返回列表 回覆 發帖

請接受一個基督徒的道歉

回覆  beebeechan
最衰我詩禮傳家
沙文 2019/12/13 18:01 提交

有冇打錯字?
係失禮全家
禮失求諸野,實畀我揾到嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details

令反基們有堅決信心打基督教的就是基督教(包括天主教)最虛偽的一様野:虛偽!
個口:我有罪我要侮改!天天頂住個【罪】篤屎在頭上來顯示自己係好人…
但係我親眼見過的基督徒(未計所有朋友和反基的恐怖經驗)全部都是最虛偽同假的雙面人!

呢頭同你道歉,果頭背後插你刀,然後又再向你道歉,果頭又再背後插你刀?
個個都有過呢啲体驗囉,扮好人?同耶稣一樣衰!
邪教出邪徒,臭罌出臭草,扮乜鬼野啫?

啲女人講野就扮曬陰聲細氣,男人就扮曬正人君子?
但有一日,你會忽然發現呢個陰聲細氣既女人在街上同人嘈架不但兇神惡煞聲大夾悪,什至打街市阿婆,原来只因為找錯些少錢?
扮曬正人君子果件基督教徒原來呃人錢,借錢唔還大聲夾惡欺負人地老弱病殘奈佢唔何?

一件係咁兩件係咁?全部信基督教竟然都係咁既品性,冇一個例外?咁奇嘅?

所以基督教一面為香港祈禱,一面出汽油彈物資,武器裝備去幇香港裝修,幇香港人打斷手腳火燒放血。
跟住又大呼我們有罪,懺悔…入黎教會啦!
打完人擲完汽油彈好攰咯,可以入來休息下,沖個涼換件衫再出去打過擲過!主保佑你

所有基督教徒的道歉係世界上至乞人憎的bullshit!
信果個除咗係白痴冇其他!

在香港,這些教會「不簡單」!
https://beyondnews852.com/20191111/49830/

.
噉又冇話邊個高咗矮咗,得罪講句,除咗耶穌同聖母,呢個世界冇個好人。我成日都啱啱同呢個道完歉又即刻鬼 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/13 17:41

雖然話「知錯能攺善莫大焉」,
可惜你们基督教徒是死不悔改,作恶是一次比一次精,道歉是一次比一次假!
耶稣釘十字架都做假啦!何况基督教徒?
越是满口仁義道德越是邪恶,越是扮悔改個心就越想殺人!
令反基們有堅決信心打基督教的就是基督教(包括天主教)最虛偽的一様野:虛偽!
個口:我有罪我要侮改!天天 ...
leefeng 2019/12/14 03:45 提交

你沖咗涼,好快有污糟番㗎喇,
日日都係咁。
係咪因此你就不沖涼既呢?
(怪唔知你咁很臭哩)
個口:我有罪我要侮改!天天 ...
leefeng 發表於 2019/12/14 03:45

我信你嘅感覺係真嘅, 因爲我住喺同你同一個社會而唔係太空,點會唔知?你指出嘅陰聲細氣但轉頭又大鬧阿婆嘅現象,喺天主教叫做「惡表」,即係做咗壞榜樣產生「使人絆倒」嘅效果,係我要真誠道歉嘅原因。我亦都信我自己日日進步緊嘅感覺係真嘅, 就算進十步退九步都進咗一步, 係實際有可量度性嘅, 譬如話我日日鬧兩個阿婆,平均每人鬧佢十句,但今日淨係鬧咗一個,鬧咗三句自己即刻意識到唔妥即時收聲,雖然冇道歉而轉身走人,噉都算係進步啊。我相信香港好多教會都反對暴力, 應該包括基督教都有唔少,我冇調查過,我服從權柄嘅觀點喺度講過好多次。
在香港,這些教會「不簡單」!
leefeng 發表於 2019/12/14 03:45

天誅教在香港還有兩個組織非常隱蔽,一般人都不會留意:
1. 傳信部  原名異端裁判所,陳日君即為其中成員。
2. 耶穌會  一個恐怖分子組織,專幹暗殺、顛覆別國勾當。伍華書院、華仁書院即由該會操控。香港近日爆炸頻頻,只不知該會有無暗中操作。
天誅教在香港還有兩個組織非常隱蔽,一般人都不會留意:
1. 傳信部  原名異端裁判所,陳日君即為其中 ...
旁觀者 發表於 2019/12/15 00:21

所有信耶稣的教派都是邪悪組織,在世界各處向教徒洗腦,散播邪悪思想,挑起矛盾戰火,坐收漁人之利的垃圾!
我信你嘅感覺係真嘅, 因爲我住喺同你同一個社會而唔係太空,點會唔知?你指出嘅陰聲細氣但轉頭又大鬧阿婆 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/14 08:54

難為你講得出口,重以為自己係一個好坦白好肯改過的人?你們基督教的【服從權柄】只限於服從你地個廢耶穌的權柄而唔係任何其他人!

