返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 「藍絲」、「黃絲」與雞鴨

classical吖嘛。妖酋又夠中意著古裝啦
沙文 發表於 2019/11/5 17:31

睇埸合哩。。。
有時都好「咖蘇」:

一個大叔look 咋
移鼠話求佢嘅,佢乜都應承。你求佢將世上所有知識輸入大腦,一嘢搞掂,使乜學咁戇鳩呀﹖
    信耶穌嘅 ...
旁觀者 發表於 2019/11/6 00:31

一樣米養百樣人,我係因為要做一個擁有絕對自主能力去拒絕撒旦同有能力主動光榮天主嘅自由人,而唔係電腦硬盤、機械人、或者扯線公仔,所以不停學習,並享受學習成果。
日日念「信經」這邪教八股文,已陷身死局,還有啥自由﹖
學極都嘥氣。
日日念「信經」這邪教八股文,已陷身死局,還有啥自由﹖
學極都嘥氣。
旁觀者 發表於 2019/11/6 23:53

如何身陷死局? 願聞其詳。生局的境況如何? 可一併解釋嗎?
日日係念「信經」、祈禱這框框內混混噩噩生活,唔係死局係啥﹖
    生局就係唾棄邪教,做個思想自由人。
是非不分,認賊作父。
    講你都唔會明。
    講你都唔會明。
旁觀者 發表於 2019/11/8 03:19

講你都唔會明, 潛台詞亦可以是因為你唔明, 所以講唔出
做個思想自由人。 ...
旁觀者 發表於 2019/11/8 03:17

也是「無主孤魂」的另一個說法
好似呢到個位「今日信耶穌, 明日信觀音」, 夠哂思想自由囉
是非不分,認賊作父。
    講你都唔會明。
旁觀者 發表於 2019/11/8 03:19

雖然你冇詳細解釋你嘅生死局為何物,未能滿足我嘅求知慾,但係從你嘅「祈禱這框框內混混噩噩生活」同「唾棄邪教,做個思想自由人」嘅結論式陳述嚟睇,我估計你嗰兩個局同哈佛專家嗰兩個係屬於同類。
旁觀者跟我不同。旁觀者絕對不信耶穌,亦不信耶穌是觀世音菩薩的化身。哈佛專家信一點耶穌,而且信耶穌是觀世音菩薩的化身,從佛教密宗的立場看耶穌。
旁觀者跟我不同。旁觀者絕對不信耶穌,亦不信耶穌是觀世音菩薩的化身。哈佛專家信一點耶穌,而且信耶穌是觀 ...
哈佛專家 發表於 2019/11/8 17:54

一樣嗻,佢嘅「唾棄邪教,做個思想自由人」,同你嘅「天主教基督教是邪教,我要讀標榜開放式教學的學校」,係同一觀點。你嗰啲乜宗觀世音耶穌,係如假包換嘅假耶穌。
我信果D耶穌係真正的耶穌。耶穌的確是觀世音菩薩的化身,而且是佛教的秘密事業護法。
我信果D耶穌係真正的耶穌。耶穌的確是觀世音菩薩的化身,而且是佛教的秘密事業護法。 ...
哈佛專家 發表於 2019/11/8 19:29

我知,我知你信張子強係教育家,而且係匿名護持教育事業嘅慈善家。我知你深信呢樣嘢。
莫非要出動六臂黑瑪哈嘎拉不成?六臂黑瑪哈嘎拉的威力比耶穌更強。

六臂瑪哈嘎拉祈請頌

敬禮六臂瑪哈嘎拉尊,請賜順逆兩緣之加持,
護持行者清淨三昧耶,修行速成菩提心增長,
調伏四魔具足摧魔力,具足佛之功德及事業,
度盡有情至極樂世界。
莫非要出動六臂黑瑪哈嘎拉不成?六臂黑瑪哈嘎拉的威力比耶穌更強。

六臂瑪哈嘎拉祈請頌

敬禮六臂瑪哈嘎拉 ...
哈佛專家 發表於 2019/11/8 22:00

保重啊! 又打空翻又踢二起腿噉,一個唔覺意慣低跌親就唔好啦! 笑死街坊啊,哈哈哈……
我有二臂瑪哈嘎拉、六臂瑪哈嘎拉、韋馱菩薩、三界伏魔大帝關公與海龍王五大護法保護,唔怕!
回覆 36# 哈佛專家
保重啊你,唔好咁搏啊幾十歲,定D,天主保佑你。
睇埸合哩。。。
有時都好「咖蘇」:

一個大叔look 咋
beebeechan 發表於 2019/11/5 09:04

黑衣人喎
高級模式 | 發新話題
換一個