返回列表 回覆 發帖

請接受一個基督徒的道歉

耶稣見你傳教方式可以嘔血同死得!
leefeng 2019/12/18 03:58 提交

你這種幼稚反基
怪不得教會䇄立不倒
做人要用理智去分辨事物,明辨是非,先至可以正常生活。同樣道理,基督徒亦都要用靈魂嘅理智去辯別正確嘅方向,先至可以行到正路,我哋唯一信靠嘅係天主耶穌基督,而唔係某個教牧。我曾經建議你瞭解下基督徒對目前香港狀況嘅幾個不同觀點,亦都邀請過你睇下我喺本區嘅《如何判斷執掌權柄者公義與否》一貼,以就有關觀點展開討論,你抗拒瞭解,繼續指責「邪教禍港」。呢個唔係「信」與「不信」嘅問題,係肯唔肯去瞭解事實嘅問題,係邏輯同理智嘅問題,你對呢個問題有興趣,就算唔信基督,都可以並應該知道基督宗教對目前狀況嘅幾個不同觀點係乜嘢,否則點樣可以作出正確判斷甚至加以批評呢?試諗下:一個只食麵包從未見過食過米飯嘅人,嚐試食第一碗飯就覺得難食到嘔,打開米缸見到啲咪原來發曬黴,佢就去同周圍啲人講,米係黑心商人搵啲垃圾做出嚟嘅汙糟到不堪嘅毒物,會食死人。人哋話畀佢聽事實唔係噉,畀啲生產稻米嘅資料佢睇,同佢講解稻米從播種到收割再到加工倉儲出售成個過程,如果某個環節做得唔好就會變質會發黴就唔食得,冇變質嘅稻米係好有營養嘅食物。但係佢拒絕瞭解塞住隻耳仔唔聽淨係不斷重複「米係黑心商人搵啲垃圾做出嚟嘅汙糟到不堪嘅毒物會食死人」,噉合唔合理呢?
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/15 19:19

你個米生產商係虛構物種,稻田,米倉,賣米人都不存在。
你們吃的米亦只是虛幻的,你們的米只是在書本上見到,根本唔知米的形象和味道,有或冇呢?
而且唔好忘記,你自己都識講米係出產在日本、泰國、越南、中國、澳洲,所以你用「米論」根本就是超廢,你會問點解?
4/5係信其他教架,米同你個廢耶穌完全冇關係囉!

<
你都無入過教,點離教。
所以,邏輯上你無呢到既會藉。
beebeechan 發表於 2019/12/18 04:02

精人唔需要跌咗落個䧟阱裡才知道果度原來有個䧟阱既!不過,你一定要!
你這種幼稚反基
怪不得教會䇄立不倒
beebeechan 發表於 2019/12/18 04:06

教會䇄立不倒?你吹牛都唔該睇下新聞咧!

每周有一兩百座教堂在美國關門,後續用途對信徒也是考驗

https://read01.com/M2BemdO.html#.Xfk_SVVKjX4

回覆 76# beebeechan
都係正常。大衞都係咁,睇睇下聖經就畀佢影響,所以冇乜事千祈唔好睇聖經
回覆  beebeechan
都係正常。大衞都係咁,睇睇下聖經就畀佢影響,所以冇乜事千祈唔好睇聖經 ...
沙文 2019/12/18 05:02 提交

大衛少咗人地個老婆,
佢個仔要病死
晚年佢啲老婆俾個忤逆仔少。
呢啲你又學唔學?
教會䇄立不倒?你吹牛都唔該睇下新聞咧!

...
leefeng 2019/12/18 04:47 提交

點解有間教會有二千幾年歷史既?
你有本事懟冧呢間教會先哩

得三幾候友就開檔講耶穌過啲唔係真教會嚟㗎,傻逼!
回覆 86# beebeechan
梗係學啦。少咗人地老婆,基督都係死死地氣投胎在少人老婆家族,唔小人老婆就生唔出基督啦,小人老婆係好事泥嘅。阿利路亞光宗耀祖
梗係學啦。少咗人地老婆,基督都係死死地氣投胎在少人老婆家族,唔小人老婆就生唔出基督 ...
沙文 2019/12/18 06:22 提交

咁有邊個人類家族係無臭史既呢
沙文家有幾香?

唔小人老婆就生唔出基督啦

沙文 2019/12/18 06:22 提交

睇睇耶穌族譜哩
耶穌唔係出自大衛「少人老婆」那一房的。
係原廠,唔係水貨。
伯 拉 罕 的 後 裔 、 大 衛 的 子 孫 、 耶 穌 基 督 的 家 譜 . 〔 後 裔 子 孫 原 文 都 作 兒 子 下 同 〕……耶閪生大衛王。大衛從烏利亞的妻子生所羅門.
阿穌吩咐宗徒,得人如得魚一様。結果而家教徒又唔識釣魚又唔L識經,得碌葛如得魚一L樣。
Don't know where God is but the Devil is in the details
你個米生產商係虛構物種,稻田,米倉,賣米人都不存在。
你們吃的米亦只是虛幻的,你們的米只是在書本上見 ...
leefeng 發表於 2019/12/18 04:09

