返回列表 回覆 發帖

《返校》反思

早幾日喺臺灣睇電影《返校》,散場時老婆話唔知香港有冇呢出戲上畫呢?我話唔使旨意喇(我只係憑當時嘅感覺噉樣講),我個女話好似有上畫喎噉講。
誰知返到屋企翌日,就睇到新聞話原先排期10月上畫嘅《返校》已取消放映。果然不出所料,有得做至奇!
遠嘅唔好講,香港係八九十年代,乜嘢資訊都可以接收,乜嘢意見都可以表達,《爭鳴》《香港時報》等報紙雜誌周街賣,大家去戲院睇《投奔怒海》、《假如我是真的》,都覺得理所當然,都冇人覺得突兀,點知而家變成……
忽然間,一個我一直唔想面對嘅,但係每時每刻都感覺到嘅現實,喺我面前清晰起上嚟:我熟悉嘅,熱愛嘅,都消逝喇,不以人們嘅意志為轉移噉樣消逝喇……。喺呢個時候,我諗起咗耶穌基督嘅說話:「天地要過去,但是,我的話決不會過去。」(路加福音21:33)。
咁啱得咁喬,睇到呢段新聞嘅當日,去聖堂望彌撒嘅進堂詠,係《迦拉達書》6:14:「至於我,我只以我們的主耶穌基督的十字架來誇耀,因為藉著基督,世界於我已被釘在十字架上了;我於世界也被釘在十字架上了。」
的確,將要過去佢嘅世界,對於基督徒嚟講係死亡嘅世界,基督徒喺將要過去嘅世界亦早已死亡。雖然我有此覺悟,但身心仍掛念世界,雖然我鍾意聽《榮光》,但我唔唱“祈求民主與自由萬世都不朽”同埋“我願榮光歸香港”呢兩句……,要完全清除雜質真係唔容易啊,求耶穌基督帶領。
呢場運動俾我嘅啟發真係唔少,感謝天主!
呢名女子都係天主教徒,天主又會點對佢呢?

令我聯想到老夫子有個笑話:警察拜關二哥,黑社會又拜關二哥,漫畫中既關二哥就唔知幫邊邊……當然依家就無分別啦。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 3# 抽刀斷水
呢出戯能否上畫,而家都可算係一個敏感性標誌事件。靜觀其變。
每個教徒都必須親自同老世交代,我代父係深藍,成日鋪護旗啊自豪啊嗰啲,又正如眾所周知,有神父喺教堂帶領唱《榮光》,所以同枱食飯各自修行,就算係教徒,都要喺屬靈方面思考同学習,確保唔會偏離耶穌嘅軌道。
感謝天主!
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/24 19:40

敢問令千金係唔係處女﹖要感謝「天主」,最好就擰佢紅燒俾「天主」打牙祭﹗
回覆  抽刀斷水
確保唔會偏離耶穌嘅軌道
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/24 22:23

要「確保唔會偏離耶穌嘅軌道」,首先要將父母、兄弟、姊妹、兒女殺死,還要自殺。
要「確保唔會偏離耶穌嘅軌道」,首先要將父母、兄弟、姊妹、兒女殺死,還要自殺。 ...
旁觀者 發表於 2019/9/24 23:59

聽聞耶和華之所以唔立時消滅撒旦以及世上一切罪惡,係因為要俾人有自由選擇(包括選擇犯罪背離上帝嘅可能)。要保證唔會偏離耶穌,本身就符唔合上帝嘅想法。耶穌要你去選擇,而唔係去消滅其他選項。
回覆 1# 逃出魔幻紀

一切都會過去,連"一切都會過去"呢個存在於我腦裡嘅念頭亦會過去。咁即係有永恆定冇永恆呢?即使有永恆,亦唔係好似人一樣嘅有限生命所能知道。雖然唔知,但生活仍要過,咁信邊樣好?信有往績,可證偽嘅事就好。

即使不可證偽,硬要歸邊揀一樣,亦唔見信有永恆比信冇永恆強,只不過係合埋眼買舖大細咁上下。
回覆  逃出魔幻紀

一切都會過去,連"一切都會過去"呢個存在於我腦裡嘅念頭亦會過去。咁即係有永恆定冇永 ...
龍井樹 發表於 2019/9/25 12:03

耶穌話都會過去嘅係“天地”,而唔係“一切”。呢個天地係寓意定係真實嘅天地,我唔肯定。耶穌話佢做國王嘅國唔係世間嘅國,所以世界一定冇永恆,永恆嘅係天國。
你講得冇錯,人嘅智慧係無辦法證偽永恆嘅天國,就好似人無辦法解釋,死咗埋葬咗3日嘅人點解會復活,仲會時空穿梭於不同地點去同徒弟見面。
因此,正如你所講,好似買大細咁,各人憑自由意志去選擇相信邊樣。我亦都係通過幾十年嘅深入邏輯分析,選擇咗信耶穌同永恆嘅天國,而且大量事實話俾我聽,必然買大開大。正如耶穌被釘在十字架上時,左盜買世界而唔信耶穌,右盜買永恆天國,耶穌就應承佢今日揭盅,買大開大。
歷史上,真係有啲好出名嘅天主教徒係用你所講嘅買大細方式選擇信仰嘅,我就唔係合埋眼買,而係經過推理再去買贏面大嗰邊。
耶穌話都會過去嘅係“天地”,而唔係“一切”。呢個天地係寓意定係真實嘅天地,我唔肯定。耶穌話佢做國王 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/25 13:48

