返回列表 回覆 發帖

公義

案件中「基督徒」係關鍵。

基督教會認為死亡係「止息地上勞苦」、「返天家」,咁死咗佢實際係益咗佢。所以係延長監禁晌地上磨日子係對佢最大既懲罰。

其他視死亡為燈滅既人,早死就係提早終止享受世間一切既機會,反而咁就係最大既懲罰。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
法庭又唔會理被告嘅感受。
沙文 發表於 2019/9/28 10:43

但係法官同陪審員都可能同樣係基督徒,你見好多牧師神父幫人求情就知。

事實上有冇案例呢?
沙文 發表於 2019/9/28 10:43

搵尐讀law既人入到law library慢慢搵先得。
返回酷刑時代。
咁就唔好話無公義哩

好似曱甴示威搗亂破壞打人時, 就叫警察『收隊哩』, 呢到無你既事
俾白衣人打時就話警 ...
beebeechan 發表於 2019/10/4 21:40

由相信警察到不相信警察,係要尐時間適應既。
回覆 10# 沙文

法律上都可能要考慮intention架喎,所以可能會告shoplifter而唔告牧師。
以前警察收片時代,警察都係唔公正信唔過架啦,廉署成立時,警察仲成班示威添,結果要港督特赦先解決到。

你以上既問題,可以從研究下當時尐人點應對警察執法不公而大約知道答案。
係咪唔俾班曱甴破壞,堵塞馬路,班曱甴就會死? ...
beebeechan 發表於 2019/10/5 01:10

衛生當局一向主張,無垃圾的話,曱甴就會自然死。

你研究一下垃圾係尐乜啦。
其實唔判死刑,但係終身監禁,咁會活得好尐咩?

但不得不讚神職人員可以叫小甜甜個風水師信教,又可以叫陳同佳呢個殺人犯信教,真係幾鬼勁。我自問就叫唔到教宗離教喇。
佢地可以叫人信教,但我地唔叫人離教,好似好唔公平呀河?

其實都係想準離教者冷靜諗清楚,唔好因為身邊有溫暖就胡亂作重要決定啫。

同埋我地主要係關懷離教者,如果主動勸教徒離教,會失卻重點。
人哋做衰嘢,唔代表我哋又要跟住做㗎嘛。
不过我唔知如果我違反本網宗旨起勢叫陳版友離教, 本網会點L樣處分我
沙文 2019/10/21 13:01 提交

唔好講到處分咁嚴重。對於陳版友之流,你唔嘥氣好心機咁勸佢離教,結果預料都只係白做,剩下的就只有你同佢兩個冇乜其他人睇既對話。
回覆 28# beebeechan

即係你都同意沙文勸你離教?你願意接受挑戰嗎?
呢個係本網既價值觀,唔係宗旨:
https://exchristian.hk/home/article/show/2

無違反價值觀既consequence架,你們可以開始了。
「價值觀就是人生追求的終極目標」
https://blog.etvonline.hk/blog.php?oldid=2508

終極目標唔易達到。大家一時間做唔到,唔緊要既,慢慢黎。
所以……你仲唔開波?!
你所謂既天國咁啱又係基督教嗰個天國咩?
本來基督教既上帝就係伊斯蘭教既真主,但係本網既然以香港為基地,就要遵從本地既文化,就算唔覺意叫咗穆斯林離教,都要叩頭認錯啦,所以你都係唔好搞其他教喇。
小弟用咗cloudflare技術隔咗一隔之嘛,白皮黃心架。
您终於認有外國勢力参與
沙文 發表於 2019/10/26 12:41

當年八國聯軍呀:https://exchristian.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1

只有美國真心幫我渡過難關,國家卻毫不參與,此恩銘記不忘。
兩者都有可能,但唔明白兩者有咩關係。
高級模式 | 發新話題
換一個