返回列表 回覆 發帖

究竟基督徒與反基督信仰者是一種什麼關係?

回覆 19# 沙文

亞利路亞!
回覆 21# 逃出魔幻紀

嗡嘛呢唄咩吽!
回覆  抽刀斷水
應該係屬於反基陣營嘅最最和理非
逃出魔幻紀 發表於 2019/11/28 23:23

我邊度係反基喎,我邊忽似反基啫?
我邊度係反基喎,我邊忽似反基啫?
抽刀斷水 發表於 2019/11/29 22:47

唔係反基咩? sorry 囉,唔通你係兩個陣營之間嘅綠絲?
係邪與反邪!
回覆 25# 旁觀者
亞利路亞!

虾鲤老鴨!煲
把耶稣滾两滾,神仙企唔稳!
帶頭羊的耶稣,最適宜做羊腩㷛,加多啲乳!
回覆 29# leefeng

既然你哋唔係咁認同呢度係討論區,噉我哋將佢變成讚美區都唔錯,我哋分別企喺革黎斤山同厄巴耳山上,高聲對唱讚美天主,阿孟!抽刀先生企喺山谷中間做記錄,諗落個畫面都幾和諧而且壯觀。
對於樓主呢種人,我唔會同樓主同聲讚美天主。我會教曉樓主唱觀音靈感歌:

觀音靈感歌

南無觀世音菩薩,大發慈悲心,功行海洋深,駕慈航,渡迷津,感化有緣人,十四種無畏,三十二化身,千手及千眼,降伏眾魔軍,大慈大悲,救苦救難,靈感觀世音!
南無觀世音菩薩,蓮座湧慈雲,隨處現金身,楊枝水,灑凡塵,甘露潤群生,朝念觀世音,暮念觀世音,念念從心起,念念不離心,永離八難,一切災殃,苦厄化為塵!

南無大慈大悲、救苦救難、廣大靈感、觀世音菩薩!
唔係反基咩? sorry 囉,唔通你係兩個陣營之間嘅綠絲?
逃出魔幻紀 發表於 2019/11/29 22:57

咁你要講下,你心目中咩為之係反基,咁先可以有效討論。
咁你要講下,你心目中咩為之係反基,咁先可以有效討論。
抽刀斷水 發表於 2019/11/30 17:49

雖然要界定同討論呢個問題唔係太複雜,但係要花一啲時間同耐心,比如要從屬靈、理智、認知、知識等好多個範疇同埋色系嘅淺、中、深等等嚟作界定,考慮到呢個論壇嘅討論氣氛比較戲劇化,咁仔細嘅討論係比較難用幾幅圖畫或者嗌幾個口號就可以得出結論,所以我都係希望暫時將你視為綠絲(如果你唔反對)。

其實我覺得呢個論壇好似《申命紀》第11章同埋《若蘇厄書》第8章噉樣,兩個陣營分別企喺革黎斤山同厄巴耳山上互相面對面,我希望由抽刀大人喺山谷中間宣佈天主嘅祝福與詛咒(如果你唔肯做,就由我嚟宣佈都得),兩邊輪流高聲回答:「阿孟!」
諗落個畫面都幾和諧而且壯觀。
一個惡魔要以色列人殺死自己和親人仇殺、要自己奉上家中處女紅燒,竟然日夜讚美牠,這種鬼徒,不是腦子進水﹖講都嘥氣。
回覆  leefeng

既然你哋唔係咁認同呢度係討論區,噉我哋將佢變成讚美區都唔錯,我哋分別企喺革黎斤山同厄 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/11/30 15:02

讚美?發你個春秋大夢!
基督妖教派幾多個精神病者来發噏風都冇用,妖教為禍人間同害香港罪悪滔天,一手遞聖經一手拎槍的邪教!
你唔信?可以睇下你個耶稣妖教衰成㸃!
有字幕,咪扮唔識聽當冇睇過!

https://www.youtube.com/watch?v=UwWQHoCKSNI&feature=share&fbclid=IwAR1icbHqPjJJdHFIuHQR6N7cdmh0bFxc0tttbQOjcbdM7R6ugbGCzSIvkhk

.
回覆  leefeng

既然你哋唔係咁認同呢度係討論區,噉我哋將佢變成讚美區都唔錯,我哋分別企喺革黎斤山同厄 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/11/30 15:02

基督教徒以為四圍傳教好叻,其實係幫邪教害人,向學生洗腦,教到一個二個學十足你個耶稣一樣:講大話,暴力當正義,造假當真理,基督教只能製造垃圾同人渣,有份傳教的宣傳的罪加一等。

什么時侯可以関閉所有天主教基督教,以免下一代再被洗腦,就可以天下太平!

https://www.youtube.com/watch?v=xoRWbJBWqOQ&fbclid=IwAR1p-LXBn3zCbrxXjnTBvAmmGnTVebDZdSnov2d8ZmpLuHdho22e8xIMZog

.
我邊忽似反基啫?
抽刀斷水 發表於 2019/11/29 06:47

您屎忽似反基
基督教徒以為四圍傳教好叻,其實係幫邪教害人,向學生洗腦,教到一個二個學十足你個耶稣一樣:講大話, ...
leefeng 發表於 2019/12/1 01:46

我看到你這次沒有說色情的東西,謾駡的表情也沒有那麼兇狠,而且還上傳了兩條油管片作為你的觀點的助證,所以我想嘗試跟你展開討論。但打油管件一看,唉!那種笑死香港人的五毛片,怎麼討論呢?
我補充提議的,是宣佈天主的祝福與詛咒,你若不明白,應先看看有關聖經章節再發言。你如果在唸書時未學過聖經,也可以自修補課啊。
關於基督教會在香港歷次運動中所擔當的角色,我曾多次發帖討論過。你既不知道聖經寫什麼,也不知道對手持什麼立場,怎樣展開討論呢?我沒興趣吵架。建議你先看看《如何判斷執掌權柄者公義與否(一)(二)(三),以瞭解我作為基督徒,怎樣看這場社會運動。
我只希望各位能暢所欲言,不會因不同的宗教立場而被刪去文章,咁就很好了。

至於我自己既立場,當然係有立場啦,否則就是完全漠不關心,那麼我搞個網站幹嗎?不過希望大家不要以為我本人有什麼立場,就覺得這裡不宜討論某些東西,那我就覺得很不錯了。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我只希望各位能暢所欲言,不會因不同的宗教立場而被刪去文章,咁就很好了。

至於我自己既立場,當然係有立 ...
抽刀斷水 發表於 2019/12/1 17:44

網主,你知我係服從權柄嘅人,如果我有犯規嘅地方,請指出,我會即時改正。衹要唔違反天主旨意,我會絕對服從你嘅指令。至於喺討論過程中如果有人攻擊本基督徒人身,我係絕對冇問題嘅,真情流露會比較容易表達真實嘅思想。至於攻擊神身嘅話,雖然我唔願意見到,但呢個亦都係世界嘅自然現象,好難避免。
高級模式 | 發新話題
換一個