耶穌早就收左聲,都係託佢名既人響度講講講。不如你叫佢穿越時空出黎發表下,起碼耶教內部唔駛因為耶穌究竟講過乜而各自表述丫。我唔知你對邏輯了解幾多,邏輯只係研究推論本身,推論正確亦唔代表結論真確,例如:

1)猴子都是鋼琴家,愛因斯坦是猴子,因此愛因斯坦是鋼琴家。

例子 1)中的邏輯推論正確,但結論不真確。推論是從已知的前提去推出未知的結論。首先如果對前提的認知錯誤,推論無論是否合邏輯,結論都不能保證真確。有限的現世,無論你掌握多少事實,只要放入永恆裡,它對結論的重要性都是趨近零。
噢,上面我講錯左。

有限既現世,人所掌握既有限事實,放入趨近無限長既時間,重要性先係趨近於零;如果放入永恆,對結論既影響係完全等如零
回覆 11# 龍井樹
我明你講緊乜嘢,人嘅思想同意志係自由嘅,所以我亦都喺呢度提出個自由意志論同揀選論嘅思考,最後被聖神帶領統一咗答案嘅經歷。亦提出個聖女加大利納《對話錄》記載天主對耶教俻種紛爭嘅親身解釋同指示,祇不過大部分人選擇視而不見聽而不聞嗻。你嘅天線接收角度同思考方式,我好理解;但係我就覺得某啲人明明買咗閒離曬手,然後去努力鬧個庄,呢啲人好奇怪,噉有乜意思呢?你如果有絕對信心呢舖係開閑嘅,你咪陰陰嘴笑等收錢,然後睇下買庄嗰啲人點樣兜踎咪得囉,你越鬧得勁越表示你無信心。不過呢個題目係屬靈方面好易理解,喺《對話錄》天主都有解釋過。
回覆  龍井樹
我明你講緊乜嘢,人嘅思想同意志係自由嘅,所以我亦都喺呢度提出個自由意志論同揀選論嘅思考 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/25 17:34

你番說話去同最鍾意鬧鬧鬧嘅 bbc 講就最啱。我呢 d自己唔賭,亦反對人賭嘅人,就連鬧果 d鍾意鬧鬧鬧嘅賭徒都覺嘥時間。
回覆 13# 龍井樹
bbc係鍾意辯論,而唔係鬧。閙個D係帶住仇恨,唔鬧衰鬧殘你死不瞑目噉嘅款,我真係好鄧佢哋辛苦。
不過邊款都好,都係現實中其中一種存在狀態,係必然嘅存在。我覺得無論係鍾意思考嘅人、鍾意辯論嘅人、鍾意詛咒閙鬧鬧嘅人,同埋……包括作奸犯科者嘅所有人,事實上都係買緊大細(所以我唔同意你話自己唔賭呢個講法),衹要荷官未撳鐘,包括你同我在內嘅所有人都可以喺兩腳一伸斷氣之前調整落注方向,但必須買大或買細,冇得買圍骰。
回覆  龍井樹
bbc係鍾意辯論,而唔係鬧。閙個D係帶住仇恨,唔鬧衰鬧殘你死不瞑目噉嘅款,我真係好鄧佢哋辛 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/26 17:00

對某幾個壇者, 我真是在鬧囉。
因為他們根本不懂辯論, 連討論也不如,
跟他們辯論都是嘥膠氣
耶穌要你去選擇,而唔係去消滅其他選項
龍井樹 發表於 2019/9/25 11:48

移鼠叫信徒殺滅親族,就講明係條明路,冇得選擇。
對某幾個壇者, 我真是在鬧囉。
因為他們根本不懂辯論, 連討論也不如,
跟他們辯論都是嘥膠氣 ...
beebeechan 發表於 2019/9/26 21:44

雖然耶穌會窒人,不過佢係最高智慧者,佢做到嘅野我哋未必做到,佢做嘢嘅目的我哋亦都未必完全明解,佢反而教我哋要愛人如己。所以我覺得基督徒應該係活出耶穌精神,而鬧係鬧唔出耶蘇精神嘅。
雖然耶穌會窒人,不過佢係最高智慧者,佢做到嘅野我哋未必做到,佢做嘢嘅目的我哋亦都未必完全明解,佢反 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/26 23:15

你都識講哩, 耶穌是「最高智慧者,佢做到嘅野我哋未必做到」, 我只是很普通過普通既小小教友,
有的是一般人的脾性, 七情六慾。

而且, 耶穌也有頂唔順的時刻, 要在聖殿對商販『武力清埸』哩
(有無『無區別』鞭打群眾, 經上就無講勒, 或要召個特別調查委員會, 耶監會。。。睇睇)
公安條例17B應該入硬。
(2) 任何人在公眾地方作出喧嘩或擾亂秩序的行為,或使用恐嚇性、辱罵性或侮辱性的言詞,或派發或展示任何載有此等言詞的文稿,意圖激使他人破壞社會安寧,或其上述行為相當可能會導致社會安寧破壞,即屬犯罪,一經定罪,可處第 2 級罰款及監禁 12 個月。
只須坐12個月,智慧高過曾蔭權
Don't know where God is but the Devil is in the details
公安條例17B應該入硬。
(2) 任何人在公眾地方作出喧嘩或擾亂秩序的行為,或使用恐嚇性、辱罵性或侮辱性的言 ...
沙文 發表於 2019/9/27 07:16

包唔包括啲廢青大聲叫: 五大訴求, 缺一不可
高級模式 | 發新話題
換一個