返回列表 回覆 發帖

請接受一個基督徒的道歉

又做埋畜生【羊】?

leefeng 2019/12/19 02:30 提交

新約係做魚 ,唔係羊。

咁深既野,你未夠班去懂。
硬係覺得信耶稣教係自己攞黎犯賤,好好一个人唔做,要做奴才叫洋人做【主】,又做埋畜生【羊】?
真係如 ...
leefeng 發表於 2019/12/19 02:30

呢個其實係唔錯嘅問題,可以啟發多層面噉去思考問題。但係呢個討論版區,如果一嘢開到咁大,就好容易進入我經常指出嘅天/地、精神/物理crossover但缺乏比喻性聯想嘅冇意義討論。如果你唔界定喺邊個層面嚟討論,就會出現以下嘅情況:你話「信耶穌教嘅人」好好一個人唔做而要做奴才做畜牲咁犯賤,噉我用你同旁觀者嘅討論模式就會問:佢哋同信耶穌之前嘅自己相比,喺法律上、個人政治權利同社會權利上、身體嘅生理結構上、食物嘅種類上、語言嘅發音方式上,產生咗乜嘢變化?同唔信耶穌嘅人相比,喺呢幾個層面有乜嘢分別?係咪?係咪好無厘頭?更何況「犯賤」、「賤格衰格」呢啲元素含有極重嘅個人主觀情緒,更加難以科學論證。
所以我不嬲都話「信」與「唔信」呢個層面係冇交集,冇合理嘅討論空間。如果雙方要係呢個層面展開討論,就祇有各自发表自己嘅觀點,然後互相瞭解對方嘅諗法,僅此而已,而唔可以得出「賤格與否」、「有冇變成畜牲」呢種科學結論。
呢個其實係唔錯嘅問題,可以啟發多層面噉去思考問題。但係呢個討論版區,如果一嘢開到咁大,就好容易進入 ...
逃出魔幻紀 2019/12/19 16:20 提交

創世紀第一章,天主說:有光,便有光。
呢個反基仔就以為佢好似天主咁勁:
基督徒賤格,就基督徒變了賤格
基督徒是畜牲,就變咗畜牲。
好好一个人唔做,要做奴才叫洋人做【主】

leefeng 2019/12/19 02:30 提交

猶太人的經書上說撒旦本來是天上最尊貴的天使,但係嫉忌天主對人比對他好,所以背叛,被打落地上當魔鬼。
你話天主係咪當人係奴隸呢?

說是奴,只係你「奴才」性太重 ,自卑過龍要作大。

天主創造時,說有光便有光,有太陽月亮,飛鳥走獸......都係開聲就有。
唯獨造人時就落手落腳造,正一係 Hand-made.

你去食個餐,個主廚親自出嚟同你煮,你話唔當你上賓?

你實在好矜貴,只係你(lee瘋仔)自作賤要當奴唶。
回覆 93# beebeechan
我真係唔似您識C眼睇經

1:6耶西生大衛王。大衛從烏利亞的妻子生所羅門.
1:7所羅門生羅波安.羅波安生亞比雅.亞比雅生亞撒.
1:8亞撒生約沙法.約沙法生約蘭.約蘭生烏西亞.
1:9烏西亞生約坦.約坦生亞哈斯.亞哈斯生希西家.
1:10希西家生瑪拿西.瑪拿西生亞們.亞們生約西亞.
1:11百姓被遷到巴比倫的時候、約西亞生耶哥尼雅和他的弟兄。
1:12遷到巴比倫之後、耶哥尼雅生撒拉鐵.撒拉鐵生所羅巴伯.
1:13所羅巴伯生亞比玉.亞比玉生以利亞敬.以利亞敬生亞所.
1:14亞所生撒督.撒督生亞金.亞金生以律.
1:15以律生以利亞撒.以利亞撒生馬但.馬但生雅各.
1:16雅各生約瑟、就是馬利亞的丈夫.那稱為基督的耶穌、是從馬利亞生的。
1:17這樣、從亞伯拉罕到大衛、共有十四代.從大衛到遷至巴比倫的時候、也有十四代.從遷至巴比倫的時候到基督、又有十四代。
回覆 105# beebeechan

造光, 太陽月亮,飛鳥走獸都係聲控,高科技

手揑麵粉公仔就街邊檔, 仲要廟會先有, $10一打

回覆  beebeechan
我真係唔似您識C眼睇經

1:6耶西生大衛王。大衛從烏利亞的妻子生所羅門.
1:7所羅門生羅 ...
沙文 2019/12/19 20:52 提交

經文族譜寫明所羅門係若瑟的祖先,若瑟是瑪利亞丈夫。
不過你唔記得你一向反基時是說耶穌係野仔,無生父㗎咩?

