返回列表 回覆 發帖

究竟你是一個崇尚科學的人還是迷信的人?

我相信科學,崇尚科學,鍾意學習科學知識,期待科學嘅發展為我哋不斷揭開世界上無數未知事物嘅真相。但係,我反對基於科學角度去指責基督宗教迷信,如果將目前科學解釋唔到嘅事物視為迷信,噉本身就係迷信科學,係對不斷發展嘅科學嘅褻瀆。所以,我非常希望聽到無神論者用科學嘅態度去解釋聖教會眾多神跡嘅以下幾件:

1)都靈裹屍布
2)瓜達盧佩聖母斗篷
3)意大利蘭佳諾天主堂聖體聖血      
      奇跡

以上三個奇跡都曾經被各種科學家包括醫學、解剖學、人類學、植物學、攝影學、顔料學、畫家、……等等專門學科嘅專家做過多次研究並公佈結果。(我聲明我只相信天主耶穌基督而唔係一塊布或奇跡本身,奇跡只能幫助增強我嘅信德。)
女仔不嬲早熟。所以教會咁L多乸
Don't know where God is but the Devil is in the details
您心智成熟就見咖啦。

沙文 2019/12/16 15:11 提交

怪唔知你一直都見唔到有神。
你老婆發育成熟過你。
您心智成熟就見咖啦。
若是一直都唔成熟, 就係您條命生成, 都冇得怨。世上的確係不少人有殘缺,有尐人physical殘缺,有尐人腦殘。係值得同情,但您唯有接受。或者您去社會福利署問下睇下有咩scheme幫到您
Don't know where God is but the Devil is in the details
我話冇都冇用咖,
沙文 2019/12/15 23:20 提交

你幾時講過有用既野?
唔見囉
我話冇都冇用咖,您係都要癲鼠教捉我,我都冇計。但係您都要乖乖地跟癲鼠教rule,唔好叛教。
您咁L黑心咖, 挑釁嗅咀, 好快到您內疚道歉。
地狱咁L易落咩。貴教特設煉狱招呼我, 到時有專人負責一一駁 ...
沙文 2019/12/15 14:58 提交

你唔好亂揩天主教既油水哩。
你讀既,引用既經文都係你老婆過派既。
佢哋只有天堂、地獄兩味,
不設煉獄。
你依家撐有煉獄,係咪你都認為天主教既係比較合理咁呢?
仲有一條無稽數畀各位睇下聖經的荒謬劇情

16:1        過了安息日、抹大拉的馬利亞、和雅各的母親馬利亞、並撒羅米、買了香膏、要去膏耶穌的身體。
16:2        七日的第一日清早、出太陽的時候、他們來到墳墓那裡。

過了安息日 = 星期六日落後
究竟紙紮鋪開唔開門呢? 為了探索這問題, 今早我特地借尐綺話去kensington market shopping, 結果連我老婆都窒我。

以下就是其中一間猶太鋪頭營業時間:
https://www.yellowpages.ca/bus/O ... Israel/1553887.html

七日的第一日清早, 十點開門。唔知3個8婆買乜L野香膏? 能在出太陽的時候拜山?
蝦膏就有得賣, 去澳門啦
你落地獄哩
有 heat,
摟多塊布都嫌熱。
beebeechan 發表於 2019/12/14 01:23

您咁L黑心咖, 挑釁嗅咀, 好快到您內疚道歉。
地狱咁L易落咩。貴教特設煉狱招呼我, 到時有專人負責一一駁斥我嘅論点, 直到我寫咗服字就㩒lip放我上。

不過就實唔會畀您負責咯。您知点解咖啦
回覆 62# beebeechan
若是捉腳就好閒,唔駛人子咁緊張開到聲叫唔好手多多摸來摸去
Jhn20:17        耶穌說、不要摸我.
===========================
此外從這事又可見基督徒很不尊重privite property

16:5                他們進了墳墓、看見一個少年人坐在右邊、穿著白袍.就甚驚恐。
16:6                那少年人對他們說、不要驚恐.你們尋找那釘十字架的拿撒勒人耶穌.他已經復活了、不在這裡.請看安放他的地方。

尊貴的建制派議士约瑟捐出預置墓地畀人子入土為安, 冇話畀你班閒雜人當做冇掩雞籠做intruder唔駛客氣
,就會係剝光豬。所以合理的劇情係,嬲番塊布先去街,就算唔怕醜都驚冷親

沙文 2019/12/14 10:23 提交

你落地獄哩
有 heat,
摟多塊布都嫌熱。
其實,裹屍布留在山墳內,就係阿稣條鹹魚係被偷而並非復活的證據。
若然佢係復活,扯甩塊布行出街,就會係 ...

怪唔知中國人要燒衣
驚死先人無衫著,屌屌揈
咁佢叫馬利亞“唔好拉住我!”,唔知係咪拉住佢條賓周

瑪竇福音28:9就寫明係捉住耶穌既腳。
睇清楚啲就唔使鑊鑊都斷估。
就算係外行人寫作,如果係記述事實,都唔會出咁嘅紕漏,至多係文筆麻麻地嘅啫。能夠寫出咁様破綻,就必定係冇經過仔細推敲的老作。
有個專業寫script嘅朋友同我講,好多時佢嘅同事朋友話佢點解好似成日發怐瞀,佢話其實佢係做緊寫script很重要的步驟 visualization -將劇中人每做一件事過程在心中排演幾次,以免作到有破綻。
經文寫稿佬顯然就係缺了專業訓練。
其實,裹屍布留在山墳內,就係阿稣條鹹魚係被偷而並非復活的證據。
若然佢係復活,扯甩塊布行出街,就會係剝光豬。所以合理的劇情係,嬲番塊布先去街,就算唔怕醜都驚冷親。
出街冇幾遠就撞到抹大拉瑪利亞,天南地北講東講西傾咗一大餐,原來當時阿穌係吊吊揈嘅。
咁佢叫馬利亞“唔好拉住我!”,唔知係咪拉住佢條賓周呢?
聽說貴教教友受洗前被強迫參加再教肓營、倍瞓班。
唔知course syllabus 有否包埋 jewish studies, 點解教友 ...
沙文 2019/12/14 09:40 提交

呢啲係叫壽衣
唔係裹屍布啵
你咪識少少就咀蔑蔑
聽說貴教教友受洗前被強迫參加再教肓營、倍瞓班。
唔知course syllabus 有否包埋 jewish studies, 點解教友個個都咁中意扮猶太專家但個個都咁無知

猶太佬嘅shroud, 正式名稱tachrichim, 何止bikini, 1共6件頭

https://www.myjewishlearning.com/article/the-shroud/

所以經文遂有頭巾捲埋一舊分開劈埋一边的description

20:7        又看見耶穌的裹頭巾、沒有和細麻布放在一處、是另在一處捲著。

因為偷屍都要驗明正身, 所以拆開黎睇下
我老婆從來冇嗌不要。佢净係嗌”大力尐……一路插一路錫我個Linn, 兩個都要錫……oh yeah.........my babe. ...
沙文 2019/12/13 16:38 提交

呢啲係低價雞既叫聲嚟啵
請問上圖拍攝地點?
死者族裔?
沙文 2019/12/14 08:26 提交

有圖有真相
你死到一幅比堅尼包屍相出嚟俾大家睇先好繼續放屁。
高級模式 | 發新話題
換一個