返回列表 回覆 發帖

請接受一個基督徒的道歉

呢個其實係唔錯嘅問題,可以啟發多層面噉去思考問題。但係呢個討論版區,如果一嘢開到咁大,就好容易進入 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/19 16:20

盲信者當然就唔會有乜交集,但我相信真盲嘅只係好少數,大多數情況都只係人唔敢去面對,選擇逃避。信與不信,買舖大細,都有或然率可供理性討論 ── 賠率一比一,但勝負唔係五十五十(圍骰通殺),呢個可以係買大細嘅理性切入點。
你既然唔明,又點知係「巧妙嘅計畫同安排」﹖
    唔明而去信,就係盲信。 ...
旁觀者 發表於 2019/12/20 01:28

我話「睇表面係睇唔明」,係講緊你同leefeng淨係識得睇表面而睇唔到表面背後嘅嘢,我自己講得出當然係明白嘅。都係嗰句,你同leefeng入唔到信嘅層次去理解,又做唔到用比喻crossover 嚟進行討論,噉就應該先搞清楚表面嗰浸嘢嘅邏輯同道理。比如講:洋人當然係泛指所有嘅外國人,但係崇洋媚外嘅人又崇唔崇孟加拉人非洲人阿魯阿圖人呢(我只係講事實,我並冇歧視世界上任何嘅民族)?
盲信者當然就唔會有乜交集,但我相信真盲嘅只係好少數,大多數情況都只係人唔敢去面對,選擇逃避。信與不 ...
龍井樹 發表於 2019/12/20 09:14

見到稀客出現,心中不覺一喜!龍井先生大駕光臨即時豐富咗討論群組嘅光譜。
自從上次同你詏撬咗兩句之後,我就想像你係一個喜歡理性討論嘅斯文人。其實斯文唔斯文都唔係好緊要,香港人習慣串嘴,我都唔係好介意。我真係好多謝抽刀網主搞呢個論壇,俾平時冇可能面對面溝通到嘅人喺呢度切磋,通過討論甚至嗌交黎互相增加瞭解(瞭解唔代表認同,大家唔好即刻起曬杠又話我傳教,其實我都想瞭解多啲你哋嘅觀點同理據),我相信除非自己拒絕聆聽觀察同接收,否則大家通過討論都會變得聰明咗。
如果你所講嘅「盲信」,係我所理解嘅「信德大」,噉我希望我係「盲信」嘅人(我唔敢咁自大話「我係信德大嘅人」)。信唔信同買大細嘅問題,我以前喺度開帖討論過,都幾有討論空間下。我唔清楚你係真斯文定係扮斯文,定係鍾意禮橫折曲鬧人嘅人,希望你得閒多移玉步過嚟傾下偈指教下。
回覆  beebeechan

手揑麵粉公仔就街邊檔, 仲要廟會先有, $10一打

沙文 2019/12/19 21:00 提交

手工同設計都唔同呢浮哩。
天主造啲,會少嚟少去,只做兩件就撓埋手,就弄出70幾億件。
你試下叫街邊檔個師傅做70億個公仔出嚟吖。

所以,呢批貨係 cheap 好多。
盲信者當然就唔會有乜交集,但我相信真盲嘅只係好少數,大多數情況都只係人唔敢去面對,選擇逃避。信與不 ...
龍井樹 2019/12/20 09:14 提交

唔好以為買大細就唔使理性。
比如連開咗十口大,好科學既人就會用或然率,認為下舖開細既機率大啲。訓身落去。
有賭仔就會認為唔好唔信邪,開大就繼續大,又係訓身去買大。

大家都好理性㗎喎。

一日唔揭盎都唔知邊個係嬴既。

所以,淨係理性係唔足夠用嚟理解信仰既。
那.......還欠甚麼呢?

出埃及紀被梅瑟領出埃及的以色列人,以佢地既經歷,信耶和華係唔需要理性勒。
對佢地嚟講,咁都仲唔信先唔理性。

今日,曾有特別經歷的人,也不需要理性,科學驗證,「有本事叫個神現身丫」之類之類來理解。
比如連開咗十口大,好科學既人就會用或然率,認為下舖開細既機率大啲。訓身 ...
beebeechan 發表於 2019/12/20 12:18

講得好!但係我更加信耶穌所講嘅看不到而相信的人更有福。所以有特別經歷嘅人未必更有福,我對呢樣嘢都好警惕,經歷到特別嘢嘅時候都諗下耶穌這句說話。
我嘅盲信就如同幼兒期嘅細路信老竇,知道老竇唔會點條黑路我行,跟住佢行就包冇撞板,好開心好有安全感,包有著數(呢個只係比喻,天主同人不可同日而語,如果理解唔到比喻請唔好攞啲賣兒賣女還賭債嘅老竇嚟講)。
比如連開咗十口大,好科學既人就會用或然率,認為下舖開細既機率大啲。訓身 ...
beebeechan 發表於 2019/12/20 12:18

