返回列表 回覆 發帖

MBA course for churchs

我老婆同我講,教會嘅財政好多時都掹掹緊,這個聖誕又要舉辦唔知乜L嘢會,買玩具同圖書送畀新移民細路仔。所以佢呢幾個月都會比regular奉獻額外捐多一尐。

我內心淌血之餘,亦畀咗很有建設性的proposal.
首先,我承認我嘅全部family income其實都係上帝賜嘅,我收咗之後就嘔番10%畀教會。
但係人人都咁做,教會收錢都要付出transaction costs. 例如要treasurer去銀行入數,accountant計數, auditor核數,如果現金,又要人點數,又驚打刼.……
佢話,唔通畀bitcoin咩,好多教友冇咖嘛。
我話唔係。嗱,好多國家都有withholding tax預扣稅,教會亦都採用這個機制咪好咯,全教會教友們聯合祈禱禀告上帝,今後上帝將賜畀各人的收入預先扣起10%, 然後每月將集體扣起的收入以anonymous一炮過捐款畀教會,或者以上帝認為合適的任何形式收入賜畀教會作為extraordinary item非經常性損益入賬。而我們就唔駛每月畀十一了。
如此一來,就算月捐加到15%甚至20%,我都覺得冇乜所謂。
咁, 若果下個月我地仍然都係揾同今個月一L樣,咁即係上帝加咗11.11%賞賜畀我地咯,到時感謝主就掂啦
既然呢件叫做【上帝】的東西能够製造萬物咁巴L閉,教會叫牠變美金,歐元,黄金白銀給教會顯示天主的大能應該是没有難度的!…
偏偏呢件叫做【上帝】的東西只能製造出一班白痴出来叫做信徒,却無能為力變 $,衰到要去乞!

回覆 2# leefeng

係呢個論壇,基督徒同反基督者嘅分歧好多時出現喺對自由同自由意志嘅不同理解。令我覺得管理學嘅金字塔理論好似唔係啱得曬。唔少已經得到溫飽甚至搵到唔少錢嘅人,好享受建制鳥籠俾佢哋嘅安全感,同時喺社交平臺上交到幾千個朋友,自覺生活滿足,但係佢哋就唔理解追求形而上嘅人喺度搞啲乜,所以佢哋只能以追求權力同掠奪作為手段嚟實踐金字塔頂層嗰兩格。但係呢個現象唔係侷限喺本論壇,應該話全世界都係咁上下。
回覆  leefeng

係呢個論壇,基督徒同反基督者嘅分歧好多時出現喺對自由同自由意志嘅不同理解。令我覺得管 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/11/29 11:52

可以寫睇得明的人話嗎?
可以寫睇得明的人話嗎?
leefeng 發表於 2019/11/29 13:25

沙先生係講緊用工商管理學嘅方法管理教會奉獻財務事宜,我亦係用管理學嘅概念嚟發表意見。我嘅意思係一樣米養百樣人,世界觀嘅差異會產生唔同嘅行為模式。
回覆 2# leefeng
佢係變過釣魚得錢戲法

太17:27        但恐怕觸犯他們、〔觸犯原文作絆倒〕、你且往海邊去釣魚、把先釣上來的魚拿起來、開了他的口、必得一塊錢、可以拿去給他們、作你我的稅銀。

而家就仲易
https://thenextweb.com/hardfork/ ... tocurrency-bitcoin/
沙先生係講緊用工商管理學嘅方法管理教會奉獻財務事宜,我亦係用管理學嘅概念嚟發表意見。我嘅意思係一樣 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/11/29 15:26

耶稣咁萬能,要攪咁多花様来斂財啫?講笑咩?
移鼠話信牠的必得著百倍,鬼徒應日日去鬼教會領錢,而唔係咁戇鳩俾錢。
既然呢件叫做【上帝】的東西能够製造萬物咁巴L閉,教會叫牠變美金,歐元,黄金白銀給教會顯示天主的大能應 ...
leefeng 發表於 2019/11/28 12:47
咁會搞wor M2,天主點救市?救人就成日講如何如何救贖,未聽過佢點救市。
既然呢件叫做【上帝】的東西能够製造萬物咁巴L閉,教會叫牠變美金,歐元,黄金白銀給教會顯示天主的大能應 ...
leefeng 2019/11/29 04:47 提交

