返回列表 回覆 發帖

請接受一個基督徒的道歉

如果佢智力正常但係因為懶唔願做工而自願被賣落火坑,噉係佢自己選擇個咯喎,使乜人幫佢呢?
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/21 17:55

新教咁唔啱, 冇您地自認咁貼近天主,  但佢地都識組隊幫下家禽從業員:
關顧妓女事工——給予關心、重生機會及希望
您呢亭hypocritical癲鼠徒就話: 挑, 自己攞泥衰, 使L人幫

https://www.cccowe.org/content.php?id=articles/articles_09-008
https://books.google.ca/books?id=N7wuDwAAQBAJ&pg=PA104&lpg=PA104&dq=%E6%95%99%E6%9C%83+%E5%B9%AB%E5%8A%A9%E5%A6%93%E5%A5%B3&source=bl&ots=cpr3bLyqnR&sig=ACfU3U3db6PfyFnlssSIUlKujgnpQRHMrg&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjCitm0hcnmAhU0B50JHYHkAs0Q6AEwA3oECAkQAQ#v=onepage&q=%E6%95%99%E6%9C%83%20%E5%B9%AB%E5%8A%A9%E5%A6%93%E5%A5%B3&f=false
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 180# 沙文
你唔係話問教徒借錢佢hehehe耍你嘅咩?唔通成個教會得你老婆一個捐錢比人?基督教會同天主教會有無數個善會喺世界各地幫緊唔同需要嘅窮人,佢哋啲錢喺邊度嚟嘅呢?你老婆以行動做D同寧可殺錯1000不可放過一個嘅曹操等惡人相反嘅善舉,點講都好都係一件好心地嘅事情,但將可能幫錯1000個人嘅錢,交畀教會,嚴謹審核每個個案將每一文都發揮到實際幫助窮人嘅效果,係咪更有智慧呢?仲有,你係158樓講明係你賣自己老婆落火坑,賣基督徒老婆落火坑唔係搞geg係乜?我話你呢個係搞自己老婆爛geg你就扯到全世界嘅悲慘故事,仲有,你一路得閒周街咀咒天主嫌佢勤力搵幾分工做,一路問基督徒度水話手緊飯開噉……仲有仲有,太多犯駁嘅矛盾點我費事摷喇,如果你係表演緊我熟悉嘅跳嚟跳去嘅戯路,我冇乜心機睇。如果你係真心研究思考討論問題,噉係好現象,我最好去除枝節雜質直接討論以提高討論效果。我要撥多啲時間專心學習,你嘅問題我會儘量答覆,如果我太忙唔得閒回答,請你睇返我以前嘅發言(其實好概括簡單,都係離唔開耶穌基督教導嘅愛天主愛人),你肯定領略到我嘅答案。你跳嚟跳去搞geg,我唔答你又好似冇禮貌,答你又好似嘥時間,截止出你嘅荒謬同無禮又好似有D驕傲,搞到我三難狀態,你應該係我其中一個好導師,或者天主派嚟嘅牧羊犬。
覆#163
    「佢既然用極端嘅方式救人類,佢就肯定原諒曬人所有嘅罪」,我就唔明,教人殺滅親屬、世人,背負幾億條人命,就係「用極端嘅方式救人類」,噉「就肯定原諒曬人所有嘅罪」﹖
    「你們該彼此相愛」、「弟兄要把弟兄,父親要把兒子送到死地,兒女要與父母為敵,害死他們」,到底那個是真理﹖
    「政府同社會慈善機構設立咁多部門嚟做乜?」有教會叫他們信耶穌就得咯,個個都會得著百倍。「希望你真係諗嘢而唔係凈係講嘢」。
    重有,你仍未答應借我幾百萬,亦未講你地址。

覆#182
    「基督教會同天主教會有無數個善會喺世界各地幫緊唔同需要嘅窮人,佢哋啲錢喺邊度嚟嘅呢」﹖係囉,「神父」、「牧師」不事生產,個個吃到肥頭耷耳,又有億億聲嘅錢賠俾被肏屁眼嘅兒童,我就唔明,佢哋啲錢喺邊度嚟。
    「將可能幫錯1000個人嘅錢,交畀教會……係咪更有智慧呢?」當然有「智慧」咯,教會又可以買幾間幾千萬嘅豪宅咯。
    「太多犯駁嘅矛盾點我費事摷喇」。係囉,你話自己尊重科學,我叫你用科學嘅態度去證實「神蹟」,你又唔肯。你實牙實齒要盲信移鼠,叫你借錢、俾間屋流浪漢入去住,你又唔理。叫你聽鼠話殺滅親屬,你又借咗聾耳陳隻耳,「太多犯駁嘅矛盾點我費事摷喇」。
回覆 182# 逃出魔幻紀

