返回列表 回覆 發帖

即使上帝存在,有沒有客觀證據證明上帝是公義的

就算上帝存在,如何證明上帝是公義?

客觀證據是指不是自己說,要有認受性才行~
乜你咁唔曉聖經㗎

擺舊石喺沙上就掂啦, 不过永遠唔好畀人冧第舊上去
沙文 發表於 2019/11/7 22:53

放係水面都得

唔會責到另一嚿石
乜你咁唔曉聖經㗎

擺舊石喺沙上就掂啦, 不过永遠唔好畀人冧第舊上去
Don't know where God is but the Devil is in the details
佢係話" 將來在這裡 沒有乜乜物物" 。
在這裡就乜building都得。
若是話明係聖殿, 應該係咁"將來這聖殿, 沒 ...
沙文 發表於 2019/11/7 22:40

乜你咁唔曉科學㗎

地球有地心吸力,就算冧哂,都會有一嚿石「責」住另一嚿石
佢係話" 將來在這裡 沒有乜乜物物" 。
在這裡就乜building都得。
若是話明係聖殿, 應該係咁"將來這聖殿, 沒有一舊石畀另一舊石责係下便"。
Don't know where God is but the Devil is in the details
張order係
"將來在這裡、沒有一塊石頭留在石頭上不被拆毀了" 拆咗之後仍有1舊石責住另一 ...
沙文 發表於 2019/11/7 12:48

張 order  指明係講緊過間聖殿: 猶太人用來祭神過間殿宇。

「門徒進前來、把殿宇指給他看。耶穌對他們說、你們不是看見這殿宇麼。」

石叠石起番出嚟既, 亦唔係猶太人既殿宇, 係回教寺囉。

好似買車保, 
保單話包你 total loss
但你楂咗第二架車,張單就不會 cover.
《列王紀》《申命紀》好L長而悶文筆又渣,  都係未必人人有興趣同恒心研究 ...
沙文 發表於 2019/11/7 13:04

無研究, 但又多野講, 呢樣先抵死。
唔得啦,心靈太脆弱頂唔順屠猶,驚失眠
沙文 發表於 2019/11/7 14:08

咁咪引証咗申命紀28章上主講既話..........唔係講笑, 唔係吹大咗既野。
唔得啦,心靈太脆弱頂唔順屠猶,驚失眠
回覆  逃出魔幻紀
《列王紀》《申命紀》好L長而悶文筆又渣,  都係未必人人有興趣同恒心研究 ...
沙文 發表於 2019/11/7 13:04

噉就淨係睇《申命紀》28章同埋二次大戰希特拉屠猶歷史,超短超濃縮。
回覆 25# 逃出魔幻紀
《列王紀》《申命紀》好L長而悶文筆又渣,  都係未必人人有興趣同恒心研究
回覆 24# beebeechan
張order係
"將來在這裡、沒有一塊石頭留在石頭上不被拆毀了" 拆咗之後仍有1舊石責住另一舊石就係唔靈咖啦
回覆 20# beebeechan [/b上主對選民(以色列人)的許諾, 的確在以色列族歷史上一一應驗。未必人人有興趣同恒心研究成本舊約同人類歷史,但係可以學濃縮版,淨係睇《列王紀》,或者超濃縮版 —— 《申命紀》28章,將有關內容對照猶太人嘅歷史(包括希特拉屠猶),就足以證明天主嘅公義。
重建得,就唔L係”將來在這裡、沒有一塊石頭留在石頭上不被拆毀了。‘’條懵丙咁講根本就好笨7。都未必需要 ...
沙文 發表於 2019/11/7 11:57

張 order 只係寫「拆」,
兌現咗就得哩。

猶如黑衣曱旧, 打爛咗, 放咗火,。。。就走得, 收工。
重建得,就唔L係”將來在這裡、沒有一塊石頭留在石頭上不被拆毀了。‘’條懵丙咁講根本就好笨7。都未必需要用原來嘅石頭,總之用任何石頭,就算起出來嘅係清真寺,都可以剝佢崩牙
啱啦,大帝就係下令修牆,用咗聖殿石堆埋堆埋
沙文 發表於 2019/11/7 10:48

如果唔係冧咗, 又使乜堆番上去?

耶穌都無話唔俾重建
啱啦,大帝就係下令修牆,用咗聖殿石堆埋堆埋
沙文 發表於 2019/11/7
我雙目見到好L多舊石叠埋好L多層, 唔知係咪眼花
可能係因為聰明人起屋起喺磐石上好L難拆之故

耶穌對他們說、你們不是看見這殿宇麼.我實在告訴你們、將來在這裡、沒有一塊石頭留在石頭上不被拆毀了。

都唔係乜咁難既野哩。

今日你睇到既呢忽哭牆,

根本就唔係耶穌在經文內所指的殿宇。

奧斯曼帝國統治時,蘇萊曼一世在1536年曾修築耶路撒冷的城牆,
在1546年一埸大地震中城牆又倒塌,
大帝下令清理西邊城牆瓦礫,開闢成一個祈禱的地方,讓猶太人在那裡祈禱,
從此猶太人便當了那裡是聖殿的一部份。
在耶穌年代,猶太人根本不會在那裡聚集。

所以,依家咁L多層既石叠石,
(1) 本來不屬聖殿的
(2) 是後來修建是才給人叠番上去既

你雙目未至失明,唯腦水份過多,影響咗視力。
看不到上主對選民(以色列人)的許諾, 在以色列族歷史上一一應驗, 
beebeechan 發表於 2019/11/5 10:09

我雙目見到好L多舊石叠埋好L多層, 唔知係咪眼花
可能係因為聰明人起屋起喺磐石上好L難拆之故

耶穌對他們說、你們不是看見這殿宇麼.我實在告訴你們、將來在這裡、沒有一塊石頭留在石頭上不被拆毀了。

您去炸L冧佢當係11應驗, 我收貨  

回覆 17# Guest from 143.238.183.x
這個比喻的重點是兒女的不聽話及父親的用盡一切方法都無效的無奈感,背景是地球,主角是人類中的你,如果你覺得「萬能」這個形容詞不合適,那就千能或者百能十能都可以,重點是作為父親的你用了這個方法。
故事衹是幫助思考,大家討論討論,未必每個人都buy。
高級模式 | 發新話題
換一個