係咪政府無錢使,就猛嘩印鈔票就可以解決問題呢?
連受造物也能明白的道理,造物者又點會唔知咁哩。

你個曱甴腦不加思考而已。
咁會搞wor M2,天主點救市?救人就成日講如何如何救贖,未聽過佢點救市。
沙文 2019/12/3 15:21 提交

你係咪做咗蟹?
要「救」既?
識炒既,跌市都一樣能賺一桶金㗎喎,唔使求救。
係咪政府無錢使,就猛嘩印鈔票就可以解決問題呢?
連受造物也能明白的道理,造物者又點會唔知咁哩。
...
beebeechan 發表於 2019/12/4 05:51

你呢隻老曱甴離晒題,你個神識鬼救市咩,佢吹牛就叻,呃啲蠢人就叻!
如果真有神可以静鷄鷄变啲錢救啲冇收入既教堂,咪唔使全球幾萬間要執笠咁丢架啦!
耶稣講就天下無敵做就無能為力!
明嘅,骗子係咁上下貨色啦,要靠你把口来撑?不如叫佢再表演死多一次吧啦!

你呢隻老曱甴離晒題,你個神識鬼救市咩,佢吹牛就叻,呃啲蠢人就叻!
如果真有神可以静鷄鷄变啲錢救啲 ...
leefeng 2019/12/4 08:23 提交

呢啲咁機械式既回應
十足十有人嗌五大訴求
就自然有班傻曱甴回:缺一不可
回覆 11# beebeechan

M2一窩呵,就唔係升跌問題,贏咗錢都冇用,錢都變咗唔值錢。愈係變多尐錢畀教會,就死得愈透。所以,連天主咁L叻都唔L夠膽採用此法救教。此所以主耶穌果次釣魚得錢都只係敢變些少碎銀出來,一個起兩個止,多就唔L夠膽
回覆  beebeechan

此所以主耶穌果次釣魚得錢都只係敢變些少碎銀出來,一個起兩個止,多就唔L夠膽

沙文 2019/12/4 10:37 提交

對你呢啲唔識用錢,多個$$$就鳩痕既人,
俾你多個錢就盞累人死你哩。
我多咗錢都係畀老婆捐嗟。
阿稣就冇我咁疏爽,據聖書所載,呢條孤寒度從來冇畀錢乞兒,當佢尐高足話要賣神油濟貧,仲畀佢噴到一面屁:tilt, 窮鬼幾時都有,濟得幾多?仲唔快尐同我推油?
Don't know where God is but the Devil is in the details
我多咗錢都係畀老婆捐嗟。
阿稣就冇我咁疏爽,據聖書所載,呢條孤寒度從來冇畀錢乞兒,當佢尐高足話要賣神 ...
沙文 2019/12/8 12:39 提交

你多個錢就細佬搵窿捐就真
窮鬼幾時都有,濟得幾多?仲唔快尐同我推油?

沙文 2019/12/8 12:39 提交

耶穌話佢既國係在天上。
所以,佢濟貧,係指天上既財富,唔係講地上的銀両。
個國喺天上就喺天上至拉票啦。冇人競選紅碪區議員走去以色列擺銜街站9唔搭8
Don't know where God is but the Devil is in the details
連我咁勤儉, 遊落後國家時都周街畀錢乞兒仔, 希望盡一点棉力幫得小小都好,從來冇諗住我嘅國在第個洲,死乞兒您死您賤, 鬼叫您唔喺我地頭乞食?我濟貧係美金加幣, 唔係講埃及鎊印尼盾菲律賓披索。
我嘅人格都屬一般啫, 但都冇救主做得咁L cheap
高級模式 | 發新話題
換一個