咁快你又認番若瑟係耶穌老竇既?
(莫非你又嚟心郁郁?)

你睇經咁屎、無疑你係用c眼嚟睇勒。
係天主叫約瑟惡哽都哽咗佢咖嘛。點L解天主又唔叫您哽咗佢養大個便宜仔呢?就係因為天主都覺得小人老婆小出來的一房寧舍馨香, 同救主身份甚為匹配。您領略唔到聖意就請教我啦好心
Don't know where God is but the Devil is in the details
係天主叫約瑟惡哽都哽咗佢咖嘛。點L解天主又唔叫您哽咗佢養大個便宜仔呢?就係因為天主都覺得小人老婆小出 ...
沙文 2019/12/19 22:05 提交

至少你經我教育過後都承認耶穌血脈唔係出自若瑟——-所羅門那一房。
擘大您個C眼Lu喎

Nathan (son of David)

Nathan (Hebrew: נתן, Modern: Natan, Tiberian: Nāṯān) was the third of four sons born to King David and Bathsheba in Jerusalem.[1] He was a younger brother of Shammuah (sometimes referred to as Shammua or Shimea), Shobab, and Solomon. Although Nathan is the third son raised by David and Bathsheba, he is the fourth born to Bathsheba. The first died before he could be named.
Don't know where God is but the Devil is in the details
擘大您個C眼Lu喎

Nathan (Hebrew: נתן, Modern: Natan, Tiberian: Nāṯān) w ...
沙文 2019/12/19 22:41 提交

你係咪睇唔明英文,想我同你譯一譯?
擘大您個C眼Lu喎

Nathan (Hebrew: נתן, Modern: Natan, Tiberian: Nāṯān) w ...
沙文 2019/12/19 22:41 提交

你都識搵個Nathan 出嚟
証明你係「逃出魔幻」話齋:一味扮白痴,查實你係好明自己衰咗乜。
Nathan 個老母又係拔示巴, 塞C眼就食通經丸, 就睇得通聖經嘞
Nathan 個老母又係拔示巴, 塞C眼就食通經丸, 就識睇經嘞
沙文 2019/12/19 22:57 提交

依加係講緊耶穌係咪所羅門那一房的。
唔係講所羅門同彌敦係咪同老荳老母。

衰咗你就認哩,撐乜呢?
我雖然唔知你講嘅「叫洋人做主」係乜嘢概念
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/19 09:00

「洋」,簡單而言,就是外國的意思。「天主」係以色列人嘅「主」,異族向「天主」叩拜,就係「叫洋人(邪鬼)做主」。
    洋邪鬼已聲明不會憐惜異族,卻有些異族(包括華籍)死皮懶臉向牠叫「主」、喊爹。世間最下賤之物,莫如華籍基督徒。有這樣的(人),作為人類一分子,都會覺得羞愧。
至於天主點解揀喺中東出世同用啲咁普通嘅名,其實係好巧妙嘅計畫同安排,睇表面係睇唔明嘅。
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/19 09:00

你既然唔明,又點知係「巧妙嘅計畫同安排」﹖
    唔明而去信,就係盲信。
你既然唔明,又點知係「巧妙嘅計畫同安排」﹖
    唔明而去信,就係盲信。 ...
旁觀者 2019/12/20 01:28 提交

「逃出魔幻」無話係佢唔明。
佢係話你唔明。
你唔明就反......!即係( )( )?
「洋」,簡單而言,就是外國的意思。「天主」係以色列人嘅「主」,異族向「天主」叩拜,就係「叫洋人 ...
旁觀者 2019/12/20 01:22 提交

咁唔「洋」就「土」勒。
點解土製的....土炮、土佬,土匪,土豪,老土.....都係指次一等既野呢?
「洋」,簡單而言,就是外國的意思。「天主」係以色列人嘅「主」,異族向「天主」叩拜,就係「叫洋人 ...

世間最下賤之物,莫如華籍基督徒。

旁觀者 2019/12/20 01:22 提交

對講英文,德文,法文的人,基督教也是他們的「洋」教,外來的。
只要是講英文,法文德文的鬼佬信基督就唔下賤,講中文的人信就賤?

誰才是真正的「洋奴」?
(你似啲喎)
高級模式 | 發新話題
換一個