所以基督教徒個個好似癲狗咁聽曬教牧(耶穌代言人)的指揮,去反地上的掌權者,而且重理氣直壯以為係進行緊一件好偉人既事,而且係冇錯既!

基督賤教煽風點火:
【他們的行為是犯法了,但犯的是地上的法,這不一定是錯的。
耶穌潔淨聖殿,他也在當時的聖殿裏搗亂,但大家會說,當時環境不公義,要體諒耶穌。 】

這些牧師神棍向青少年洗腦,將青少年類比作耶穌:做乜野都不一定是錯,耶穌都一樣打砸搗亂啦,今日就做救世主囉,所以你地放心去做啦,你地係救緊世架,你地將來一定會同耶穌一樣威嘅!

https://theinitium.com/article/20190705-hongkong-chritian-protest-pastors/?fbclid=IwAR1TySo-571dGYmV740sFqO2Uz4JfM2b8iuehkfvfv2rfWD6Z1JFrMKtUNQ

.
2. 耶穌會  一個恐怖分子組織,專幹暗殺、顛覆別國勾當。伍華書院、華仁書院即由該會操控。

旁觀者 2019/12/15 00:21 提交

伍華中學都唔係屬耶穌會㗎啵
我信你嘅感覺係真嘅, 因爲我住喺同你同一個社會而唔係太空,點會唔知?你指出嘅陰聲細氣但轉頭又大鬧阿婆嘅現象,喺天主教叫做「惡表」,即係做咗壞榜樣產生「使人絆倒」嘅效果,係我要真誠道歉嘅原因。我亦都信我自己日日進步緊嘅感覺係真嘅, 就算進十步退九步都進咗一步, 係實際有可量度性嘅, 譬如話我日日鬧兩個阿婆,平均每人鬧佢十句,但今日淨係鬧咗一個,鬧咗三句自己即刻意識到唔妥即時收聲,雖然冇道歉而轉身走人,噉都算係進步啊。我相信香港好多教會都反對暴力, 應該包括基督教都有唔少,我冇調查過,我服從權柄嘅觀點喺度講過好多次。
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/14 08:54

基督教徒最乞人憎既行為係不斷去作悪,然後扮攺過,再作悪,再扮攺過…
基督教最衰一樣野就係「懺悔」呢兩個BS字!

天主教重衰,整個告解的垃圾出黎,等教徒去做完壞事就「懺悔」呢啲白痴野!
耶穌教就是一個製造可以犯罪空間給教徒,然後又可以做下「懺悔」將呢啲惡行可以「懺悔」完粉筆字咁抹咗的
邪教!

點解基督教徒可以認為日日鬧兩個阿婆,然後鬧一個阿婆就叫做【進步】呢吓?
信了基督教根本就是邪惡和冇腦?

乜基督教徒做人做到從來唔知道連鬧個阿婆呢種行為根本只鬧一次都已經係錯既,同係絕對唔可以架咩?
基督教徒衰到以為鬧少咗就是叫做【進步】或【恩惠】呢吓?

所以信基督教只能令人變白痴兼冇腦,當作悪係合理,只要下次做少啲或「懺悔」就變番做一個好人了?

難怪基督教性侵殺人無惡不作都可以做聖人,個個行出來無恥當善人? !

.
你沖咗涼,好快有污糟番㗎喇,
日日都係咁。
係咪因此你就不沖涼既呢?
(怪唔知你咁很臭哩) ...
beebeechan 發表於 2019/12/14 08:33

信教信到腦生草你都算係代表!拎沖涼來類比犯罪?
咁,係唔係殺咗人去沖涼就冇罪吖?強姦咗人地快啲去沖涼洗曬啲強姦証據咪得囉!
做乜野壞事都只不過係好快有污糟番㗎,「懺悔/沖涼」日日都係咁咪得囉?
用下你個猪腦咧!
信教信到腦生草你都算係代表!拎沖涼來類比犯罪?
咁,係唔係殺咗人去沖涼就冇罪吖?強姦咗人地快啲 ...
leefeng 2019/12/15 03:17 提交

