返回列表 回覆 發帖

公義

其實唔判死刑,但係終身監禁,咁會活得好尐咩?

但不得不讚神職人員可以叫小甜甜個風水師信教,又可以叫陳同佳呢個殺人犯信教,真係幾鬼勁。我自問就叫唔到教宗離教喇。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
https://baike.baidu.com/item/好死不如赖活

好似仲有葉繼歡。您一早declared本網唔叫人離教咖啦。

正如所有宗教都一早話明信教都係一樣會死,佢地係唔解决這個問題嘅。
大家都宣佈唔會做自己做唔到嘅嘢
Don't know where God is but the Devil is in the details
佢地可以叫人信教,但我地唔叫人離教,好似好唔公平呀河?

其實都係想準離教者冷靜諗清楚,唔好因為身邊有溫暖就胡亂作重要決定啫。

同埋我地主要係關懷離教者,如果主動勸教徒離教,會失卻重點。
我明白您嘅苦心,您想感動到教會開一個website, 凈係關懷未入教者而唔會叫佢地信教,因為想準信教者冷靜諗清楚,唔好因為有溫暖就胡亂作重要決定...
Don't know where God is but the Devil is in the details
人哋做衰嘢,唔代表我哋又要跟住做㗎嘛。
我都話完全明白您唔做叫人離教呢尐咁嘅衰嘢咯, 您仲駛乜解釋。
in fact我極為欽敬本網理念,如果世界各國政府學您咁就好了: 凈係關懷戒毒者,但切忌叫人戒毒。

不过我唔知如果我違反本網宗旨起勢叫陳版友離教, 本網会點L樣處分我
不过我唔知如果我違反本網宗旨起勢叫陳版友離教, 本網会點L樣處分我
沙文 2019/10/21 13:01 提交

唔好講到處分咁嚴重。對於陳版友之流,你唔嘥氣好心機咁勸佢離教,結果預料都只係白做,剩下的就只有你同佢兩個冇乜其他人睇既對話。
剩下的就只有你同佢兩個冇乜其他人睇既對話。
抽刀斷水 發表於 2019/10/21 17:42

本版既論壇統計就唔係咁講勒
講少句,瀏覽人次就插水
回覆 28# beebeechan

即係你都同意沙文勸你離教?你願意接受挑戰嗎?
回覆  beebeechan

抽刀斷水 發表於 2019/10/21 19:38

沙文同我成日挑㗎哩
回覆  beebeechan

抽刀斷水 發表於 2019/10/21 19:38

咁睇睇沙文有無三寸不爛之舌, 口技如何囉
都要等本網officially答咗違反宗旨有咩consequence先,若是罰款睇下我畀唔畀得起, 若是宮刑我就勸您千祈唔好L離教
呢個係本網既價值觀,唔係宗旨:
https://exchristian.hk/home/article/show/2

無違反價值觀既consequence架,你們可以開始了。
唔係卦?違反本網價值觀冇consequence,咁請問本網價值觀有乜L嘢價值?
您而家即係宣佈看似堂煌的本網債值觀其實同天國近了、三位一體救世主一L樣咁廢,您仲公然請大家當本網價值觀冇到啫?
「價值觀就是人生追求的終極目標」
https://blog.etvonline.hk/blog.php?oldid=2508

終極目標唔易達到。大家一時間做唔到,唔緊要既,慢慢黎。
「價值觀就是人生追求的終極目標」

終極目標唔易達到。大家一時間做唔到,唔緊要既,慢慢黎。 ...
抽刀斷水 發表於 2019/10/22 18:27

咁共產主義既終極目標都唔易達到, 大家一時間做唔到,唔緊要既,慢慢黎。 ...

唔使反共哩
本來我對於人類社會發展前景很confused, 今經過陳版友的inspiration頓時豁然貫通。其實由封建社會至資本主義以至社會主義,最難的階段係社會主義至共產主義。我們一時未做到,幾時做到呢?就係等天國降臨,個陣就係共産社會了!

同理,本網價值觀亦係在天國得以實現,在天國係唔會有人叫信徒離教嘅!
所以……你仲唔開波?!
既然明白咗本網的最高理想都係以天國為依歸,我睇唔到教徒有咩理由雛教,反而係我應該考慮入教。
你所謂既天國咁啱又係基督教嗰個天國咩?
高級模式 | 發新話題
換一個