淨係信理性夠唔夠要睇情況,但見連開十舖大就瞓身肯定就唔多理性。或然率呢樣嘢,係要响相同條件下有足夠多嘅個案先會睇到接近機率嘅結果。
見到稀客出現,心中不覺一喜!龍井先生大駕光臨即時豐富咗討論群組嘅光譜。
自從上次同你詏撬咗兩句之後 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/20 11:19

做乜你連迎賓都做埋嘅?你鍾意討論可以去時代論壇丫,我又唔係教書先生,冇特別大興趣去指教人。

孟子曰:「人之患,在好為人師。」
手工同設計都唔同呢浮哩。
天主造啲,會少嚟少去,只做兩件就撓埋手,就弄出70幾億件。
你試下叫街邊檔個 ...
beebeechan 發表於 2019/12/19 20:09

用voice control 整出來的曱甴都識少嚟少去啦, 少到population多人類好L多倍潻, 好濕碎啫

Don't know where God is but the Devil is in the details
做乜你連迎賓都做埋嘅
龍井樹 發表於 2019/12/19 22:18

知客咋啩
依加係講緊耶穌係咪所羅門那一房的。
唔係講所羅門同彌敦係咪同老荳老母。

衰咗你就認哩,撐乜呢? ...
beebeechan 發表於 2019/12/19 07:26

擘大您C眼睇睇您把西口喺#90講乜L嘢

睇睇耶穌族譜哩
耶穌唔係出自大衛「少人老婆」那一房的。
係原廠,唔係水貨。

衰咗你就認哩,撐乜呢?
癲鼠教出埋呢亭食咗通經丸都睇唔通經教徒, 唔亡教都唔得啦
所以,在這當中,神 清楚地向我們下示一個珍貴的訊息:肏人家的老婆,是否不好的呢?神的聖意告訴我們,神看肏人老婆是好的。
否則就不會肏出一個基督-神的愛子啦。所以,我們實不應顧忌肏人家的老婆。因為萬事都互相效力,叫愛神的人得益處。
Don't know where God is but the Devil is in the details
做乜你連迎賓都做埋嘅?你鍾意討論可以去時代論壇丫,我又唔係教書先生,冇特別大興趣去指教人。

孟子曰 ...
龍井樹 發表於 2019/12/20 14:18

華人文化嘅客套說話,同日本人嘅類似寒暄習慣差唔多,大家明就得啦。如果你唔鍾意聽,我遞日就避免講「得閒飲茶」嗰啲咁具體嘅嘢啦。不過如果你唔係嫌呢邊環境太嘈,啲人又個個好似懶自大好為人師噉(其實我諗可能個個都好謙虛,但係爲咗融入環境同攪起個討論氣氛所以叉曬腰呼呼喝喝咁,係搞下笑扮下嘢架咋),得閒過嚟坐下觀察下都冇乜壞嘅。我又迎賓添!網主唔知會唔會打賞呢?
回覆 133# 逃出魔幻紀
成日卦住華人恐怕偏離基督之道。用猶太佬見面親嘴仲有聖經氣氛。
回覆  逃出魔幻紀
成日卦住華人恐怕偏離基督之道。用猶太佬見面親嘴仲有聖經氣氛。 ...
沙文 發表於 2019/12/20 16:53

睇對象啦,不過自己個文化同習慣都仲有條底線嘅,我同歐洲嘅男男女女都習慣攬咗攬右,仲識埋兩邊面珠墩,好似你講噉錫嘴我就真係未試過,我諗我做唔出。
親嘴唔係我講喎,係您根本冇誠意將聖經帶入生活
擘大您C眼睇睇您把西口喺#90講乜L嘢

睇睇耶穌族譜哩
耶穌唔係出自大衛「少人老婆」那一房的。
係原廠, ...
沙文 2019/12/20 15:46 提交

咁係我唔記得bathsheba咁好生養
達味又努力耕耘,積極鋤地開拓
所以,在這當中,神 清楚地向我們下示一個珍貴的訊息:肏人家的老婆,是否不好的呢?神的聖意告訴我們,神 ...
沙文 2019/12/20 16:42 提交

達味既太嫲係耶里哥妓女
唔等如神話要家族有偉人,就要有女人當娼。
唔通你會為子孫好,就叫你老婆.............唉!
經上記下這些醜事
是說明人不論犯過甚麼罪業,過失,
做雞又好,入肏人妻又好
都不是就要遠離神的借口。
只要有悔過之心。
我都唔係話要家族有偉人,就一定要有雞。我係話唔需要避忌啫。當初達味都冇諗住出黎玩下靚太,結果會搞出一個基督。
譬如,我今晚約抽刀老婆食飯睇戲,就唔需要成日諗住“我唔應該乜,我唔可以物,”焉知睇完戲之後途經9龍塘會有乜好果子呢?
高級模式 | 發新話題
換一個