 上的,

...

聯想起渣男哄女。。。。。
唔使一定要結婚既, 住埋都係一樣㗎唶!一張証書。。。無銀用既
我愛你咪得囉!
"有良知" 自然不會做惡事.

見你話叫雞換妻都唔會係惡事嚟:
如果是單身或伴侶許可下做並不算 "犯姦淫".

你既『良知』都好有限!

我去叫雞都心知自己是在犯罪丫。。。
一邊小一邊過意唔去。
你唔係, 犯緊罪都仲話係良知嚟!小得自然

真係要知會地獄班伙記, 你企過忽要猛火啲
全文 "瘋言瘋語", 人應該了解一下自己行為. 豪無道理, 只有抵違, 誹謗. 文筆一點中心點都沒有. 胡亂指罵.

寫白字, 錯字成日有, 自己唔知自己錯㗎
嗱, 你就成日, 三番四次『抵違』, 唔識『詆譭』
「豪無」當『毫無』
良心係『泯滅』, 唔好成日諗住『吻』
要有人提點下先會知錯既。唔係你以為你啱哂。

去教會都係一樣哩。。
有啲所為, 要經神長, 兄弟提點下先知係做錯咗既
千萬不要去教會

去教會最可怕的不是教義, 而是教會教導和內裡文化.

終於畫公仔畫咗條粉腸出嚟勒
原來『千萬不要去教會』, 不是因為你之前講既乜教會唔係教耶穌講既教義,
教會教埋唔係『耶穌說。。。』既道理, 如:三位一體, 唔好婚前扑野, 唔好沉迷肉慾。。。
唔去教會, 只因為唔鐘意「內裡文化.」

可惜, 你無清楚說出「內裡文化.」實在指甚麼。

係咪你唔去某一酒樓食飯, 唔係因為啲菜唔好味,
只係班樓面唔好招呼咁既意思呢?

所以我從來沒見 "主耶穌" 在教會內出現 ...
bigmonster 發表於 2019/7/19 09:46

咁既話你都講得出, 又係要打尿震

唔通同你講野個「有智慧神名」又出現過係你床頭㗎???
伴侶沒反對不算犯姦淫,

bigmonster 發表於 2019/7/19 09:58

十足十啲古惑仔哄靚仔吸毒咁。。。
"試下哩, 食一兩支唔會上癮既"......
妓女都只是工作, 重要是付出你應該付的 (錢).
bigmonster 發表於 2019/7/19 09:58

第日你老婆為咗供樓, 買包包。。。。一個月偶爾自願出去做一兩次
你都唔應該介意哩呵!
part time 嚟唶
你有咁既道德尺度, 怪唔知叫人唔好返教會,
唔『嚟』教會「內裡文化.」囉
學會 "愛人如己", 就知道什麼應該做, 不應該做.
...
bigmonster 發表於 2019/7/19 10:13

睇完你呢幾帖, 你真唔知『什麼應該做, 不應該做』,
個良心變咗涼心
扭羋哂
高級模式 | 發新話題
換一個