返回列表 回覆 發帖

《返校》反思

萬金聖母像出巡嘅時候,臺灣各大宗教都派出代表隨隊巡遊
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/27 20:49

你有無聽錯先。
我唔信基督新教會有牧師肯跟住天主教徒托住個聖母像巡行。
像, 對佢地係大忌, 仲要係聖母像! 忌 X 2
你有無聽錯先。
我唔信基督新教會有牧師肯跟住天主教徒托住個聖母像巡行。
像, 對佢地係大忌, 仲要係 ...
beebeechan 發表於 2019/9/27 21:35

我諗基督教應該冇,學你話齋唔合邏輯,應該係冇可能嘅事。
不過我就專登鄭重噉問咗一句: 係咪即係話佛教道教乜教物教都一齊參加呀? 佢話係噉講。 不過呢個人唔係當地村民(當地村民絕大部份係天主教徒),佢住喺教堂四公里之外。
在這個比較官方的網頁
https://nspp.mofa.gov.tw/nspp/news.php?unit=406&post=154212

也只介紹萬金聖母出巡, 「為全台最大規模天主教活動」
没有提到有其他宗教團體(佛, 道)參予。

講者。 是想說台灣各地的天主教團體都會來參加盛事, 朝聖罷。

聖母出巡, 在其他區都有的活動。
在台灣, 我看就不宜這樣高調,  大鑼大鼓, 放爆竹。。。。因為與道教的甚麼『請神』形式太相似, 易産生誤會。
(這個在網頁中有提及)
耶穌會窒人,不過佢係最高智慧者
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/26 23:15

移鼠偷呃拐騙、敲詐勒索、教唆殺滅親族,竟然係「最高智慧者」。有理性者真係唔明極毒教徒嘅想法。
佢做到嘅野我哋未必做到,佢做嘢嘅目的我哋亦都未必完全明解
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/26 23:15

唔明嘅嘢而去相信,就係盲從。
唔明嘅嘢而去相信,就係盲從。
旁觀者 2019/9/28 00:46 提交

你點知人地係唔明?

盲喊
你咁唔明,係唔應該信。
要「確保唔會偏離耶穌嘅軌道」,首先要將父母、兄弟、姊妹、兒女殺死,還要自殺。 ...
旁觀者 發表於 2019/9/24 23:59

咁沒恰好點題話到這劣境...

見下面
早幾日喺臺灣睇電影《返校》,散場時老婆話唔知香港有冇呢出戲上畫呢?我話唔使旨意喇(我只係憑當時嘅感覺 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/24 19:40

如果用你的靈魂榨成解藥,  然後從此, 可令所有過去現在未來的人,動物,死物, 都像你的靈性一樣,甚至超過你的靈性,  但從此所有人,動物,死物的魔呀,邪惡呀,頑劣呀,都在你處, 你永不翻生翻身, 你肯?

如你肯, 只有你永遠永遠喪失你的靈性, 他們永遠永遠有靈性;  如你不肯, 則仍是一種自私.

只因有人說永恆天堂, 每星期天他身體被吃了, 仍然不是天堂, 根本敗了. 就算未來會係, 這2000年陰影不是可補.

亦原來又有人說幾國幾制, 他骨灰亦散了, 亦無人認為幾國幾制真是成功, 根本敗了. 就算未來會係, 好似很多人失落了20年陰影不是可補.

用你的靈魂榨成解藥 - 2000年陰影 - 20年陰影,   不是輪迴可補, 因為只是另一個人; 不是復活可補, 因為只是忘記曾是苦, 像某宗徒換皮, 有個身體, 再有身體叨.  搭夠嘅唔係真.

如果他們二條友根本敗了, 那麼: "用你的靈魂榨成解藥", 也會有可能敗, '不是可補'... mmmm...,
我可以你退貨,   即 "用你的靈魂榨成解藥"後,  如所有過去現在未來的人,動物,死物, 都沒有你的靈性,  就 undo,  將你變回人,將你變回你.
如果用你的靈魂榨成解藥,  然後從此, 可令所有過去現在未來的人,動物,死物, 都像你的靈性一樣,甚至超 ...
Guest from 60.246.58.x 發表於 2019/9/28 11:47

你可唔可以學好啲中文先發言
移鼠偷呃拐騙、敲詐勒索、教唆殺滅親族,竟然係「最高智慧者」。有理性者真係唔明極毒教徒嘅想法。 ...
旁觀者 發表於 2019/9/28 00:43

我哋傾緊嘅係一個好有意思嘅話題:買大細賭莊閑。大家用嘅路紙唔同,你買閑我買莊,如果互相質疑對方白癡唔白癡之類,一啲意思都冇。正如你話有理性者真係唔明白基督徒嘅諗法,呢個思維非常好,就算覺得對方蠢,如果雙方都有嘗試瞭解對方點解咁蠢嘅意願,噉樣就進入咗有智慧嘅思維同溝通方式,而唔係鬧鬧鬧嘅吠日層次。