同你溝通好似有D困難,簡單講詳細講你都唔知我講乜,可能我講得太心急太籠統,所以後來就將要講嘅嘢精細界定,忽略「信」嘅元素,唔講其他嘢,淨係同你討論你固有觀點入邊可驗證嘅問題:

1)唔係所有基督徒都主張打家劫舍殺人放火搞亂香港,我所認同嘅神學觀點你到而家都唔明白,繼續老屈我,噉樣係偏激唔負責任嘅表現,建議你認真瞭解後再發言。
2)唔係所有教會都好似你講噉強迫人捐獻,建議你做社會科學實驗你又拒絕做,噉樣冇根冇據嘅觀點係唔會有說服力嘅。

同你講比喻係希望你容易啲理解現實情況,你代入唔到唔單止,仲走咗入個比喻本身入邊,話啲嘢虛構虛幻唔存在,仲話各個國家嘅嘅米代表個個宗教,其實我講嚟講去就係想講「你喺未瞭解事實嘅全部而且堅持拒絕整體地觀察研究瞭解嘅前提下,你對有關事情嘅任何評論都會偏差,係盲人摸象(你就係捉住隻象耳不停講「象係一把扇」)」,世界上有4/5人或幾多人信乜嘢宗教同我想講嘅呢個中心有乜關係呢?
我而家覺得同你哋傾偈好有意思,大家互相交流學到唔少嘢,包括鍾意講笑嘅沙文,雖然佢飛嚟飛去扮曬唔明,但我覺得佢比較明白我表達嘅意思,唔怪得beebeechan成日讚佢。
伯 拉 罕 的 後 裔 、 大 衛 的 子 孫 、 耶 穌 基 督 的 家 譜 . 〔 後 裔 子 孫 原 文 都 作 兒 子 下  ...
沙文 2019/12/18 09:04 提交

耶穌又真係唔係所羅門過房㗎喎
你睇經真係唔係過皮,
連做替我擔經書既書僮都不配。
經上講咗所羅門那房子孫再無人能當君王坐皇位,因為佢地帶以色列人拜邪神
本人逃出魔幻紀,在本討論區與衆網友討論之過程中,因自己並無堅守耶穌基督頒下之「愛天主愛人」新誡命,放 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/12 00:23

我唔記得你有乜嘢得罪過我,就算有應該都係好小事,take it easy。
我唔記得你有乜嘢得罪過我,就算有應該都係好小事,take it easy。
龍井樹 發表於 2019/12/18 17:11

我記得起碼頂撞過你一兩句,心存惡意定好意自己最清楚,多謝你。
...
leefeng 發表於 2019/12/18 04:47

美國佬學得成熟咗,妖堂減少是自然嘅事。
    中國被人蝦咗百多年,仍有許多奴性重嘅軟骨頭,一見洋人納頭便拜,對洋人拜嘅東西,不理三七二十一,口口聲聲叫主。
    要等洋邪被扔進歷史嘅垃圾桶,尚要等段較長的時間。
美國佬學得成熟咗,妖堂減少是自然嘅事。
    中國被人蝦咗百多年,仍有許多奴性重嘅軟骨頭,一見洋人 ...
旁觀者 發表於 2019/12/19 02:06

硬係覺得信耶稣教係自己攞黎犯賤,好好一个人唔做,要做奴才叫洋人做【主】,又做埋畜生【羊】?
真係如果唔够【賤格衰格】都唔可以合格地成為耶稣教既信徒架!
硬係覺得信耶稣教係自己攞黎犯賤,好好一个人唔做,要做奴才叫洋人做【主】,又做埋畜生【羊】?
真係如 ...
leefeng 發表於 2019/12/19 02:30

我雖然唔知你講嘅「叫洋人做主」係乜嘢概念,但我肯定你講嘅呢個洋人唔係幾夠「洋」,其實佢好兜踎。天主揀選自己嘅降生地同埋出生身份係:羅馬帝國統治下嘅殖民地,亡國奴猶太人之中嘅一個木工家庭,仲指定用普通到唔普通嘅「耶穌」做自己嘅名,呢個名就等於我哋個個人都識得幾個嘅「強仔」。你諗下:如果而家緬甸入邊有個羅興亞人嘅咕哩仔「細B」,話自己係救世主,噉佢洋唔洋呢?
至於天主點解揀喺中東出世同用啲咁普通嘅名,其實係好巧妙嘅計畫同安排,睇表面係睇唔明嘅。
中國被人蝦咗百多年,仍有許多奴性重嘅軟骨頭

旁觀者 2019/12/19 02:06 提交

唔好笠亂用個「蝦」字啵。
晚清時洋務運動早引入西方東西。
義和拳八國聯軍時中國軍隊的軍備,火炮,彈藥不比洋軍隊差。為何仍給人打個落花流水?
呢啲唔係硬件唔好俾人蝦,係軟件,
係中國人自己唔爭氣。
高級模式 | 發新話題
換一個