腦生草都仲係有生氣,你個腦就嚴重萎縮中。

我同你講「過失」,你就讓咗去「罪行」。
罪行梗係要受刑罰,唔止懺懺悔就可以。

我今次用粗口媽叉咗你,係唔需要入監坐十碌八碌咖喎。係咪唔使反省懺悔呢?
對你呢種無腦反基,我少完你之後都仲未有要懺悔既意慾。
基督教徒最乞人憎既行為係不斷去作悪,然後扮攺過,再作悪,再扮攺過…
基督教最衰一樣野就係「懺悔」呢 ...
leefeng 發表於 2019/12/15 02:53

有信仰同無信仰嘅兩種人嘅思考框架,可能係祇有世間邏輯理性思考部分有重疊,而唔會有屬靈方面嘅共通點。根據耶穌所講,天國嘅事同世間嘅事係兩個完全唔同嘅範疇,對天主嘅信靠係講個心,係「信」與「唔信」嘅問題,世間嘅邏輯未必講得清楚,正如聖歌「皇皇聖體」嘅歌詞:「五官之力有所不及,應由信德來補充。」因此,對leefeng嘅觀點,我只從理性邏輯嘅角度去分析事物嘅表面部分,而暫時忽略靈性部分嘅討論:
1)
耶穌教就是一個製造可以犯罪空間給教徒,然後又可以做下「懺悔」將呢啲惡行可以「懺悔」完粉筆字咁抹咗的
邪教!

如果你唔想教徒有犯罪空間呢個邏輯係正確嘅,全世界唔想犯罪嘅人,都會希望自己住喺一個連放風時間都冇嘅重犯單人監倉入邊。
「懺悔」同抹去粉筆字係關係到靈魂同內心嘅問題(聖經中耶穌召叫罪人伯多祿、應承右盜今日天國相見、稅吏長匝凱呢啲故事都可以説明),本人喺告解室亦有比較屬靈嘅經歷,但呢啲都屬「信」嘅範疇,所以暫時忽略唔講。但係,喺你同我都接受同理解到嘅層面,「省察、痛悔、定改、告明」呢幾個告解指定動作,係咪個個人都咁易做到呢?如果你有足夠好奇心,可以做一個統計調查觀察下,或者你自己可以真心代入體會下。至於不斷犯罪,不斷告解,不斷被原諒合唔合理,耶穌已經教導過一日原諒人地70個7次,同埋亦都講過「浪子回頭」等故事,唔信就可以忽略。
2)
基督教徒衰到以為鬧少咗就是叫做【進步】或【恩惠】呢吓?
所以信基督教只能令人變白痴兼冇腦,當作悪係合理,只要下次做少啲或「懺悔」就變番做一個好人了?

一個心血管有嚴重堵塞問題嘅人,唔聽醫生勸告,日日食兩盒肥叉鴨,某日食食下嘅時候,忽然間覺得應該珍惜自己生命,食咗三嚿就放低筷子,決心遵醫囑儘快戒食肥膩嘢,噉算唔算有進步呢?
難為你講得出口,重以為自己係一個好坦白好肯改過的人?你們基督教的【服從權柄】只限於服從你地個 ...
leefeng 發表於 2019/12/15 02:15

做人要用理智去分辨事物,明辨是非,先至可以正常生活。同樣道理,基督徒亦都要用靈魂嘅理智去辯別正確嘅方向,先至可以行到正路,我哋唯一信靠嘅係天主耶穌基督,而唔係某個教牧。我曾經建議你瞭解下基督徒對目前香港狀況嘅幾個不同觀點,亦都邀請過你睇下我喺本區嘅《如何判斷執掌權柄者公義與否》一貼,以就有關觀點展開討論,你抗拒瞭解,繼續指責「邪教禍港」。呢個唔係「信」與「不信」嘅問題,係肯唔肯去瞭解事實嘅問題,係邏輯同理智嘅問題,你對呢個問題有興趣,就算唔信基督,都可以並應該知道基督宗教對目前狀況嘅幾個不同觀點係乜嘢,否則點樣可以作出正確判斷甚至加以批評呢?試諗下:一個只食麵包從未見過食過米飯嘅人,嚐試食第一碗飯就覺得難食到嘔,打開米缸見到啲咪原來發曬黴,佢就去同周圍啲人講,米係黑心商人搵啲垃圾做出嚟嘅汙糟到不堪嘅毒物,會食死人。人哋話畀佢聽事實唔係噉,畀啲生產稻米嘅資料佢睇,同佢講解稻米從播種到收割再到加工倉儲出售成個過程,如果某個環節做得唔好就會變質會發黴就唔食得,冇變質嘅稻米係好有營養嘅食物。但係佢拒絕瞭解塞住隻耳仔唔聽淨係不斷重複「米係黑心商人搵啲垃圾做出嚟嘅汙糟到不堪嘅毒物會食死人」,噉合唔合理呢?
飯真係冇益, 醫生經常叫我唔好食飯
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/science-44403486
https://www.zhihu.com/question/36218836
基督徒連舉例都教壞人
食到版友肚腩大過抽刀斷水您於心何忍
Don't know where God is but the Devil is in the details
做人要用理智去分辨事物,明辨是非
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/15 19:19