您真係好L有“智慧”,下次我問您度住幾個救急,我話“you"re the last guy I can think of. I don't know who else to turn to.”您畀張form 我填,話咁先係新誡命有智慧。
當晚我走投無路做墨七,失足跌L死咗。我老婆就第朝早拖住個仔上天臺,望著初升的朝陽,一躍而下。兩日後,coroner打report“孕婦偕子跳樓殉情2屍3命。”

您祈禱慶功:主啊,我借畀佢即係害L咗佢,唔借,好似而家咁,就係幫咗沙文冚家。佢地泉下有知,實會多謝我。袮同我代收啦。阿孟
回覆  沙文
交畀教會,嚴謹審核每個個案將每一文都發揮到實際幫助窮人嘅效果,係咪更有智慧呢?
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/22 07:31

係呀。教會真係好L有智慧, 先將窮人爆菊, 再實際幫助佢地, 每一文都發揮到實際效果

https://www.wsj.com/articles/catholic-church-offers-cash-to-settle-abuse-claimswith-a-catch-11562854848

http://www.bishop-accountability.org/settlements/

https://www.cnn.com/2019/06/04/us/catholic-church-300-million-abuse-claims/index.html
暫時捐住咁多先, 您咁L忙一定又嫌資訊太多
你係158樓講明係你賣自己老婆落火坑,賣基督徒老婆落火坑唔係搞geg係乜?我話你呢個係搞自己老婆爛geg你就扯到全世界嘅悲慘故事

賣老婆係貴教傳统, 本來我都諗唔出咁L賤格嘅方法。有血有肉,絕非搞gag.您想提高討論質素,先學下教會史再同我嚴肅討論啦唔该
https://www.thevintagenews.com/2016/11/20/the-strange-english-custom-of-wife-selling/
https://en.wikipedia.org/wiki/Wife_selling_(English_custom)

主耶穌又學人搞gag,您唔屌鳩佢

18:23 天國好像一個王、要和他僕人算賬。
18:24 纔算的時候、有人帶了一個欠一千萬銀子的來。
18:25 因為他沒有甚麼償還之物、主人吩咐把他和他妻子兒女、並一切所有的都賣了償還。
覆#163
    「佢既然用極端嘅方式救人類,佢就肯定原諒曬人所有嘅罪」,我就唔明,教人殺滅親屬、世人,背 ...
旁觀者 發表於 2019/12/23 00:54

你講呢啲嘢,淨係喺呢個貼已經唔止一個人同你講到一字咁淺,加埋以前都同你解釋過好多次,到而家你又問返同一句說話,噉有乜辦法呢?
覆#182
    「基督教會同天主教會有無數個善會喺世界各地幫緊唔同需要嘅窮人,佢哋啲錢喺邊度嚟嘅呢」﹖係 ...
旁觀者 發表於 2019/12/23 01:17

所以我成日話你要全面瞭解事情先至可以準確發言,你知唔知歷史上有幾多神父喺遠東包括中國過住艱苦生活傳教甚至犧牲性命,你唔肯認真學習都可以google下,好簡單好方便,或者睇下電影《沉默》,都可以略知一二。
大屋嘅事,我已經清楚答咗你,你又再問,我冇理由再重複一個答案畀你架,你自己慢慢諗下啦。
回覆  沙文
我話你呢個係搞自己老婆爛geg你就扯到全世界嘅悲慘故事

我見您扮innocent問'唔係奴隸社會點賣呀"

唔答您又冇禮貌, 又驚您真係出唔到貨, 梗係盡量提供多尐途逕畀您參考, 以備他日不時之需。我仲諗住您會多謝我添
FYI, 本月初貴教又有智慧。40個億, 每一文都幫到窮鬼。性價比真係貴教最高。
https://www.marketwatch.com/stor ... -billion-2019-12-02
Don't know where God is but the Devil is in the details
我見您扮innocent問'唔係奴隸社會點賣呀"