我覺得我同你嘅分別就係,我認爲我係一個三四歲嘅細路仔,天主耶穌基督係老竇,面對呢個超出我理解範圍嘅宇宙同世界,我好多嘢唔明,驚驚地,自己冇信心handle ,所以我聽老竇話,信老竇錫我為我好,就算唔明都跟佢講嘅去做。呢D就係你話“有理性者”唔明嘅基督徒嘅想法。而你呢,應該唔會覺得自己係細路,至於係成年人定係乜嘢,我唔判斷,你自己先知。不過我覺得個啲閙閙閙就似反叛期多D。

講開呢樣嘢,我諗起我個仔三四歲嘅時候嘅兩件趣事:
1)某日,我同阿仔離家出門嘅時候,佢望住客廳角落佢嗰啲堆積如山嘅玩具(佢最重要慨財產),出神諗咗一陣,然後問我:“會唔會有賊佬入嚟偷曬我啲玩具架?”
2)某日,我摣車車個仔喺馬路上行進中,佢忽然間講:“我都要自己摣我部開篷車(佢部可以喺屋企客廳度冷巷駕駛嘅電池玩具車)喺呢度行。” 我笑咗一陣之後 ,同佢解釋規範機動車輛行駛嘅交通規則,都唔知佢明解唔明解。
我笑咗一陣之後 ,同佢解釋規範機動車輛行駛嘅交通規則,都唔知佢明解唔明解。
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/28 20:29

你就好哩, 有個乖仔肯聽你解釋。

有啲『三歲仔』反過來媽叉你白痴, 盲說, 民智未開, 硬膠膠,
你就好哩, 有個乖仔肯聽你解釋。

有啲『三歲仔』反過來媽叉你白痴, 盲說, 民智未開, 硬膠膠, ...
beebeechan 發表於 2019/9/28 21:40

三歲都媽叉?唔會掛……
就算唔明都跟佢講嘅去做
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/28 20:29

移鼠叫你殺滅親屬,即使你唔明,那麼就照他吩咐去做就好了。
三歲都媽叉?唔會掛……
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/28 22:27

你都可以做三歲仔咯
我認爲我係一個三四歲嘅細路仔

所以, 會媽媽叉叉, 移鼠前移鼠後來反基啲麻甩佬, 都係三歲不如
天主教和基督教否定佛教和觀世音菩薩的價值,根本就是邪教。同樣,天主教和基督教否定印度教和道教的價值,亦是邪教。人地佛教及印度教及道教有其存在的價值。但天主教及基督教說是拜假神拜偶像,而且是不信耶穌基督,所以要否定。人家怎麼會服氣?佛教和印度教都不服氣,何況道教亦不服氣。

天主或上帝的智慧肯定比不上佛陀釋迦牟尼佛。
天主或上帝的智慧肯定比不上佛陀釋迦牟尼佛。
哈佛專家 發表於 2019/9/29 05:08

佛陀曾在王舍城苦行林山洞若修六年都未開悟, 在菩提樹下餓到暈咗, 得牛奶女奶媽供奶先話開到悟成佛。
殊不知一個屠夫, 放下屠刀就立地成佛。
咁佛陀既智慧實不及一個豬肉佬
嘩!謗佛喎!罪過無量無邊!

耶穌原是觀音身,觀音一現群魔伏。
三部怙主與蓮師,自有摧魔真妙訣。

耶穌原是觀音身,千古謎團今揭開,
贖罪犧牲千古傳,生天未及佛菩提。

替人贖罪豈云易?眾生業力豈易替!
既得人身復昇天,耶穌恩德深且廣。
移鼠叫你殺滅親屬,即使你唔明,那麼就照他吩咐去做就好了。
旁觀者 發表於 2019/9/29 00:53

我發覺每個人對宗教嘅理解都有一啲特定嘅個人難點,包括我自己在內,好似殭屍噴唔到啖屍氣出嚟,剒住剒住,好辛苦要典嚟典去噉。就好似旁觀兄你最鍾意執住耶穌話要殺老竇老母同仔女嗰啲嘢嚟講,而阿leefeng兄就講嚟講去都係啲鹹濕四級嘢,不過呢種激烈嘅執著,可能有助於思考同提昇,總好過耶穌所講嘅某d教徒不冷不熱,想從口中將佢吐出嚟噉。

你呢個殺父母子女嘅話題,我記得係本版已經討論過(網友嘅解釋例如比喻啦,屬靈意義啦,從耶穌嘅所有說話、思想體系而唔係單從一句說話去理解啦……),可見你係完全唔接受其他網友嘅解說。我喺網友以前嘅解釋基礎上,補充少少我自己嘅觀點:

我哋成日見到啲家長對細路仔講以下嘅說話:“你再曳呢,就叫警察叔叔拉你!” “你再曳呢,我就唔要你,送咗你俾乞兒!” “你再曳呢,我就唔理你,等拗烏婆捉咗你!” “你再曳呢,就唔俾飯你食!”……  如果個細路聽到老竇噉講之後,就覺得個老竇好變態毫無親情,簡直唔配做人老竇,繼而離家出走,登報脫離父子關係(如果有噉嘅能力),仲通街唱衰前老竇話前老竇人渣不如,噉我都唔知話呢個細路係早熟、有智慧、有獨立思考能力、有自立能力、叻仔,定係唔知話佢乜嘢好。
高級模式 | 發新話題
換一個