移鼠教落:
    「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太》10:21
    「你們不要想我來,是叫地上太平。我來,並不是叫地上太平,乃是叫地上動刀兵。」《馬太》10:34
    凡有些理性者都知說者不是好人,你卻稱牠為「最高知慧者」、要遵守牠聖訓(卻不依言去做)。大是大非你都混淆不清,不要再講「理性」了,再講就是對它莫大的褻瀆﹗
移鼠教落:
    「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太》10 ...
旁觀者 2019/12/16 01:56 提交

你咁既讀經法同人講理性?
笑忍死我哩

經文明明係話耶穌追隨者到被逼害時,會給弟兄出賣,給父母交出,給子女舉報,是受害者。
你的屎眼豬腦竟讀出相反既,係耶穌追隨者去加害親人?

白膠黐
移鼠教落:

凡有些理性者都知說者不是好人

..
旁觀者 2019/12/16 01:56 提交

凡讀經讀多兩遍既人都知你咁講係好豬頭
移鼠教落:
    「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太》10 ...
旁觀者 發表於 2019/12/16 01:56

呢個問題你喺度講過好多好多次,我記得beebeechan同你解答過唔止一次,我應該都答過,但係解答嘅內容同方式就記得唔係咁清楚,所以而家再簡單補答一次:
1)根據上文下理去睇《瑪竇福音》10:21,好明顯耶穌係向門徒預告佢哋將會受到嘅迫害,呢啲迫害唔單止來自政府、社會、甚至來自佢哋最親嘅家人,這種被家人篤灰出賣、憎恨甚至殺害嘅最極端痛苦,唔使睇咁遠,文化大革命時期喺中國亦都係一種普遍現象。噉如果係文革初期,一個有政治觸覺嘅大學校長同學生講,社會將會分成勢不兩立嘅兩大派,各社會單位包括每個家庭都將無一倖免被捲入,會出現無數至親相殘嘅悲劇,請問呢個校長係咪萬惡不赦嘅壞人呢?
2)耶穌多次講過,天上嘅國同地上嘅國係兩個完全唔同嘅概念,基督徒要將心擺喺天上,唔可以既服侍天主又服侍財富,噉跟隨耶穌的人同跟隨財富嘅人係咪已經排咗兩條隊?呢兩條隊嘅人撈埋一齊住埋一齊係咪會產生矛盾會嗌交打交?按照原文,耶穌係話唔係帶和平而係帶咗一把刀嚟世界,你聽落刺耳係另外一件事,但呢個係事實,第34節就係呢個意思。根據呢個意思,就好容易理解嗰啲子脫離父母新抱脫離家婆嗰啲拆散家庭嘅章節,我相信你亦都喺你身邊睇到唔少家庭因黃藍政見、因宗教立場、或者因跟不同大佬搵食而搞到家庭分裂,喺呢個討論區入邊,基督徒同非基督徒肯定唔係frieng過打band 嗰隻,唔通你覺得同我好啱嘴型?所以我完全明白你嘅「嬲」,但唔明白你嘅「唔明白」。你既然睇過聖經,有自己嘅見解,但係人哋話畀你聽你個見解有瑕疵,建議你從另外嘅角度去睇下瞭解下思考下,我唔知你有冇試過啦,不過你就不斷重複你之前嘅見解,而對人哋相反嘅見解又提唔出合理嘅邏輯性反駁,淨係不斷不斷不斷重複重複重複噉講同一番說話,噉同不斷重複「米係黑心商人搵啲垃圾做出嚟嘅汙糟到不堪嘅毒物會食死人」有乜分別?
3)基督教嘅資料庫入邊有關呢啲經文嘅解釋如汗牛充棟,我亦曾經接觸過天主教嘅相關解釋,有一樣各種解經查經資料講得比較少嘅嘢係,四福音係四個宗徒分別講畀唔同嘅人群聽嘅,這四個人群喺貧富知識理解力等各方面都有好大差別,所以四福音嘅表達手法有分別,加上希伯來文希臘文等文字經過多重翻譯後,原文嘅準確意思,同我哋睇到嘅可能有少少分別,譬如話送嚟一把刀變成動刀兵,愛我多於父母變成憎恨父母之類。
高級模式 | 發新話題
換一個