唔答您又冇禮貌, 又驚您真係出唔到貨, 梗係盡量提供多尐途逕 ...
沙文 發表於 2019/12/23 09:17

你講得冇錯,我係真心多謝你嘅,我同龍井樹講嘢嗰陣都多謝過呢度出現嘅所有人啦,最多謝就係網主抽刀先生,畀個平臺我哋互相瞭解,擴闊視野。
leefeng同旁觀者唔理解聖經可能係因為佢哋未曾系統噉學過,我以為你學過哂應該係理解上冇問題,但原來唔係噉,呢樣嘢會令我重新思考預定論同自由意志論嘅問題。你學多咗十幾年(幾十年?),都同佢哋企喺同一個思考層次,發言模式一樣,叫佢哋情何以堪呢?難怪佢哋冇動力去學習,講極都唔明問返同一個問題。
唔駛客氣, 我喺185樓都有鳴謝您幫咗我冚家

BTW, 最新福音:聖座今次御駕親征, 將每一文都發揮到實際幫助窮人嘅效果, 實在令我欽敬。請代問候佢老人家, 叫佢多保重, 慷慨解囊, 窮鬼之福祉也。
同埋您都要捐多尐,您睇,佢平時影相依起棚牙扮慈祥, 今次好似有尐黑口黑面, 可能真係有壓力。我驚佢將每一文都發揮到太盡, 唔夠錢找数
https://nypost.com/2019/12/17/ca ... are-suing-the-pope/

回覆  逃出魔幻紀

您真係好L有“智慧”,下次我問您度住幾個救急,我話“you"re the last guy I can thin ...
沙文 發表於 2019/12/23 07:23

請你用個良心諗下:你諗呢D劇惰出嚟反駁我嘅「謹慎地保證將每一文用到幇助窮人/困難人身上,比「寧可被呃一千文都不能錯過交到一文俾個真窮人」更有智慧」嘅觀點,符唔符合基督愛天主愛人嘅原則?
回覆 194# 逃出魔幻紀
我牧羊狗點敢反駁您呀,我不過呻下我嘅困境啫。您天主上身, 统一揸盤, 一文都要畀晒教會。我呢亭牧羊狗死不足惜, 填表借錢等您謹慎審批, 抵我冚家剷。
我冚家剷之後,天主就愛除咗我一家之外的世人,都係叫做愛世人啫,所以天主愛人愛得真係好L有智慧, 點止謹慎地保證每一文都用到幇助窮人/困難人身上, 仲謹慎地保證救濟好多律師

https://www.cbc.ca/news/canada/c ... n-diocese-1.5384217
回覆  逃出魔幻紀
我牧羊狗點敢反駁您呀,我不過呻下我嘅困境啫。您天主上身, 统一揸盤, 一文都要畀晒教會 ...
沙文 發表於 2019/12/23 11:18

哦,原來你係噉諗,我明白啦。不過你諗嘅唔係真相。
梗唔係真相啦。真相係天主愛果尐唔係好等銭駛,得閒填表等聖教會謹慎審批每一文嘅世人。唔係今晚冇飯開嘅世人,因為餓L死咗就唔算係世人,仲駛乜愛呢?
華人文化嘅客套說話,同日本人嘅類似寒暄習慣差唔多,大家明就得啦。如果你唔鍾意聽,我遞日就避免講「得 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/20 16:46

聖賢嘅教誨係愛嚟警惕自己,唔係用嚟教訓人嘅。我一向都係得閒先上嚟,所以如果你見我唔到,就表示我生活過得好充實,唔得閒上嚟浪費時間。
聖賢嘅教誨係愛嚟警惕自己,唔係用嚟教訓人嘅。我一向都係得閒先上嚟,所以如果你見我唔到,就表示我生活 ...
龍井樹 發表於 2019/12/23 14:34

每個人都按照自己嘅性格來選擇生活方式,我不嬲都知你覺得呢邊討論係嘥氣。但喺呢度人比較少,觀點雷同,各人講嘢方式亦都比較相似,所以你過嚟我就希望可以豐富呢度嘅討論色彩,你覺得厭煩我好理解,我都覺得有的悶有啲沮喪,但係好想係度學多啲野。
其實,以全球最高CPI地區計,不論叫雞叫鴨叫鵝,都唔駛好似聖教會人員bid咁嘅價,not even close. 所以,很明顯聖教會係用屌屎窟來將救濟金謹慎地每一文交到大眾手上。
對教會的無私貢獻和分享,雖然我本人從未收過,但亦聞之者動容,受之者淪髓。
高級模式 | 發新話題
換一個