返回列表 回覆 發帖

看一個鬼徒的做法

起碼也要受過洗禮。
哈佛專家 發表於 2019/7/29 19:52

耶穌被釘十字架時, 在他右邊的強盜也沒有受過洗禮,
耶穌又說今晚樂園見。 點解呢?
你問問耶穌, 佢唔答你時你明日就去問觀音哩。

@哈佛有趣

呢個教啱你,
宗教雜菜煲, 樣樣有啲, 一次過信哂
唔使成日轉台
一貫道也許是一種「宗教共融」的體現。
抽刀斷水 發表於 2019/8/1 01:31

有啲野係唔可以分㗎喎
例如你老婆同時有幾個男人, 咁係咪『同舟共濟』, 『四海一家』既體現?
老婆共享, 係咪好似單車咁, 掃一掃, 過咗數, 就可以騎上去.

就正如一尐保守既教徒認為同性戀就等同於濫交咁一樣咁無知。 ...
抽刀斷水 發表於 2019/8/1 12:01

睇下無知情度係邊個嚴重啲勒!

有d人就將同志戀描繪成山盟海誓, 天轟地烈的愛情.
實情係咪咁先?

在西方國, 同志陸續開始「敢」。 學者, 社會衛生機構對這個群族做過不少調查, 所得數據是:
- 只有少於 2% 的同性戀者是單一伴侶。
- 98% 同性戀者曾與10個人以上生過性行為。
即使放在異性性行為上, 叫濫交也不過份!

這圖表更說明基佬濫交, 是名列榜首
你又啱喎,難怪神父搞男童的案例如滔滔江水連綿不絕。
抽刀斷水 發表於 2019/8/1 18:27

乜你真係咁無知呢?

我同你講基佬, 你就回答戀童。
兩樣野都係唔同既。

即係兩個病人, 大家都有咳, 
不過一個係傷風感冒, 一個係肺癌。
你又啱喎,難怪神父搞男童的案例如滔滔江水連綿不絕。
抽刀斷水 發表於 2019/8/1 18:27

神父戀童在網上, 媒體被廣泛報導,
不過, 統計數字又唔係咁講既:

例如由第三者(非教會組織)調查所得:
1.      No empirical data exists that suggests that Catholic clerics sexually abuse minors at a level higher than clerics from other religious traditions or from other groups of men who have ready access and power over children (e.g., school teachers, coaches).   
https://www.psychologytoday.com/ca/blog/do-the-right-thing/201808/separating-facts-about-clergy-abuse-fiction

即係過去一個月, 你只睇到好多警察用棍, 用催淚氣, 舉鎗。。。就話暴力。
又睇唔到黑衫糞青既暴力仲離譜。

眼球過份專注在一點上。
男童性別係男,神父咁啱又係男,男男搞在一起又唔屬於同性戀。

我真係無知了。 ...
抽刀斷水 發表於 2019/8/1 19:58

同性戀,係兩個成年人同意下做的。
戀童係係一個成年人利用一個兒童既無知和不知如何應付下做的。

你的確係幾知無
不予置評
哈佛專家 發表於 2019/8/1 20:30

不予置評, 但繼續無聊發帖
你假設咗兒童係無知,成年人就不是無知?

神父搞男童時,你又假設咗男童不同意和不享受?

說不定 ...其實有冇涉案神父諗到用我以上既言論作辯解呢?話唔定打得甩架喎)
抽刀斷水 2019/8/1 23:44 提交

就算兒童同意,都衰與未成年發生性行為哩
打唔甩
所以最無知的可能就係搞男童嗰位神父囉。
抽刀斷水 發表於 2019/8/2 00:09

唔係無知, 係明知.....故犯
我是相信耶穌是觀世音菩薩的化身,而且是佛教的秘密護法。我並像其他佛教徒一樣,相信耶穌所講的上帝等於佛 ...
哈佛專家 發表於 2019/8/2 20:54

習總都係菩薩化身嚟㗎!
唔知係咪耶穌的32 相之一。

淨空法師:習近平主席是菩薩再來、世界前途有希望
這題目說到性侵就實在太好. 也正正說回什麼是 "教會最主要問題" ... "死不認錯".

因為 "教會" 就是 "利用 ...
bigmonster 發表於 2019/8/2 10:28

你一昧努力塗黑教會!

教會幾時話神職人員性侵是無錯, "不是犯罪". ?
我不相信習總是菩薩再來
哈佛專家 發表於 2019/8/2 21:13

『你不接受這些見地就算了。我覺得這是信仰的問題。你選擇不信,我亦沒有辦法。』

(只要用上這句, 甚麼白痴話都可以亂噴????)
對不起,佛教的經書及名相太多,我記不起這些細節。但我相信佛陀及歷代佛教先賢所教。 ...
哈佛專家 發表於 2019/8/3 10:30

簡單直說,就是「被人多問一句,便不懂了」
你日日都有病
(好難有一日是見你正常的)
剛才想說,我今天真的病了,無法參加討論。

其實,佛經曾經記載,佛陀曾經以他的威力降伏大梵天王,令大梵 ...
哈佛專家 發表於 2019/8/3 21:16

掹車邊, 沾人的光, 係佛徒既拿手手段
乜名人, 偉人, 靚模女神都話係菩薩化身㗎哩
化現六臂大黑天尊身,逆緣增上令行者精進,
化現自在天王之魔軍,身業功德變現復變現。
帝網重重譬喻所難盡,變普賢身而出文殊舌,
上承四維上下諸佛力,難以敬讚大悲觀世音!
哀我小子欲讚何能盡?南贍部洲除彼已聾者,
何處何人不聞六字明?六魔六病六障皆摧毀,
六害六曜六毒悉除盡,六劫六關六惑都消滅,
六種悉地無礙而證成,六道皆證佛六道次身。
無始以來多少諸行者,無論智愚念此已往生,
直至佛法最後將滅時,此六字明不斷在人心。
盡一切經一切勝真言,功德殊勝能普三根者,
更無有逾六字大明恩,
哈佛專家 發表於 2019/8/3 21:24

佛教好重視個六字, 
六字大明咒, 六道輪迴, 六根清淨。。。。

6 ...在希伯來文化中, 只是代表是人。
第6日造人。

佛教說的甚麼 6, 6, 6,6 6,6,6 ....都是人的東西而已
西藏密宗亦重視七。係你唔知je。
哈佛專家 發表於 2019/8/3 21:45

係咪指頭七 尾七?
佛教亦重視三與五。
哈佛專家 發表於 2019/8/3 21:45

三山五嶽?
高級模式 | 發新話題
換一個