返回列表 回覆 發帖

究竟你是一個崇尚科學的人還是迷信的人?

其實, 唔同作者對拜山時间之差異, 又係有破绽

Mak 16:1        過了安息日、抹大拉的馬利亞、和雅各的母親馬利亞、並撒羅米、買了香膏、要去膏耶穌的身體。
16:2        七日的第一日清早、出太陽的時候、他們來到墳墓那裡。

Jhn20:1        七日的第一日清早、天還黑的時候、抹大拉的馬利亞來到墳墓那裡、看見石頭從墳墓挪開了.
Mat 28:1        安息日將盡、七日的頭一日、天快亮的時候、抹大拉的馬利亞、和那個馬利亞、來看墳墓。
Luk 24:1                  七日的頭一日、黎明的時候 、 那些婦女帶著所預備的香料、來到墳墓前。

出太陽定天還黑? 幾位作news前未開过會
Don't know where God is but the Devil is in the details
其實 安息日喺Saturday日落就結束, 如果佢地真係咁concern, 漏夜就好去拜山啦, 何必等天光而令其他宗徒有機會在Sat日落至Sun日出这月黑風高時段開墳盗屍, 演出復活奇幻劇? 難道基督徒還怕黑乎?點解太太團唔係约埋宗徒一齊去?
佢地故意天光至去, 顯然係打龍通夾定, 因為宗徒負責偷屍, 太太團負責"發現復活", 各司其職
Don't know where God is but the Devil is in the details
由此事亦可睇出阿穌如何冇教養。
若然有一天我被誤診瓜咗,而又家道中落,老婆冇錢辦喪事;打算賣身落青樓。此時抽刀斷水仗羲孭起條數,又捐出佢自己的預置墓地畀我。
在下葬千鈞一髪之際我猛踢棺材蓋終於獲救,我知道抽刀的義舉後,何止三跪9叩親自登門拜謝,直情畀我老婆陪佢瞓一睌都得啦。

我讀書不多, 但都識銜環結草。反觀耶穌復活後向阿茂阿壽顯現,就係對約瑟就多謝都冇句,人地服侍佢,佢就當老奉。由此可見佢品格如何差劣。
由此事亦可睇出阿穌如何冇教養。
若然有一天我被誤診瓜咗,而又家道中落,老婆冇錢辦喪事;打算賣身落青樓 ...
沙文 2019/12/13 02:51 提交

冇講既野唔係等如無發生過㗎啵。
好簡單既邏輯。
其實 安息日喺Saturday日落就結束, 如果佢地真係咁concern, 漏夜就好去拜山啦, 何必等天光而令其他宗徒有機 ...
沙文 2019/12/12 16:11 提交

經文話耶穌落咗陰府,仲未做完野嘛
我讀書不多, 但都識銜環結草

沙文 2019/12/13 02:51 提交

呢幾年我教識你唔少野
連蔥都無條哩。
雖則話施恩莫望報。
冇講既野唔係等如無發生過㗎啵。
好簡單既邏輯。
beebeechan 發表於 2019/12/12 23:16

咁即係
有講既野唔係等如有發生過㗎啵。
好簡單既邏輯。
恭喜恭喜您終於都認了
咁即係
有講既野唔係等如有發生過㗎啵。
好簡單既邏輯。
恭喜恭喜您終於都認了 ...
沙文 2019/12/13 15:26 提交

咁睇下講乜哩

我同你講三隻小豬故事你就唔好以為真係有會起屋既豬囉
回覆 46# beebeechan
咁我真係多謝您。本來,我都有小小意思心郁郁想信主。但係畀您打残我的信心在萌芽階段。係您一句名言令我醍醐灌顶,聯想到原來聖書雖然係有講,但卻是狗噏。
容晚生一謝再謝三謝。
嗱,咁您條氣順晒啦卦
回覆  beebeechan
咁我真係多謝您。本來,我都有小小意思心郁郁想信主。但係畀您打残我的信心在萌芽階段。 ...
沙文 2019/12/13 16:09 提交

咁你同老婆搞野時
佢猛咁嗌:「不要....不要」
你又係咪馬上收兵咁呢?

所以經上愈係「假」既野就愈有意思。
我老婆從來冇嗌不要。佢净係嗌”大力尐……一路插一路錫我個Linn, 兩個都要錫……oh yeah.........my babe........I'm cumming.......畀我……畀我……射晒畀我……”
點解我咁肯定科學家一定收咗水?

因為佢地驗乜驗物之前睇下經文, 即知塊布流嘢
都靈裹屍布其实係做鬼都唔靈裹屍布, 連最基本款式都做錯。

阿穌塊布係bikini式分兩截:
20:6        西門彼得隨後也到了、進墳墓裡去、就看見細麻布還放在那裡.
20:7        又看見耶穌的裹頭巾、沒有和細麻布放在一處、是另在一處捲著。

都靈裹屍布就jumpsuit過頭笠笠埋個頭。唔出重金, 边個科学家肯同您博釘牌?
點解我咁肯定科學家一定收咗水?

因為佢地驗乜驗物之前睇下經文, 即知塊布流嘢
都靈裹屍布其实係做鬼都唔靈 ...
沙文 2019/12/13 21:13 提交

你未見過執屍?
幾時包屍都係一件頭,
點會有比堅尼㗎!

請問上圖拍攝地點?
死者族裔?
請問上圖拍攝地點?
死者族裔?
沙文 2019/12/14 08:26 提交

有圖有真相
你死到一幅比堅尼包屍相出嚟俾大家睇先好繼續放屁。
我老婆從來冇嗌不要。佢净係嗌”大力尐……一路插一路錫我個Linn, 兩個都要錫……oh yeah.........my babe. ...
沙文 2019/12/13 16:38 提交

呢啲係低價雞既叫聲嚟啵
聽說貴教教友受洗前被強迫參加再教肓營、倍瞓班。
唔知course syllabus 有否包埋 jewish studies, 點解教友個個都咁中意扮猶太專家但個個都咁無知

猶太佬嘅shroud, 正式名稱tachrichim, 何止bikini, 1共6件頭

https://www.myjewishlearning.com/article/the-shroud/

所以經文遂有頭巾捲埋一舊分開劈埋一边的description

20:7        又看見耶穌的裹頭巾、沒有和細麻布放在一處、是另在一處捲著。

因為偷屍都要驗明正身, 所以拆開黎睇下
聽說貴教教友受洗前被強迫參加再教肓營、倍瞓班。
唔知course syllabus 有否包埋 jewish studies, 點解教友 ...
沙文 2019/12/14 09:40 提交

呢啲係叫壽衣
唔係裹屍布啵
你咪識少少就咀蔑蔑
其實,裹屍布留在山墳內,就係阿稣條鹹魚係被偷而並非復活的證據。
若然佢係復活,扯甩塊布行出街,就會係剝光豬。所以合理的劇情係,嬲番塊布先去街,就算唔怕醜都驚冷親。
出街冇幾遠就撞到抹大拉瑪利亞,天南地北講東講西傾咗一大餐,原來當時阿穌係吊吊揈嘅。
咁佢叫馬利亞“唔好拉住我!”,唔知係咪拉住佢條賓周呢?
有個專業寫script嘅朋友同我講,好多時佢嘅同事朋友話佢點解好似成日發怐瞀,佢話其實佢係做緊寫script很重要的步驟 visualization -將劇中人每做一件事過程在心中排演幾次,以免作到有破綻。
經文寫稿佬顯然就係缺了專業訓練。
高級模式 | 發新話題
換一個